Τσίπρας:Σε 40 μέρες κοιτάμε τη ΝΔ στα μάτια-Κάθε φορά που μας βρίζει ο Άδωνις, ανεβαίνουμε

 Τσίπρας:Σε 40 μέρες κοιτάμε τη ΝΔ στα μάτια-Κάθε φορά που μας βρίζει ο Άδωνις, ανεβαίνουμε

Εκδήλωση της Ελληνικής Αριστερής Συμπαράταξης (ΕΛ.Α.Σ) με θέμα “τώρα μιλάμε” στο Περιστέρι και ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, Πέμπτη 9 Ιουλίου 2026 (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI)

💡 AI Summary by Libre

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι οι εκδηλώσεις της πρωτοβουλίας «Τώρα Μιλάμε» αποτελούν ουσία και νέα αντίληψη για την πολιτική, όχι απλή επικοινωνία.

Καταδίκασε την αλαζονεία και τοξικότητα της κυβέρνησης, ενώ υπογράμμισε τη δημιουργία της Ελληνικής Αριστερής Συμπαράταξης ως ελπίδα και ισχυρό πολιτικό πόλο.

Ανέφερε πολιτικό ανέκδοτο για την κριτική του Άδωνι Γεωργιάδη, απορρίπτοντας την προσφυγή στη δικαιοσύνη και προτιμώντας την απάντηση με χιούμορ.

Κάλεσε σε ενότητα και αγώνα για μια δημοκρατική εξουσία, πιστεύοντας στην Ελλάδα της αξιοπρέπειας, της δημιουργίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

«Θέλω να σας πω ότι αυτού του είδους οι εκδηλώσεις για εμάς δεν είναι μία μορφή επικοινωνίας, είναι ουσία. Δεν είναι επικοινωνία. Είναι μία άλλη αντίληψη για τον τρόπο με τον οποίο θέλουμε να κάνουμε πολιτική», είπε αρχικά ο Αλέξης Τσίπρας από το Περιστέρι και τον κύκλο των ανοιχτών εκδηλώσεων της πρωτοβουλίας «Τώρα Μιλάμε».

«Παρακολουθώντας τα πολιτικά πράγματα αυτό το διάστημα υπάρχει ένα πολύ θετικό και ένα πολύ αρνητικό. Το θετικό βρίσκεται σήμερα εδώ. Είναι η δημιουργία της Ελληνικής Αριστερής Συμπαράταξης. Που έχει δώσει ξανά ελπίδα και προοπτική. Είμαστε εδώ για να δημιουργήσουμε έναν ισχυρό κυβερνητικό πόλο (…). Είμαστε εδώ και ως σημείο ισορροπίας για το πολιτικό σύστημα διότι τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση αυτή έγινε ακόμα πιο αλαζονική, διότι ήταν παντελώς ανεξέλεγκτη. Το πολιτικό σύστημα δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς δύο πόλους. Η αλαζονεία του κ. Μητσοτάκη οφείλεται και σε αυτό το κενό. (…) Όμως, τώρα πια, δεν έχουμε 40 μέρες που δημιουργηθήκαμε όλοι οι Έλληνες ξέρουν πια είναι η δύναμη εκείνη που στις επόμενες εκλογές όποτε και αν γίνουν, όποτε και αν στηθούν οι κάλπες θα μπορεί να κοιτάξει στα μάτια και να ανταγωνιστεί και να νικήσει μία κυβέρνηση αλαζονική και βαθιά διεφθαρμένη», σημείωσε.

«Να πω και το αρνητικό. Τις τελευταίες ημέρες βλέπουμε μία συμπεριφορά όχι απλά βαθιά αλαζονική αλλά και βαθιά τοξική και βαθιά πολωτική από την πλευρά των στελεχών της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού. (…) Είναι τερατώδη αυτά που συμβαίνουν σε ό,τι αφορά στις ανισότητες, σε ό,τι αφορά τη διαφθορά που βλέπουμε γύρω μας (…)».

Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως η κυβέρνηση επιλέγει την τοξικότητα βλέποντας ότι «υπάρχει αντίπαλος και υπάρχει κίνδυνος να χάσουν την εξουσία».

Με πολιτικό ανέκδοτο η απάντηση στον Άδωνι Γεωργιάδη

«Τι τελευταίες ημέρες θυμήθηκα ένα πολιτικό ανέκδοτο. Να σας το πω. Κάποτε όταν η αντιπαράθεση στη Βουλή είχε πολύ μεγάλη σημασία και οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών κεντρίζανε το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης. Ήταν στο βήμα ο Γεώργιος Παπανδρέου της Ένωσης Κέντρου τότε. Κάποια στιγμή ενώ μιλούσε διαρκώς ένας βουλευτής της ΕΡΕ τον διέκοπτε υβρίζοντάς τον, συκοφαντώντας τον. Κάποια στιγμή ο ομιλητής σταματάει παγώνει η αίθουσα και ρωτάει: «Ποιος το είπε αυτό;». Τότε ο βουλευτής σηκώνεται και παρουσιάζεται. Και απαντάει ο ομιλητής. «Α, εσείς το είπατε; Τότε δεν έχει καμία απολύτως σημασία». Κάπως έτσι έγινε την προηγούμενη εβδομάδα όταν με πήρανε από το γραφείο μου να με ενημερώσουνε «Πρόεδρε λένε ότι εσύ ήσουν ο ποιο βρώμικος πρωθυπουργός της Μεταπολίτευσης». Λέω: «Ποιος το είπε αυτό;». Ο Άδωνις. Ε τότε δεν έχει απολύτως καμία σημασία».

«Και αν κάποιοι μας πιέζουν αυτές τις μέρες και μου λένε κάντου μήνυση ξέρετε τι απαντώ; Όχι μήνυση δεν θα κάνω. Λουλούδια θα του στείλω την επόμενη φορά. Διότι κάθε φορά που αυτός μας υβρίζει ανεβαίνουμε και μία μονάδα στις δημοσκοπήσεις», πρόσθεσε.

«Ξεκίνησα την ομιλία μου με μία αναφορά στον Γκράμσι και στην εποχή των τεράτων. Θέλω να σας πω όμως ότι την ιστορία δεν την γράφουν τα τέρατα. Ή τουλάχιστον δεν την γράφουν μόνο τα τέρατα. Την γράφουν κυρίως οι άνθρωποι που αγωνίζονται. Οι άνθρωποι που επιμένουν, που αντιστέκονται, που ελπίζουν. Και θέλω να σας πω ότι πιστεύω βαθιά σε αυτή την Ελλάδα. Πιστεύω βαθιά στην Ελλάδα της αξιοπρέπειας, του μόχθου, του πολιτισμού, της δημιουργίας, της παραγωγής», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Σας καλώ όλες και όλους να πυκνώσετε τις γραμμές της Συμπαράταξης σε μία πανστρατιά. Όλοι μαζί μπορούμε να νικήσουμε», κατέληξε.

Οι δηλώσεις Τσίπρα για τη σχέση δημοκρατικής εξουσίας – πολίτη

Ο κ. Τσίπρας τόνισε: «Θα είναι ένας τρόπος διαδραστικής επικοινωνίας και κλεισίματος της απόστασης, ανάμεσα στον πολίτη και στη δημοκρατική εξουσία, διότι εμείς θέλουμε μια άλλου είδους εξουσία. Είναι δύσκολο και, αν θέλετε, φιλόδοξο αυτό το όραμα, αλλά πιστεύω ότι αξίζει τον κόπο. Αξίζει τον κόπο, διότι ζούμε σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία. Ακούσατε και τους έξι συμπολίτες μας που πήραν τον λόγο, Και είναι πολύ σημαντικό να ακούμε νέους ανθρώπους με όραμα, με αξίες, με πείσμα, με αγωνία για αυτόν τον τόπο, και με διάθεση να το παλέψουμε, να μείνουμε εδώ, να αγωνιστούμε, να το παλέψουμε, για να διαμορφώσουμε καλύτερες συνθήκες».

