ΟΠΕΚΕΠΕ: Κεφαλογιάννης, Τσιάρας, Βαρτζόπουλος-Οι κατηγορίες στη δικογραφία
✨Δύο νέες δικογραφίες για τον ΟΠΕΚΕΠΕ διαβιβάστηκαν στη Βουλή, με πληροφορίες να αναφέρουν επικείμενο ανασχηματισμό και απομάκρυνση υπουργών και βουλευτών.
✨Σοβαρές κατηγορίες αφορούν υπουργούς Κεφαλογιάννη, Τσιάρα, υφυπουργό Βαρτζόπουλο και γραμματέα ΝΔ Σκρέκα για παράνομες παρεμβάσεις σε υποθέσεις αγροτικών επιδοτήσεων.
✨Ο βουλευτής Σερρών Κώστας Καραμανλής εμπλέκεται σε κακούργημα με ζημία άνω των 120.000 ευρώ, ενώ ο Σπήλιος Λιβανός σχετίζεται με την ίδια υπόθεση λόγω συνομιλιών συνεργατών.
✨Επιβαρυντική είναι και η περίπτωση της πρώην υφυπουργού Παπακώστα για πλαστογραφία, ενώ άλλοι υπουργοί δεν φαίνεται να εμπλέκονται άμεσα στις παράνομες συνομιλίες.
Οι δύο νέες δικογραφίες για τον ΟΠΕΚΕΠΕ διαβιβάστηκαν στη Βουλή ενώ διέρρευσε και το περιεχόμενο των κατηγοριών σε υπουργούς και βουλευτές που περιλαμβάνονται στις δικογραφίες.
Καταρχάς ο φάκελος που συνοδεύει το αίτημα άρσης ασυλίας του νυν υπουργού Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης Γιάννη Κεφαλογιάννη δεν περιλαμβάνει συνομιλίες του ίδιου αλλά του στενού του συνεργάτη ο οποίος επικοινωνεί με τον τότε πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ Δημήτρη Μελά. Ο συνεργάτης του κ. Κεφαλογιάννη φέρεται να ζητά εξυπηρετήσεις για πρόσωπα που σήμερα βρίσκονται προφυλακισμένοι για την υπόθεση των παράνομων αγροτικών επιδοτήσεων.
Πρόκειται για τον Γιάννη Τρουλλινό που φέρεται να συνομιλεί με στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ για επιδοτήσεις. Ο κ. Τρουλλινός στο προηγούμενο στάδιο είχε παραιτηθεί από τη θέση του μέλους της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ.
Για τον νυν γραμματέα της ΝΔ Κώστα Σκρέκα υπάρχει απευθείας συνομιλία με τον κ. Μελά κατά τα την οποία ο βουλευτής ενημερώνεται ότι αυτό που ζητά είναι παράτυπο και πως το σύστημα ηλεκτρονικής υποδοχής των αιτημάτων έχει κλείσει καθώς παρήλθε η σχετική προθεσμία. Ωστόσο ο βουλευτής επιμένει να εξυπηρετηθεί προβάλλοντας την ισχυρή κομματική ιδιότητα του προσώπου που κατέθεσε το αίτημα. Από την πλευρά του ο κ. Μέλας φέρεται να λέει ότι θα παρακάμψει το ηλεκτρονικό σύστημα και τα το “κάνει χεράτα” με τον κ. Σκρέκα να του δίνει τα εύσημα. Αμέσως μετά ο τότε πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ καλεί υφιστάμενο του και του δίνει τις σχετικές κατευθύνσεις για την ικανοποίηση του αιτήματος σημειώνοντας πως πρέπει οπωσδήποτε να γίνει καθώς έχουν ζητήσει και οι ίδιοι άλλο “ρουσφέτι” από τον Σκρέκα.
Επίσης, στενός συνεργάτης του Κώστα Τσιάρα, αν και φαίνεται να γνωρίζει ότι το αίτημα που έχει καταθέσει στον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν είναι σύννομο, επιμένει σημειώνοντας πως αφορά δικό του πρόσωπο. Την περίοδο της συνομιλίας ο κ. Τσιάρας ήταν Υπουργός Δικαιοσύνης.
Τέλος για τον βουλευτή Σερρών Κώστα Καραμανλή φαίνεται ότι ζητείται η άρση ασυλίας για κακούργημα καθώς το αίτημα του αφορούσε την ικανοποίηση ομαδικού αιτήματος (37 παραγωγών) και η προκληθείσα ζημιά σύμφωνα με την ευρωπαϊκή εισαγγελία ξεπερνά τις 120 χιλ ευρώ. Στην συγκεκριμένη υπόθεση φαίνεται ότι δεν υπάρχει απευθείας συνομιλία του κ. Καραμανλή με τον τότε πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ αλλά οι συνεννοήσεις να γίνονται με στενό του συνεργάτη.
Πιο ήπιας αξιολόγησης είναι η περίπτωση του Κώστα Τσιάρα, ο οποίος συνομιλεί στον απόηχο της κακοκαιρίας του Ιανού για ένα αγροτεμάχιο που έχει «μπαζωθεί» για να γίνει η ρύση του ποταμού και ζητά μια διευκόλυνση, με τον ίδιον να εξηγεί σε συνομιλητές του ότι δεν ζητεί τίποτα παράνομο.
Κατά πληροφορίες, ο υφυπουργός Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος έχει στείλει μήνυμα σε ανώτατο στέλεχος του ΟΠΕΚΕΠΕ με κάποια υπόθεση πολίτη της εκλογικής του περιφέρειας, με την επισήμανση «Δες το αν μπορείς».
«Βαριά» θεωρείται η περίπτωση του βουλευτή Σερρών Κώστα Αχ. Καραμανλή. Καίτοι δεν συνομιλεί ο ίδιος, αλλά στέλεχος του γραφείο του με στέλεχος του γραφείου του τότε υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιου Λιβανού για υπόθεση πληρωμής 37 βιολογικών καλλιεργητών του νομού Σερρών, εντούτοις οι διάλογοι που γίνονται θεωρούνται άκρως επιβαρυντικοί. Αυτή η υπόθεση είναι που οδηγεί και τον κ. Λιβανό στη «βάσανο» του άρθρου 86. Η εν λόγω υπόθεση αφορά δυνητικό κακούργημα, καθώς το ποσό είναι περίπου 900.000, πολύ παραπάνω από το όριο των 120.000 ευρώ που είναι για την κακουργηματική απιστία.
Ομοίως και η περίπτωση της πρώην υφυπουργού και βουλευτή Τρικάλων Κατερίνας Παπακώστα είναι επιβαρυντική, καθώς αφορά ποσό περί τα 150.000 ευρώ και μάλιστα γίνεται αναφορά σε «πλαστογραφημένα έγγραφα».
Ο Νότης Μηταράκης δεν εμφανίζεται να συνομιλεί ούτε ο ίδιος ούτε συνεργάτης του. Αντιθέτως στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ εμφανίζονται να συνομιλούν μεταξύ τους για περίπτωση που έχει έρθει από το γραφείο του, το οποίο όμως είναι απλά η διαβίβαση ενός αιτήματος προς αξιολόγηση.