Αναφορές για επίσπευση της συμφωνίας ΗΠΑ-Ιράν-Axios: Σκέφτονται να υπογράψουν σήμερα ψηφιακά
✨Οι ΗΠΑ και το Ιράν βρίσκονται σε προχωρημένες συζητήσεις για την επίσπευση της υπογραφής της συμφωνίας, πιθανόν με ηλεκτρονική υπογραφή εντός της ημέρας.
✨Η επιτάχυνση αποσκοπεί στο άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ νωρίτερα από την Παρασκευή, με απόλυτη σύγκλιση των δύο πλευρών σε αυτό το ζήτημα.
✨Πολιτικές πιέσεις στις ΗΠΑ ζητούν τη δημοσιοποίηση του πλήρους κειμένου, αλλά το Ιράν απαιτεί να μην διαρρεύσει πριν την επίσημη υπογραφή.
✨Η κρίσιμη συνάντηση των αντιπροσωπειών θα γίνει κανονικά την Παρασκευή στην Ελβετία, με αντικείμενο την επανεκκίνηση των πυρηνικών διαπραγματεύσεων.
Σε προχωρημένες συζητήσεις για την επίσπευση της υπογραφής της συμφωνίας βρίσκονται Ουάσιγκτον και Τεχεράνη. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές από τις μεσολαβήτριες χώρες που επικαλείται το Axios, εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο η συμφωνία να υπογραφεί ηλεκτρονικά ακόμη και εντός της ημέρας, αντί για την προγραμματισμένη δια ζώσης τελετή της Παρασκευής.
Μια τέτοια εξέλιξη θα ενεργοποιούσε άμεσα τις προβλέψεις της συμφωνίας για τα Στενά του Ορμούζ, ενώ παράλληλα θα άνοιγε τον δρόμο στον Λευκό Οίκο για τη δημοσιοποίηση του πλήρους κειμένου της συμφωνίας.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η επιτάχυνση των διαδικασιών αποσκοπεί στο να ανοίξουν τα Στενά νωρίτερα από την Παρασκευή, καθώς στο κομμάτι αυτό υπάρχει ήδη απόλυτη σύγκλιση μεταξύ των δύο πλευρών.
Το παρασκήνιο και οι πολιτικές πιέσεις
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δέχεται έντονες εσωτερικές πολιτικές πιέσεις για να δώσει στη δημοσιότητα το κείμενο του μνημονίου. Πηγές που γνωρίζουν το παρασκήνιο των διαβουλεύσεων αναφέρουν ότι η καθυστέρηση στη δημοσιοποίηση οφείλεται σε ρητή απαίτηση του Ιράν να μην διαρρεύσει τίποτα πριν πέσουν οι επίσημες υπογραφές, διαψεύδοντας ότι ο Λευκός Οίκος προσπαθεί να κερδίσει χρόνο. Πάντως, διπλωμάτες εκτιμούν ότι το κείμενο ενδέχεται να δοθεί στη δημοσιότητα εντός της Τετάρτης.
Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση για τη μεταφορά της ημερομηνίας, με τον Λευκό Οίκο να τηρεί σιγή ιχθύος και να αρνείται να σχολιάσει επίσημα τις πληροφορίες.
Ακόμη κι αν αλλάξει ο χρόνος των υπογραφών, η κρίσιμη συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών θα πραγματοποιηθεί κανονικά την Παρασκευή στην Ελβετία. Στην κεφαλή των συνομιλιών θα βρίσκονται ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος Βανς και ο πρόεδρος του ιρανικού κοινοβουλίου, Μοχαμάντ Μπαγκέρ Γκαλιμπάφ, με βασικό αντικείμενο την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.
Το μυστήριο με την “πρώτη” υπογραφή
Ένα θολό σημείο της υπόθεσης αποτελεί η δήλωση ανώτερου Αμερικανού αξιωματούχου, ο οποίος υποστήριξε ότι η συμφωνία έχει ήδη υπογραφεί ηλεκτρονικά από την περασμένη Κυριακή από τους προέδρους Τραμπ, Βανς και Γκαλιμπάφ.
Ενώ διπλωματικές πηγές διαψεύδουν κατηγορηματικά ότι συνέβη κάτι τέτοιο, κύκλοι που πρόσκεινται στις συνομιλίες επιμένουν ότι η αρχική υπογραφή έπεσε την Κυριακή και ότι η τρέχουσα διαδικασία αφορά μια “δεύτερη υπογραφή” χωρίς ωστόσο να είναι σαφές γιατί κρίθηκε απαραίτητο κάτι τέτοιο.
Η επίσημη γραμμή του Λευκού Οίκου μέχρι πρότινος ήταν ότι το άνοιγμα των Στενών από την πλευρά του Ιράν και η άρση του αμερικανικού αποκλεισμού θα ξεκινούσαν την Παρασκευή, αμέσως μετά την τελετή. Αν όμως οι υπογραφές πέσουν νωρίτερα, το χρονοδιάγραμμα για το τέλος του αποκλεισμού θα μεταφερθεί άμεσα προς τα εμπρός.