Και συνέχισε: «Όμως παρακολουθώντας τα πολιτικά πράγματα αυτούς τους μήνες —αυτό το διάστημα— υπάρχει ένα πολύ θετικό, υπάρχει και ένα πολύ αρνητικό. Από ποιο θέλετε να ξεκινήσω; Από το θετικό θέλετε, εντάξει. Το θετικό βρίσκεται σήμερα εδώ, είναι η δημιουργία της ΕΛληνικής Αριστερής Συμπαράταξης. Είναι η δημιουργία της ΕΛΑΣ. Που έχει δώσει ξανά ελπίδα και προοπτική. Ελπίδα, αισιοδοξία».

Για τη διαφθορά:

«Κάθε ευρώ που φεύγει προς τις μίζες, απευθείας αναθέσεις χάνεται από τα δημόσια σχολεία, τα νοσοκομεία, τις υποδομές. Το αίτημα της εντιμότητας δεν το έφερε η ΕΛΑΣ, Το έκανε κεντρικό η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στο αίτημα της εντιμότητας. Τα 7 χρόνια που πέρασαν και μας κυβερνά… Όπως την περίοδο της κατοχής οι Έλληνες αναζητούσαν ελευθερία, όπως την περίοδο της χούντας οι Έλληνες αναζητούσαν δημοκρατία, έτσι και την περίοδο της μεγάλης και εκτεταμένης διαφθοράς οι Έλληνες αναζητούν εντιμότητα.

Και γι’ αυτό είναι υπεύθυνη η κυβέρνηση του κυρίου Μητσοτάκη, και όχι εμείς. Και δεν είναι μονάχα ένα ζήτημα ηθικής τάξης. Δεν είναι μονάχα ηθικό το ζήτημα. Διότι η διαφθορά είναι αυτή που καταλύει την εμπιστοσύνη, και χωρίς εμπιστοσύνη καμία κοινωνία δεν μπορεί να λειτουργήσει. Όταν δεν εμπιστεύονται οι πολίτες τους θεσμούς και τη δικαιοσύνη, χωρίς δικαιοσύνη δεν μπορεί να υπάρξει δημοκρατία. Και βεβαίως, δεν μπορεί να υπάρξει και υγιής οικονομία.

Διότι η διαφθορά έχει κόστος. Ο αόρατος φόρος που πληρώνουν όλες οι Ελληνίδες και οι Έλληνες, και δεν καταγράφεται πουθενά. Κάθε ευρώ που φεύγει προς τις μίζες, τις απευθείας αναθέσεις, τις κλειστούς διαγωνισμούς, προς τους φραπέδες και τους χασάπηδες, κάθε ευρώ που φεύγει προς τα εκεί είναι 1 ευρώ που χάνεται από το δημόσιο σχολείο, είναι 1 ευρώ που χάνεται από το δημόσιο νοσοκομείο, είναι 1 ευρώ που χάνεται από τις δημόσιες υποδομές. Αυτόν τον αόρατο φόρο, λοιπόν, πρέπει οι Ελληνίδες και οι Έλληνες να πάψουν να πληρώνουν».

Για τα οικονομικά και τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης:

«Ποιο είναι το οικονομικό θαύμα; Ποιο είναι αυτό το οικονομικό θαύμα της κυβέρνησης, ότι η ανάπτυξη τρέχει με 2,1% όταν εμείς την αφήσαμε στο 2,2% με μνημόνια; Μας λένε όμως ότι αυτό το οικονομικό θαύμα συνίσταται στο γεγονός ότι, παρά την ακρίβεια, η οποία είναι όλη εισαγόμενη, έχουν αυξηθεί οι μισθοί. Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο μέσος μισθός στην Ελλάδα αυξήθηκε πράγματι τα τελευταία 5 χρόνια, κατά 12,4%, αλλά οι τιμές των προϊόντων αυξήθηκαν κατά 16,4%. Άρα, οι μισθοί κυνηγάνε τις τιμές.

