Η εντολή Ανδρουλάκη για μονομέτωπο στην κυβέρνηση-Νέα στρατηγική απέναντι στην ΕΛ.Α.Σ  

 Η εντολή Ανδρουλάκη για μονομέτωπο στην κυβέρνηση-Νέα στρατηγική απέναντι στην ΕΛ.Α.Σ  
💡 AI Summary by Libre

Η Χαριλάου Τρικούπη επιδιώκει να μεταφέρει τη δημόσια συζήτηση αποκλειστικά στην πολιτική αντιπαράθεση με την κυβέρνηση, εστιάζοντας σε οικονομία, ακρίβεια και εθνικά θέματα.

Το ΠΑΣΟΚ ασκεί πίεση για την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης και κατηγορεί την κυβέρνηση για αποτυχία στις παραγωγικές επενδύσεις και έργα υποδομών.

Η ηγεσία αποφεύγει τις συζητήσεις για δημοσκοπήσεις και μετεκλογικά σενάρια, ενώ ενισχύει την παρουσία της στην Αττική και προχωρά σε οργανωτικό σχεδιασμό.

Το κόμμα θεωρεί βασικό αντίπαλο τη Νέα Δημοκρατία και προβάλλει εθνικά ζητήματα ως πεδίο πολιτικής διαχωριστικής γραμμής, προβάλλοντας κυβερνητική ετοιμότητα και αξιόπιστη εναλλακτική.

Με σαφή εντολή να μεταφερθεί η δημόσια συζήτηση αποκλειστικά στην πολιτική αντιπαράθεση με την κυβέρνηση και να αφήσει οριστικά πίσω κάθε εικόνα εσωστρέφειας και παραπολιτικής κινείται  η Χαριλάου Τρικούπη. Η στρατηγική που έχει αποφασιστεί προβλέπει «μόνο πολιτική» και το επόμενο διάστημα στο ΠΑΣΟΚ επενδύουν σε μια ατζέντα που θα περιστρέφεται γύρω από την οικονομία, την ακρίβεια, το Ταμείο Ανάκαμψης, τα εθνικά θέματα και την παραγωγή κυβερνητικής πρότασης.

Στελέχη του κόμματος επιμένουν ότι αυτή είναι συνειδητή στρατηγική επιλογή. «Δεν πρόκειται να δώσουμε υλικό για παραπολιτική ή εσωκομματικές συζητήσεις. Η μάχη είναι πολιτική και αφορά αποκλειστικά την κυβέρνηση», σημειώνουν χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι όλες οι δημόσιες παρεμβάσεις του επόμενου διαστήματος θα κινούνται γύρω από ζητήματα που αγγίζουν την καθημερινότητα των πολιτών.

«Μόνο πολιτική»

Στο πλαίσιο αυτό, το ΠΑΣΟΚ κλιμακώνει την πίεση προς το Μέγαρο Μαξίμου, έχοντας επιλέξει ως  μεγάλο πεδίο σύγκρουσης και το Ταμείο Ανάκαμψης. Η παρουσίαση των στοιχείων από τους αρμόδιους τομεάρχες και η επίκαιρη επερώτηση που θα συζητηθεί στη Βουλή αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου σχεδιασμού, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να επιχειρεί να αναδείξει ότι οι ευρωπαϊκοί πόροι δεν αξιοποιήθηκαν για κρίσιμες ανάγκες της χώρας.

Στη Χαριλάου Τρικούπη υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση απέτυχε να αξιοποιήσει μια ιστορική ευκαιρία για παραγωγικές επενδύσεις, περιφερειακή ανάπτυξη και έργα υποδομών, φέρνοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τις παρεμβάσεις για τη λειψυδρία που, όπως λένε, έμειναν στα χαρτιά, παρά την αρχική ένταξή τους στο πρόγραμμα «Ελλάδα 2.0».

Η εκτίμηση των στελεχών είναι ότι η οικονομία και η διαχείριση των ευρωπαϊκών πόρων μπορούν να εξελιχθούν στο πιο αδύναμο σημείο της κυβέρνησης το επόμενο διάστημα.

Διάλογος μακριά από τις δημοσκοπήσεις

Παράλληλα, η ηγεσία του κόμματος επιχειρεί να διατηρήσει τον δημόσιο διάλογο μακριά από τις δημοσκοπήσεις, παρότι στο εσωτερικό δεν κρύβουν ότι οι τελευταίες μετρήσεις προκαλούν προβληματισμό.

Συνεργάτες του προέδρου αναγνωρίζουν ότι η υποχώρηση στην τρίτη θέση δημιουργεί πίεση, ωστόσο εκτιμούν ότι πρόκειται για μια συγκυριακή αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού, η οποία συνδέεται και με την εμφάνιση νέων πολιτικών σχηματισμών.

