Ιρανικοί πύραυλοι στο Ισραήλ που ετοιμάζεται για απάντηση-Τραμπ: Όχι σε κλιμάκωση

 Ιρανικοί πύραυλοι στο Ισραήλ που ετοιμάζεται για απάντηση-Τραμπ: Όχι σε κλιμάκωση
💡 AI Summary by Libre

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι αναχαιτίστηκαν ιρανικοί πύραυλοι που εκτοξεύτηκαν προς το Ισραήλ, ενώ ετοιμάζεται να απαντήσει στις επιθέσεις.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ κάλεσε το Ιράν να επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις και ζήτησε να αποφευχθούν ισραηλινά αντίποινα για να μη χαλάσει η συμφωνία.

Οι Φρουροί της Επανάστασης απείλησαν με ευρύτερα πλήγματα σε ισραηλινά και αμερικανικά στόχους, ενώ Ιράν, Ιράκ και Συρία έκλεισαν προσωρινά τους εναέριους χώρους τους.

Παρά την ένταση, οι συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν για ειρηνευτική συμφωνία δεν έχουν προχωρήσει, με τον Τραμπ να απορρίπτει άρση κυρώσεων πριν την επίτευξη συμφωνίας.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι εντόπισε εκτοξεύσεις πυραύλων από το Ιράν προς το Ισραήλ, ενώ ενεργοποιήθηκαν τα συστήματα αεράμυνας. Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε στη συνέχεια ότι αναχαιτίστηκαν όλοι οι ιρανικοί πύραυλοι. Ισραηλινή πηγή δήλωσε στο Reuters ότι το Ισραήλ θα απαντήσει.

Η αντίδραση Τραμπ

Σύμφωνα με τον ιστότοπο Axios, ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ έχει ενημερωθεί για την ιρανική επίθεση. Ο Τραμπ δήλωσε στο Fox News ότι «δεν ειναι χαρούμενος» με την ισραηλινή επίθεση στη Βηρυτό, εκτίμησε ότι μια συμφωνία «είναι κοντά» αλλά τόνισε ότι ο αμερικανικός στρατός βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού. «Τι θα πρότεινα στο Ιράν: Ρίξατε τους πυραύλους σας, αρκετά. Επιστρέψτε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και κάντε συμφωνία», είπε σε άλλο σημείο.

Σύμφωνα με το Axios, ο Αμερικανός πρόεδρος σκοπεύει να επικοινωνήσει με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου με σκοπό να του ζητήσει να μην δώσει εντολή για ισραηλινά αντίποινα.

«Οι ιρανικές επιθέσεις δεν προκάλεσαν ζημιές σε κανέναν. Ας ελπίσουμε ότι το Ισραήλ δεν θα προβεί σε αντίποινα. Αν ο Νετανιάχου τους ανταποδώσει τα πυρά, η κατάσταση θα συνεχίσει να εξελίσσεται όπως τα τελευταία 47 χρόνια, ή τα τελευταία 3.000 χρόνια […]. Είμαστε πολύ κοντά σε μια τελική συμφωνία με το Ιράν, δεν θέλω να καταρρεύσει εξαιτίας των εν εξελίξει γεγονότων», δήλωσε ο Τραμπ.

Η Τεχεράνη απειλεί με νέα πλήγματα

Οι Φρουροί της Επανάστασης ανέφεραν από πλευράς τους ότι ο ισραηλινός στρατός θα πρέπει να σταματήσει τις επιθέσεις εναντίον του Λιβάνου. Στο ενδεχόμενο που οι ισραηλινές επιθέσεις επεκταθούν ή υπάρξει απάντηση στις ενέργειες του Ιράν, τότε το Ισραήλ «θα δεχθεί ακόμη πιο συντριπτικά και οδυνηρά πλήγματα», σημείωσαν.

