Στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ στη Λευκωσία ο Σχοινάς
✨Το Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ επικεντρώνεται στην ενίσχυση της πρόληψης και ανθεκτικότητας της ευρωπαϊκής γεωργίας για επισιτιστική ασφάλεια.
✨Οι υπουργοί θα συζητήσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, φυσικών καταστροφών και αστάθειας αγορών στον αγροτικό τομέα, καθώς και την αξιολόγηση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής.
✨Η αξιολόγηση εντοπίζει προκλήσεις στη βιωσιμότητα αλιευτικών αποθεμάτων, την πολυπλοκότητα κανονισμών και την ανάγκη ενσωμάτωσης πολιτικών για κλιματική αλλαγή και θαλάσσια ρύπανση.
✨Ο υπουργός Σχοινάς θα συμμετάσχει στη Διάσκεψη MedFish4Ever για τη βιώσιμη διαχείριση θαλάσσιων πόρων και την ανάπτυξη της υδατοκαλλιέργειας στη Μεσόγειο.
Η ανάγκη ενίσχυσης της πρόληψης και της ανθεκτικότητας της ευρωπαϊκής γεωργίας, με στόχο τη διασφάλιση της παραγωγής και της επισιτιστικής ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποτελεί το κύριο θέμα των διήμερων εργασιών του ‘Ατυπου Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ, στο οποίο θα συμμετάσχει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμω, Μαργαρίτης Σχοινάς.
Οι υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ θα συζητήσουν επίσης την αντιμετώπιση των αυξανόμενων κρίσεων στον αγροτικό τομέα, με έμφαση στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, των φυσικών καταστροφών και της αστάθειας των αγορών.
Σε ό,τι αφορά τα θέματα αλιείας, βασικό αντικείμενο θα αποτελέσει η αξιολόγηση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής, του θεμελιώδους ευρωπαϊκού πλαισίου για τη διαχείριση των αλιευτικών πόρων.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, στη διαδικασία αξιολόγησης εντοπίζονται προκλήσεις που σχετίζονται με τη βιωσιμότητα των αλιευτικών αποθεμάτων, την πολυπλοκότητα του κανονιστικού πλαισίου, καθώς και την ανάγκη ενίσχυσης της ενσωμάτωσης πολιτικών για την κλιματική αλλαγή, τη θαλάσσια ρύπανση και την ολοκληρωμένη θαλάσσια διαχείριση.
Παράλληλα, ο κ. Σχοινάς θα συμμετάσχει στη Διάσκεψη Υψηλού Επιπέδου για την Αλιεία και την Υδατοκαλλιέργεια στη Μεσόγειο, η οποία πραγματοποιείται στο πλαίσιο της δεσμευτικής πολιτικής πρωτοβουλίας MedFish4Ever.
Στη διάσκεψη θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι κρατών-μελών της Μεσογείου, ευρωπαϊκών θεσμών και διεθνών οργανισμών, με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας για τη βιώσιμη διαχείριση των θαλάσσιων πόρων και την περαιτέρω ανάπτυξη της υδατοκαλλιέργειας στη Μεσόγειο.