Θεωρούν, μάλιστα, ότι όσο η αντιπαράθεση θα μεταφέρεται στα προγράμματα και στις προτάσεις για την οικονομία, την εργασία και το κοινωνικό κράτος, τόσο θα ανακτάται πολιτικός χώρος για το ΠΑΣΟΚ.

Σε αυτή τη λογική εντάσσεται και η απόφαση του Νίκου Ανδρουλάκη να ενισχύσει την παρουσία του στην Αττική, όπου το κόμμα εμφανίζει τις μεγαλύτερες διαρροές. Οι συνεχείς περιοδείες, οι επαφές με επαγγελματικούς φορείς και οι παρεμβάσεις για την ακρίβεια και το κόστος ζωής θεωρούνται κρίσιμες, καθώς στην Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν ότι η εκλογική μάχη του λεκανοπεδίου θα επηρεάσει καθοριστικά το συνολικό αποτέλεσμα των επόμενων εθνικών εκλογών.

Προσωπική υπόθεση

Την ίδια ώρα προχωρά και ο οργανωτικός σχεδιασμός. Η επιτροπή ψηφοδελτίων αναμένεται μέσα στον Ιούλιο να ολοκληρώσει το μεγαλύτερο ποσοστό των υποψηφιοτήτων, ενώ παράλληλα συνεχίζονται οι κινήσεις διεύρυνσης και με πρόσωπα με ισχυρή παρουσία στην αυτοδιοίκηση, στα επιμελητήρια και στην κοινωνία.

Ορισμένες επιλογές παραμένουν προσωπική υπόθεση του Νίκου Ανδρουλάκη, με την υποψηφιότητα του Γιάννη Σγουρού στην Α΄ Αθηνών να αποτελεί ήδη το πρώτο δείγμα της συγκεκριμένης στρατηγικής.

Δεν αλλάζει ο στόχος

Στην ηγεσία  θεωρούν ότι η διεύρυνση πρέπει να συνοδευτεί από την εικόνα κυβερνητικής ετοιμότητας και όχι από συζητήσεις συμμαχιών. Γι’ αυτό και αποφεύγουν να ανοίξουν δημόσιο διάλογο για μετεκλογικά σενάρια, επιμένοντας ότι μοναδικός στρατηγικός στόχος παραμένει η πρώτη θέση.

«Η κατάκτηση της πρώτης θέσης στις επόμενες εθνικές εκλογές εξακολουθεί να είναι ο στόχος μας», ανέφερε ο Παύλος Γερουλάνος, υπογραμμίζοντας ότι η μεγαλύτερη εκλογική δεξαμενή βρίσκεται στους παραδοσιακούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ που τα τελευταία χρόνια έχουν απομακρυνθεί από την κάλπη.

Αντίστοιχα, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Κώστας Τσουκαλάς εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι οι σημερινοί συσχετισμοί μπορούν να ανατραπούν. «Η εκτίμησή μας είναι ότι εδώ συγκρούονται προγράμματα και σχέδια. Το ΠΑΣΟΚ θα είναι η φυσική επιλογή της πλειοψηφίας», σημείωσε, αποδίδοντας τις τελευταίες δημοσκοπικές μεταβολές στη ρευστότητα που προκάλεσε η εμφάνιση νέων κομμάτων.

Στο επίκεντρο τα εθνικά θέματα

Την ίδια στιγμή, η Χαριλάου Τρικούπη επιμένει ότι ο βασικός αντίπαλος παραμένει η Νέα Δημοκρατία και απορρίπτει τις εισηγήσεις για μετωπική σύγκρουση με το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα. Όπως εξηγούν στελέχη του ΠΑΣΟΚ, «κάνουμε μονομέτωπο απέναντι στη Νέα Δημοκρατία», ωστόσο διευκρινίζουν ότι θα απαντούν κάθε φορά που τίθενται ζητήματα εθνικής πολιτικής.

Αυτός είναι και ο λόγος που ανεβάζουν τους τόνους για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου, ζητώντας από την ΕΛ.Α.Σ. να αποσαφηνίσει τη θέση της για την πόντιση του καλωδίου. Στη Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν πως στα εθνικά ζητήματα αναδεικνύεται μια σαφής πολιτική διαχωριστική γραμμή.

Η πρόσφατη περιοδεία του Νίκου Ανδρουλάκη σε Ρόδο, Κάσο και Κάρπαθο, καθώς και οι σημερινές επαφές του με τους υπουργούς Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, εντάσσονται ακριβώς σε αυτή τη στρατηγική: να αναδείξει ότι το ΠΑΣΟΚ φιλοδοξεί να εμφανιστεί ως αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης, μεταφέροντας την αντιπαράθεση από τις δημοσκοπήσεις στην ουσία της πολιτικής.

Σχετικά Άρθρα