Τουρκία: Ο Φιντάν περιμένει τον Τραμπ για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Άγκυρα

 Τουρκία: Ο Φιντάν περιμένει τον Τραμπ για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Άγκυρα
💡 AI Summary by Libre

Η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ το 2026 θα πραγματοποιηθεί στις 7-8 Ιουλίου στην Άγκυρα, με συμμετοχή ηγετών των κρατών-μελών σε περίοδο γεωπολιτικών προκλήσεων.

Ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας Χακάν Φιντάν επιβεβαίωσε την παρουσία Τραμπ, που πιέζει για αύξηση των αμυντικών δαπανών από τους ευρωπαίους συμμάχους.

Παρά τις εντάσεις, οι ΗΠΑ παραμένουν δεσμευμένες στη συμμαχία και δεν σκοπεύουν να αποχωρήσουν από το ΝΑΤΟ, σύμφωνα με δηλώσεις του Φιντάν.

Η Τουρκία διαμεσολαβεί στις σχέσεις ΗΠΑ-Ιράν, ενώ οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, ειδικά στον Λίβανο, μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τις συνομιλίες.

Η Σύνοδος Κορυφής ΝΑΤΟ 2026 αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 7–8 Ιουλίου στην Άγκυρα, με την Τουρκία να φιλοξενεί τους ηγέτες των κρατών-μελών της συμμαχίας σε μια περίοδο έντονων γεωπολιτικών διεργασιών και αυξημένων απαιτήσεων για ενίσχυση των αμυντικών δαπανών.

Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, αναμένεται να παραστεί στη σύνοδο, καθώς —όπως ανέφερε— έχει εκφράσει επανειλημμένα την πρόθεσή του σε τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Χακάν Φιντάν σημείωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να πιέζουν τους συμμάχους για την ανάληψη μεγαλύτερου μέρους του αμυντικού βάρους, υπογραμμίζοντας ότι αρκετές ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη προχωρήσει σε αυξήσεις των σχετικών προϋπολογισμών στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Παράλληλα, ανέφερε πως, παρά τη ρητορική ένταση, η Ουάσιγκτον παραμένει προσηλωμένη στη συμμαχία και δεν έχει εκδηλώσει πρόθεση αποχώρησης από το ΝΑΤΟ.

Ο Τραμπ, σύμφωνα με τις ίδιες αναφορές, έχει επανειλημμένα ασκήσει κριτική στους Ευρωπαίους συμμάχους για τη στάση τους σε διεθνείς κρίσεις, ενώ έχει θέσει ως προτεραιότητα την ενίσχυση της συνεισφοράς τους στην κοινή ασφάλεια.

Στο περιθώριο των διεθνών ζυμώσεων, συνεχίζονται και οι διεργασίες για τις σχέσεις ΗΠΑ – Ιράν, με διαμεσολαβητικό ρόλο της Τουρκίας, σύμφωνα με τον Χακάν Φιντάν. Όπως ανέφερε, οι δύο πλευρές καταβάλλουν «ειλικρινείς προσπάθειες» για τη διατήρηση της εύθραυστης εκεχειρίας και την επανεκκίνηση της θαλάσσιας ασφάλειας στα Στενά του Ορμούζ.

Ωστόσο, ο Τούρκος ΥΠΕΞ προειδοποίησε ότι οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, και ειδικά η ένταση στον Λίβανο, ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά την πορεία των συνομιλιών και να δημιουργήσουν νέους κινδύνους αστάθειας στην περιοχή.

Σχετικά Άρθρα