Δίκη Τεμπών: “Λίφτινγκ” στην αίθουσα και αυστηρά μέτρα μετά το χάος της πρώτης ημέρας

 Δίκη Τεμπών: “Λίφτινγκ” στην αίθουσα και αυστηρά μέτρα μετά το χάος της πρώτης ημέρας
💡 AI Summary by Libre

Το υπουργείο Δικαιοσύνης και η ηγεσία της Δικαιοσύνης προχωρούν σε διορθωτικές παρεμβάσεις για να αποκαταστήσουν την εικόνα της δίκης για τα Τέμπη.

Αυξήθηκε η χωρητικότητα της αίθουσας, ενισχύθηκε ο τεχνικός εξοπλισμός και καθορίστηκαν διαπιστεύσεις για δημοσιογράφους, ενώ προβλέπεται ξεχωριστός χώρος για τους συγγενείς των θυμάτων.

Η ΕΛΑΣ θα αναλάβει ενεργά τη ρύθμιση της πρόσβασης και της τάξης, με έλεγχο ταυτότητας και ισχυρή αστυνομική παρουσία εντός της αίθουσας.

Η επόμενη συνεδρίαση στις 1 Απριλίου θεωρείται κρίσιμη για την αξιοπιστία της διαχείρισης της δίκης, μετά τις σοβαρές δυσλειτουργίες της πρώτης ημέρας.

Σε εκτεταμένες διορθωτικές παρεμβάσεις προχωρούν το υπουργείο Δικαιοσύνης και η ηγεσία της Δικαιοσύνης, επιχειρώντας να αποκαταστήσουν την εικόνα που διαμορφώθηκε κατά την πρώτη συνεδρίαση της δίκης για τα Τέμπη, η οποία στιγματίστηκε από σοβαρές δυσλειτουργίες. Ενόψει της επανέναρξης της διαδικασίας την Τετάρτη 1η Απριλίου, καταβάλλεται προσπάθεια ώστε να διασφαλιστούν ομαλές συνθήκες διεξαγωγής.

Στο διάστημα που μεσολάβησε, πραγματοποιήθηκαν εντατικές εργασίες για τη διεύρυνση της βασικής αίθουσας. Σύμφωνα με πληροφορίες, αφαιρούνται γυψοσανίδες και ο προθάλαμος ενοποιείται με τον κύριο χώρο, αυξάνοντας τη χωρητικότητα με περίπου 50 επιπλέον θέσεις για δικηγόρους και δημοσιογράφους.

Παράλληλα, αποφασίστηκε –σε συνεργασία με τον Άρειο Πάγο και το υπουργείο Δικαιοσύνης– η χορήγηση διαπιστεύσεων στους δημοσιογράφους, κάτι που έλειψε από την πρώτη ημέρα. Επιπλέον, ενισχύεται ο τεχνικός εξοπλισμός με περισσότερα μικρόφωνα, καθώς τα δύο που υπήρχαν αποδείχθηκαν ανεπαρκή για τον μεγάλο αριθμό νομικών παραγόντων.

Για τους συγγενείς των θυμάτων προβλέπεται ξεχωριστός χώρος, σε διπλανή αίθουσα με οθόνες, από όπου θα εισέρχονται κατά ομάδες για να δηλώνουν υποστήριξη της κατηγορίας.

Καθοριστικός αναμένεται να είναι και ο ρόλος της ΕΛΑΣ, η οποία αυτή τη φορά θα αναλάβει ενεργά τη ρύθμιση της πρόσβασης και της τάξης. Με βάση οδηγίες που έχουν ήδη δοθεί, η είσοδος θα γίνεται με έλεγχο ταυτότητας και σαφή καθοδήγηση, ώστε να αποφευχθεί η ανεξέλεγκτη προσέλευση που παρατηρήθηκε αρχικά. Παράλληλα, θα υπάρχει ισχυρή αστυνομική παρουσία και εντός της αίθουσας.

Το αρχικό κομφούζιο αποδίδεται, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου και του Αρείου Πάγου, τόσο στην έλλειψη σαφών οδηγιών από την Έδρα, όσο και στον περιορισμένο ρόλο της αστυνομίας κατά την πρώτη ημέρα. Επισημαίνεται, επίσης, ότι η αίθουσα στο συνεδριακό κέντρο ΓΑΙΟΠΟΛΙΣ παραμένει η καταλληλότερη διαθέσιμη στη χώρα, λόγω της χωρητικότητάς της.

Ωστόσο, το γεγονός ότι υπήρχε επαρκής χρόνος προετοιμασίας και γνώση της έντασης που θα χαρακτήριζε τη συγκεκριμένη δίκη, εντείνει την κριτική προς τους αρμόδιους, καθώς οι παραλείψεις οδήγησαν σε εικόνες που προκάλεσαν αντιδράσεις από όλες τις πλευρές – συγγενείς θυμάτων, επιζώντες, δικηγόρους και δημοσιογράφους.

Η επόμενη συνεδρίαση αναμένεται να αποτελέσει τεστ αξιοπιστίας για τη διαχείριση μιας από τις πιο ευαίσθητες και φορτισμένες δίκες των τελευταίων ετών.

Σχετικά Άρθρα