Συνέντευξη Τσίπρα στο Φόρουμ των Δελφών- Έχω χρέος να συμβάλλω στη σταθερότητα της χώρας
✨Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε στο Φόρουμ των Δελφών ότι η επιστροφή του στην πολιτική οφείλεται στην έλλειψη κανονικότητας στην Ελλάδα και την ανάγκη προοδευτικών ιδεών.
✨Τόνισε την ανάγκη αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου της χώρας, προτείνοντας μετάβαση από real estate και τουρισμό σε οικονομία παραγωγής με στήριξη από το κράτος.
✨Κριτικάρει την κυβέρνηση για διαφθορά και υποστηρίζει δικαιοσύνη με ταχύτητα, διαφάνεια και αποτελεσματική καταπολέμηση της διαφθοράς, ενώ ζητά δικαιότερο φορολογικό σύστημα.
✨Επισημαίνει ότι η μείωση φορολογίας στη μισθωτή εργασία και οι πατριωτικές εισφορές είναι βασικοί πυλώνες για την οικονομική ανασυγκρότηση και κοινωνική δικαιοσύνη.
Ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας παραχωρεί συνέντευξη στο Φόρουμ των Δελφών.
Κοντοζυγώνει η ώρα για το νέο κόμμα ρωτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας και απάντησε: «Δυσκολεύομαι να πω τη μέρα και την ώρα γιατί δεν ζούμε σε μια κανονική χώρα. Μετά από όσα είπε η κ. Κοβέσι. Σήμερα, αν είχαμε κανονικό ευρωπαίο πρωθυπουργό θα έπρεπε να είχε παραιτηθεί. Αν γίνει αυτό είμαστε έτοιμοι».
Επιστρέφω γιατί δεν υπάρχει κανονικότητα στη χώρα, είπε ο Αλ. Τσίπρας.
Βασικά σημεία της συνέντευξης:
Ανάγκη να επιστρέψουν οι προοδευτικές ιδέες σημειώνει ο Αλ. τσίπρας. Αναγκαίο να ανακάμψει η κυβερνώσα Αριστερά.
Οι παθογένειες στην ελληνική οικονομία δεν μπορεί να αντιμετωπιστούν με επιδόματα. Κάτι δεν πάει καλά.
Για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου: «Να φύγουμε από την οικονομία του real estate και της μονοκαλλιέργειας του τουρισμού και να πάμε σε μια οικονομία που να παράγει. Θέλουμε ένα άλλο κράτος που θα στηρίζει την ανασυγκρότηση της οικονομίας».
Κριτική στην κυβέρνηση για τη διαφθορά και θέσεις για την επόμενη μέρα από τον Αλέξη Τσίπρα που τονίζει: «Δεν θέλουμε μια οικονομία φτηνής ανάπτυξης και αρπαχτής».
«Έχουμε αλλεργία με την αδικία και την αρπαχτή, όχι με την επιχειρηματικότητα».
Το κράτος θα πρέπει να έχει «ταχύτητα στη δικαιοσύνη, διαφάνεια» και μηχανισμούς «καταπολέμησης της διαφθοράς».
«Χρειάζεται ένα δικαιότερο φορολογικό σύστημα. Να μειωθεί η φορολογία της μισθωτής εργασίας και οι εισφορές. Να γίνει δικαιότερη η φορολογία της κινητής περιουσίας».
«Βασικός μας πυλώνας» για τις σημαντικές αλλαγές που χρειάζονται «είναι μια πατριωτική εισφορά» σημειώνει και εξηγεί πως αυτό μπορεί να συμβεί.
«Έχουμε τους ανθρώπους και τη γνώση να εφαρμόσουμε το σχέδιο μας».
Για την ακρίβεια και τον τρόπο που μπορεί να αντιμετωπιστεί. Παρεμβάσεις στην ενέργεια, στα τρόφιμα, στο ράφι με παρατηρητήριο τιμών.
«Τέχνασμα πολιτικής απάτης τα επιδόματα της κυβέρνησης».
«Η χώρα πρέπει να αλλάξει οικονομική στρατηγική γιατί φοβάμαι πως θα μπούμε σε μεγάλες περιπέτειες αν συνεχίσουμε έτσι»
«Θέλω να είμαι χρήσιμος για την κοινωνία και τη χώρα μου. Το εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο είναι το κρίσιμο. Ο λαός αποφασίζει. Είμαι αποφασισμένος να κάνω ότι περνάει από το χέρι μου για να το πετύχω».
Ο Αλέξης Τσίπρας μιλά για τις γεωπολιτικές εξελίξεις λέγοντας πως η χώρα να επανέλθει στην πάγια εξωτερική της πολιτικής, μια πολυδιάστατης στρατηγικής που για χρόνια εφαρμόζαμε. Να επαναπροσδιορίσουμε τη θέση και το ρόλο μας.
«Υπαρξιακός κίνδυνος για τη χώρα το δημογραφικό», λέει ο Αλ. Τσίπρας.
Για το μεταναστευτικού ο Αλέξης Τσίπρας λέει «βεβαιώς πρέπει να φυλάμε τα σύνορα μας, να σταματήσουν οι παράνομες ροές αλλά να έχουμε παράλληλα και μια στοχευμένη πολιτική ένταξης στις νόμιμες ροές».
«Όλα στην ώρα τους» είπε Αλέξης Τσίπρας για το όνομα του νέου κόμματος.
«Το πολιτικό σύστημα βρίσκεται στην κρίση, δεν είναι προβληματικό να υπάρξουν νέα κόμματα αλλά δεν πρέπει να χαθούν οι ιδέες, οι αξίες και οι προτάσεις. Ο κίνδυνος της αντιπολιτικής. Είναι κρίσιμο αυτή τη φορά να σταθμίσουμε όλοι το σχέδιο που η χώρα θα πάει καλύτερα».