«Η επίθεση αποτέλεσε μια προειδοποίηση. Σε περίπτωση που επαναληφθούν οι επιθέσεις τότε οι απαντήσεις θα είναι ευρύτερες και θα αφορούν όλους τους ισραηλινούς και αμερικανικούς στόχους στην περιοχή», τόνισαν οι Φρουροί της Επανάστασης.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων του Ιράν και πρόεδρος του κοινοβουλίου, Μοχάμεντ Μπακέρ Γκαλιμπάφ, δήλωσε ότι οι αμερικανικές βάσεις και τα ισραηλινά περιουσιακά στοιχεία αποτελούν πλέον νόμιμους στόχους λόγω των εχθρικών ενεργειών, συμπεριλαμβανομένης της «παραβίασης των συμφωνιών για τον Λίβανο». «Απέδειξαν ότι καταλαβαίνουν μόνο τη γλώσσα της ισχύος», έγραψε στο X.

Ο Εμπραχίμ Ρεζάι, ένας επιφανής σκληροπυρηνικός βουλευτής που υπηρετεί ως εκπρόσωπος της επιτροπής εθνικής ασφάλειας του ιρανικού κοινοβουλίου, δημοσίευσε στο X ότι το Ιράν θα δώσει μια «αποφασιστική και οδυνηρή απάντηση» στις ισραηλινές επιθέσεις της Κυριακής εναντίον του Λιβάνου. «Κοιτάξτε τον ουρανό των κατεχόμενων εδαφών απόψε», έγραψε χαρακτηριστικά.

Κλείνουν εναέριοι χώροι

Στο μεταξύ, με φόντο την κλιμάκωση της έντασης, ιρανικά μέσα ενημέρωσης ανακοίνωσαν ότι κλείνει ο εναέριος χώρος τμημάτων του δυτικού Ιράν μέχρι νεωτέρας.

Παράλληλα, και το Ιράκ ανακοίνωσε ότι κλείνει τον εναέριο χώρο του για 72 ώρες και αναστέλλει πτήσεις για λόγους που σχετίζονται με την ασφάλεια της εναέριας κυκλοφορίας.

Η Συρία κλείνει επίσης προσωρινά τον εναέριο χώρο της στα νότια της χώρας για 12 ώρες και αναστέλλει τις πτήσεις στο αεροδρόμιο της Δαμασκού.

Παραμένει το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις

Σύμφωνα με αναλυτές, Ουάσιγκτον και Τεχεράνη δεν έχουν σημειώσει ουσιαστική πρόοδο στην επίτευξη συμφωνίας για τον τερματισμό του πολέμου ο οποίος ξεκίνησε στα τέλη Φεβρουαρίου μετά τη συντονισμένη στρατιωτική επίθεση των ΗΠΑ και του Ισραήλ εναντίον του Ιράν. Ο Τραμπ έχει απειλήσει επανειλημμένα ότι θα ξαναρχίσει τoυς βομβαρδιμούς, αν δεν επιτευχθεί σύντομα μια συμφωνία ενώ οι δύο πλευρές έχουν ανταλλάξει πυρά τις τελευταίες ημέρες.

Νωρίτερα την Κυριακή, ο Αμερικανός πρόεδρος εμφανίστηκε αρνητικός στο ενδεχόμενο αποδέσμευσης των «παγωμένων» ιρανικών κεφαλαίων αλλά και στην άρση κυρώσεων πριν την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας με το Ιράν.

Ο ίδιος δήλωσε ότι θα εξετάσει αυτά τα μέτρα αφού επιτευχθεί η συμφωνία. «Αυτό θα γίνει μετά. Αν συμπεριφερθούν σωστά, αν κάνουν καλή δουλειά, θα αρχίσουμε να συζητάμε, ναι», είπε χαρακτηριστικά.

Η δήλωση αυτή του Αμερικανού προέδρου ήλθε καθώς ο στρατιωτικός σύμβουλος του ανώτατου ηγέτη του Ιράν, Μοχσέν Ρεζαΐ έχει συνδέσει άμεσα τις τελευταίες ημέρες την επίτευξη συμφωνίας με την αποδέσμευση των «παγωμένων» κεφαλαίων.

Σχετικά Άρθρα