Αστεροσκοπείο Αθηνών: Η παράνομη εκπομπή υγραερίου στην ατμόσφαιρα το πιθανότερο σενάριο για την οσμή

 Αστεροσκοπείο Αθηνών: Η παράνομη εκπομπή υγραερίου στην ατμόσφαιρα το πιθανότερο σενάριο για την οσμή
💡 AI Summary by Libre

Η έντονη οσμή αερίου που έγινε αισθητή σε πολλές περιοχές της Αττικής προκάλεσε ανησυχία και κινητοποίηση των αρχών από το μεσημέρι της Δευτέρας.

Οι αρχές και επιστήμονες δεν εντόπισαν ανησυχητική αύξηση σε θεσμοθετημένους ρύπους, αλλά η μυρωδιά σχετίζεται πιθανότατα με εκπομπή υγραερίου, όπως προπάνιο ή βουτάνιο.

Απορρίφθηκαν πηγές φυσικού αερίου και θαλάσσια προέλευση, με τα στοιχεία να δείχνουν ανθρωπογενή, πιθανώς παράνομη, εκπομπή στην ατμόσφαιρα.

Η Ελλάδα δεν διαθέτει τον εξειδικευμένο εξοπλισμό για άμεση καταγραφή υγραερίου σε πραγματικό χρόνο, γεγονός που δυσκολεύει την ταχεία διερεύνηση του περιστατικού.

Σε πλήρη εξέλιξη παραμένει η διερεύνηση της έντονης και εκτεταμένης οσμής αερίου που έγινε αισθητή σε πολλές περιοχές της Αττικής, κυρίως στο παραλιακό μέτωπο, από το μεσημέρι της Δευτέρας έως και τις πρωινές ώρες της Τρίτης 19/5, προκαλώντας ανησυχία στους πολίτες και κινητοποίηση των αρχών.

Σύμφωνα με τον Νίκο Μιχαλόπουλο, Διευθυντή Ερευνών του Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, μέχρι στιγμής δεν έχει εντοπιστεί κάποια επιβάρυνση στους λεγόμενους «θεσμοθετημένους ρύπους», δηλαδή σε εκείνες τις ουσίες για τις οποίες υπάρχουν συγκεκριμένα όρια και μετρήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Όπως εξήγησε, τα πρώτα δεδομένα δεν έδειξαν καμία ανησυχητική μεταβολή στους βασικούς δείκτες ατμοσφαιρικής ρύπανσης, γεγονός που οδήγησε τους επιστήμονες να στραφούν στην ανάλυση της ίδιας της οσμής, η οποία δεν εμπίπτει σε θεσμοθετημένα όρια και είναι πιο δύσκολο να μετρηθεί.

Οι οσμές αυτού του τύπου, όπως σημείωσε, σχετίζονται συνήθως με θειούχες ενώσεις, οι οποίες μπορεί να προέρχονται είτε από βιομηχανικές δραστηριότητες είτε από φυσικές πηγές, όπως η θάλασσα. Ωστόσο, στη συγκεκριμένη περίπτωση, η χαρακτηριστική μυρωδιά δεν παρέπεμπε σε φυσικό φαινόμενο.

Στο «κάδρο» το υγραέριο

Οι επιστήμονες προχώρησαν σε αποκλεισμό πιθανών πηγών μέσω της λεγόμενης «εις άτοπον απαγωγής». Αρχικά εξετάστηκε το ενδεχόμενο διαρροής από εγκαταστάσεις φυσικού αερίου, όπως στη Ρεβυθούσα, χωρίς όμως να εντοπιστεί καμία αύξηση μεθανίου.

Παράλληλα, απορρίφθηκε και το σενάριο προέλευσης από τη θάλασσα, καθώς –όπως εξήγησε ο κ. Μιχαλόπουλος– οι φυσικές εκπομπές δεν παρουσιάζουν τη συγκεκριμένη οσμή που περιγράφηκε από τους πολίτες.

Με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία, το επικρατέστερο σενάριο, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ότι πρόκειται για εκπομπή υγραερίου στην ατμόσφαιρα, πιθανότατα από προπάνιο ή βουτάνιο, ουσίες στις οποίες προστίθενται θειούχες ενώσεις ώστε να γίνονται αντιληπτές σε περίπτωση διαρροής.

Ο καθηγητής δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η οσμή να προήλθε είτε από θαλάσσια δραστηριότητα – όπως απόρριψη φορτίου ή διαρροή από πλοίο – είτε από χερσαία πηγή, όπως η ευρύτερη περιοχή του κόλπου της Ελευσίνας.

«Για να γίνει αισθητή σε τόσο μεγάλη έκταση και με τέτοια ένταση, μιλάμε για σημαντική ποσότητα», σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι όλα τα δεδομένα συγκλίνουν στο ότι δεν πρόκειται για φυσικό φαινόμενο αλλά για ανθρωπογενή εκπομπή, πιθανώς παράνομη.

Δυσκολία στις μετρήσεις και έλλειψη εξοπλισμού

Ο κ. Μιχαλόπουλος, μιλώντας στην εκπομπή “Newsroom” υπογράμμισε ότι η ακριβής ταυτοποίηση τέτοιων περιστατικών είναι ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς στην Ελλάδα δεν υπάρχει ο απαραίτητος εξειδικευμένος εξοπλισμός για άμεση καταγραφή ενώσεων όπως το προπάνιο και το βουτάνιο σε πραγματικό χρόνο.

Όπως ανέφερε, τέτοιες μετρήσεις απαιτούν υψηλού κόστους εξοπλισμό, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις η ανάλυση μπορεί να γίνει μόνο εκ των υστέρων, γεγονός που περιορίζει τη δυνατότητα άμεσης διερεύνησης.

Σχετικά Άρθρα