ΣΥΡΙΖΑ: Ερώτηση στη Βουλή για “εν κρυπτώ αποστολή Patriot στο Κατάρ”
✨Ο ΣΥΡΙΖΑ, με πρωτοβουλία της Ρένας Δούρου, κατέθεσε ερώτηση για την αποστολή πυραύλων Patriot από την Ελλάδα στο Κατάρ.
✨Ζητείται διευκρίνιση σχετικά με το ποσοστό των πυραύλων που εστάλησαν, την πηγή του αιτήματος και τη συμβατότητα με την κυβερνητική στρατηγική διπλωματίας.
✨Εκφράζονται ανησυχίες για την αμυντική επάρκεια της Ελλάδας, λόγω πιθανής «τρύπας» στην άμυνα και καθυστερήσεων στην αναπλήρωση των αποθεμάτων.
✨Τέλος, υπογραμμίζεται η ανάγκη καλύτερης ενημέρωσης της Βουλής και συντονισμού στην άμυνα και εξωτερική πολιτική για κρίσιμα ζητήματα.
Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, με πρωτοβουλία της Ρένα Δούρου, σχετικά με την –όπως υποστηρίζεται– εν κρυπτώ αποστολή πυραύλων Patriot στο Κατάρ.
Οι βουλευτές ζητούν από τα υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας να διευκρινίσουν εάν ισχύουν οι πληροφορίες ότι η Ελλάδα απέστειλε 20% έως 25% των πυραύλων Patriot από το οπλοστάσιό της σε αμερικανική βάση στο Κατάρ, επισημαίνοντας ότι μια τέτοια κίνηση ενδέχεται να εμπλέκει περαιτέρω τη χώρα στον πόλεμο με το Ιράν.
Παράλληλα, θέτουν ζήτημα συνοχής της κυβερνητικής γραμμής, υπενθυμίζοντας τις δηλώσεις περί επιστροφής στη διπλωματία, και ζητούν να αποσαφηνιστεί πώς μια τέτοια ενέργεια ευθυγραμμίζεται με αυτή τη στρατηγική.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στο σκεπτικό της απόφασης, καθώς ζητείται να διευκρινιστεί εάν το αίτημα για την αποστολή των συστημάτων προήλθε από το Κατάρ ή από τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες –όπως αναφέρεται– ενδέχεται να αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε αντιαεροπορικά και αντιπυραυλικά συστήματα.
Επιπλέον, οι βουλευτές εγείρουν ζήτημα επαρκούς αμυντικής κάλυψης της χώρας, κάνοντας λόγο για πιθανό «παράθυρο τρωτότητας», δεδομένης και της ήδη υπάρχουσας ελληνικής συστοιχίας Patriot στη Σαουδική Αραβία, αλλά και των καθυστερήσεων στην αναπλήρωση των αποθεμάτων.
Τέλος, τίθεται και θέμα ενημέρωσης της Βουλής, καθώς και ανάγκης για καλύτερο κυβερνητικό συντονισμό ως προς τη λήψη και υλοποίηση αποφάσεων που αφορούν κρίσιμα ζητήματα άμυνας και εξωτερικής πολιτικής.