Άρα, οι αγοραστική δύναμη της Ελληνίδας και του Έλληνα, αυτά τα χρόνια που κυβερνά ο κύριος Μητσοτάκης, έχει μειωθεί κατά 4 μονάδες. Τα στοιχεία λένε ότι το 2019 η χώρα ήταν, μετά από τα μνημόνια, τις μειώσεις των μισθών που δεν ήρθαν στο τρίτο μνημόνιο, ήρθαν στα δύο πρώτα, διότι η δημοσιονομική προσαρμογή που έγινε τα δύο πρώτα, στα δύο πρώτα μνημόνια, από το 2010 στο 2015, ήταν 10 μονάδες. Αυτή που ακολούθησε ήταν 4. Ποιο είναι μεγαλύτερο, το 10 ή το 4; Προφανώς το 10».

Τοποθετήσεις των πολιτών:

  • Σάββας Γεωργίου, υγειονομικός, νοσηλευτής στο Αττικό Νοσοκομείο: «Έχουμε μεγάλα προβλήματα από την έλλειψη προσωπικού στα νοσοκομεία. Δεν υπάρχουν κίνητρα και φεύγουν οι νοσηλευτές. Υπάρχει άμεση ανάγκη για 13ο και 14ο μισθό και για ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά».
  • Ρεγγίνα-Αγγελίνα Σπανέα, Υποψήφια Διδάκτορας στο Τμήμα Διοίκησης Τουρισμού του Πανεπιστημίου Πατρών, Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων: «Θα πρέπει να υπάρχει ένα σχέδιο αναδόμησης και αναδιοργάνωσης για όλη τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Δεν υπάρχει κανένα κίνητρο, καμία μέριμνα κοινωνικού κράτους για να κάνεις μια νέα οικογένεια. Είμαστε έρμαια της ατομικής μας ευθύνης. Έχουμε φτάσει σε ένα τέλμα. Αν υπήρχε πόλεμος θα θεωρούσαμε ότι θα τελειώσει. Αλλά αυτό που ζούμε δεν τελειώνει και δεν ξέρουμε μέχρι που θα φτάσει».
  • Θοδωρής Κατσωνόπουλος, εκπαιδευτικός δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης: «Η Δημόσια Παιδεία χρειάζεται χρηματοδότηση. Ο “εξορθολογισμός” της κυβέρνησης σημαίνει σχολεία χωρίς όλους τους εκπαιδευτικούς. Σημαίνει ελλείψεις παντού. Σήμερα οι εκπαιδευτικοί δεν ζουν με αξιοπρέπεια. Χρειαζόμαστε μια μεγάλη προοδευτική αλλαγή στην Παιδεία».
  • Νικολέττα Νικολοπούλου, ιδιωτική υπάλληλος, μητέρα 2 παιδιών: «Παλεύουμε όχι για να ζήσουμε, αλλά για να επιβιώσουμε. Ζούμε σε μια χώρα που ζητά συνεχώς από τους πολίτες, χωρίς να ανταποδίδει ανάλογα. Θέλω ένα κράτος δίκαιο, ανταποδοτικό, που θα φροντίζει τους πολίτες του, και θα τους επιτρέπει να ζουν και να αναπνέουν, όχι να επιβιώνουν με κομμένη την ανάγκη».
  • Γιάννης Σώζος, 30 ετών, πολιτικός επιστήμονας, πτυχιούχος του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου και εργαζόμενος σε δυο δουλειές – στον χώρο του τουρισμού και ως υπάλληλος γραφείου: «Το θέμα με την αξιοπρέπεια είναι να έχουμε μια ζωή που θα αξίζει, και όχι που θα κοστίζει. Το κόστος ζωής για ένα νέο άνθρωπο έχει γίνει πραγματικά αφόρητο. Είμαστε μια μορφωμένη γενιά, η πιο καταρτισμένη γενιά, που έχει μάθει να λειτουργεί μέσα σε ένα επίπεδο διαρκών κρίσεων, μια γενιά που δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες που έχει».

Σχετικά Άρθρα