Κύμα καύσωνα στην Ευρώπη ανεβάζει τις θερμοκρασίες στην Ελλάδα

 Κύμα καύσωνα στην Ευρώπη ανεβάζει τις θερμοκρασίες στην Ελλάδα

ΚΑΙΡΟΣ Τετάρτη 1 Ιουλίου 2026 (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

💡 AI Summary by Libre

Νέο κύμα καύσωνα πλήττει τη δυτική και κεντρική Ευρώπη, ανεβάζοντας τη θερμοκρασία και στην Ελλάδα χωρίς όμως ακραίες συνθήκες.

Στην Ελλάδα αναμένονται θερμοκρασίες 36-39 βαθμών Κελσίου, με άνοδο από Τετάρτη και εξασθένηση μελτεμιών προς το τέλος της εβδομάδας.

Ο συνδυασμός ζέστης, ισχυρών ανέμων και ξηρασίας αυξάνει τον κίνδυνο πυρκαγιάς, ενώ τοπικοί όμβροι και καταιγίδες θα περιοριστούν σε ορεινές περιοχές.

Η Αττική και η Θεσσαλονίκη θα έχουν γενικά αίθριο καιρό με θερμοκρασίες 32-33 βαθμούς και ανέμους έως 6 μποφόρ, χωρίς ακραία φαινόμενα.

Νέο κύμα καύσωνα αναμένεται να πλήξει τη δυτική και κεντρική Ευρώπη το οποίο θα ανεβάσει τη θερμοκρασία και στην Ελλάδα χωρίς ωστόσο να δημιουργηθούν ακραίες συνθήκες.

Το ισχυρό κύμα ζέστης θα έχει επίκεντρο την Ιβηρική Χερσόνησο, τη Γαλλία και τμήματα της κεντρικής Ευρώπης, όπου οι θερμοκρασίες αναμένεται να ξεπεράσουν ξανά τους 40 με 42 βαθμούς Κελσίου. Ένα μέρος των πολύ θερμών αερίων μαζών θα κινηθεί ανατολικότερα, επηρεάζοντας και την Ιταλία, ενώ στην Ελλάδα θα φτάσει αισθητά εξασθενημένο.

Στην Ελλάδα θα επικρατήσει έντονη αλλά φυσιολογική για την εποχή ζέστη. Θερμοκρασίες 37 με 38 βαθμών Κελσίου σε κλειστές ηπειρωτικές περιοχές δεν αποτελούν κάτι ασυνήθιστο για τον Ιούλιο.

Ανεβαίνει η θερμοκρασία

Η εβδομάδα ξεκινά με θερμοκρασίες 32 έως 34 βαθμών Κελσίου, ενώ τοπικά στα δυτικά ηπειρωτικά ο υδράργυρος μπορεί να φτάσει τους 35 βαθμούς Κελσίου, εξαιτίας του καταβατικού ανέμου.


Από την Τετάρτη και μετά η θερμοκρασία θα παρουσιάσει σταδιακή άνοδο, καθώς τα μελτέμια θα αρχίσουν να εξασθενούν. Την Πέμπτη και την Παρασκευή οι μέγιστες τιμές θα κυμανθούν στους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου, ενώ δεν αποκλείεται τοπικά να σημειωθούν ακόμη και 39 Κελσίου σε κλειστές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας.

Παρά την άνοδο της θερμοκρασίας, οι τιμές αυτές παραμένουν εντός των φυσιολογικών ορίων για την εποχή.

Κίνδυνος πυρκαγιάς

Σήμερα και αύριο τα μελτέμια θα πνέουν με ένταση 6 έως 7 μποφόρ στο κεντρικό, ανατολικό και νότιο Αιγαίο, ενώ στις Κυκλάδες και τα νότια της Κρήτης θα φτάνουν τοπικά ακόμη και τα 8 μποφόρ.

Οι ισχυρότερες εντάσεις αναμένονται στις Κυκλάδες, στο Καρπάθιο, στη νότια Κρήτη, στην Εύβοια, στην Αττική, στη Βοιωτία και στην ανατολική και νότια Πελοπόννησο.

Ο συνδυασμός των ισχυρών ανέμων, της υψηλής θερμοκρασίας και της έντονης ξηρασίας αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο πυρκαγιάς, παρά το γεγονός ότι προς το τέλος της εβδομάδας τα μελτέμια θα παρουσιάσουν σταδιακή εξασθένηση.

Βροχές αλλά… στα ορεινά

Οι καιρικές συνθήκες θα είναι γενικά αίθριες, με ηλιοφάνεια στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Κατά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες δεν αποκλείεται να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας, χωρίς όμως να πρόκειται για γενικευμένα ή έντονα φαινόμενα.

Ο καιρός σε Αττική και Θεσσαλονίκη

Στην Αττική θα επικρατήσει ηλιοφάνεια, με λίγες νεφώσεις κυρίως στα βόρεια και ανατολικά τμήματα του νομού. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι έως βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα φτάσει τους 33°C.

Στη Θεσσαλονίκη ο καιρός θα είναι επίσης γενικά αίθριος, με πρόσκαιρες νεφώσεις στα γύρω ορεινά το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν έως 4 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί στους 32 με 33 βαθμούς Κελσίου.

Η εβδομάδα θα κυλήσει με σταδιακά αυξανόμενη ζέστη, περιορισμό των μελτεμιών και γενικά καλοκαιρινό καιρό, ενώ παρά την απουσία ακραίου καύσωνα στη χώρα μας, ο κίνδυνος πυρκαγιάς θα παραμείνει αυξημένος λόγω της ξηρής ατμόσφαιρας και των υψηλών θερμοκρασιών.

Σχετικά Άρθρα