Μερτς κατά Τραμπ για Ιράν: Κλιμάκωση με αβέβαιο αποτέλεσμα, δεν θα φέρει αλλαγή καθεστώτος
✨Ο καγκελάριος της Γερμανίας, Φρίντριχ Μερτς, εξέφρασε κριτική προς τις ΗΠΑ και το Ισραήλ για την αμφίβολη αποτελεσματικότητα της στρατιωτικής τους στρατηγικής στο Ιράν.
✨Αμφισβήτησε τον στόχο της αλλαγής καθεστώτος, τονίζοντας ότι η προσέγγιση των ΗΠΑ δεν οδηγεί σε αποκλιμάκωση αλλά σε επικίνδυνη κλιμάκωση.
✨Ανέφερε πως η Ευρώπη ήδη υφίσταται τις συνέπειες της σύγκρουσης και ζήτησε προϋποθέσεις για τη γερμανική συμμετοχή σε μελλοντικές επιχειρήσεις στα Στενά του Ορμούζ.
✨Ο Μερτς τόνισε ότι η συμμετοχή της Bundeswehr απαιτεί εντολές από διεθνείς οργανισμούς και έγκριση της Bundestag, αποφεύγοντας να προβλέψει την έκβαση της κρίσης.
Με σαφώς επικριτική στάση απέναντι στις επιλογές των ΗΠΑ και του Ισραήλ στο Ιράν εμφανίστηκε ο καγκελάριος της Γερμανίας, Φρίντριχ Μερτς, εκφράζοντας έντονες αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα της στρατιωτικής στρατηγικής και απορρίπτοντας το ενδεχόμενο να οδηγήσει σε αλλαγή καθεστώτος.
Μιλώντας σε συνέδριο που διοργάνωσε η Frankfurter Allgemeine Zeitung, ο καγκελάριος άσκησε ευθεία κριτική στον Ντόναλντ Τραμπ, τονίζοντας ότι η προσέγγιση που ακολουθείται δεν κινείται προς την κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης.
«Αυτό που κάνει ο Τραμπ αυτή τη στιγμή δεν είναι αποκλιμάκωση και μια προσπάθεια επίτευξης ειρηνικής λύσης, αλλά μάλλον μια μαζική κλιμάκωση με αβέβαιο αποτέλεσμα, η οποία απειλεί τους πάντες», δήλωσε χαρακτηριστικά, αμφισβητώντας ταυτόχρονα και τους στόχους της επιχείρησης: «Είναι πράγματι η αλλαγή καθεστώτος ο στόχος; Αν αυτός είναι ο στόχος, δεν πιστεύω ότι θα τον πετύχουν. Αυτό συνήθως δεν πηγαίνει καλά».
Αναφερόμενος στις επικρίσεις του Αμερικανού προέδρου περί ανεπαρκούς συμβολής της Γερμανίας στην ασφάλεια των Στενών του Ορμούζ, ο Μερτς υπογράμμισε ότι οι συνέπειες της σύγκρουσης είναι ήδη αισθητές και για την Ευρώπη.
«Φυσικά, οι συνέπειες αυτού του πολέμου είναι συνέπειες που πρέπει να υποστούμε, πολύ άμεσα και οι απειλές της ιρανικής ηγεσίας είναι σοβαρές απειλές, από τις οποίες πρέπει να προστατευτούμε», σημείωσε.
Ο καγκελάριος αποκάλυψε ακόμη ότι σε πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τραμπ απάντησε με σαφήνεια στις αιτιάσεις του: «Του είπα, αν θέλετε να βοηθήσουμε, τότε παρακαλώ ρωτήστε μας εκ των προτέρων και όχι εκ των υστέρων μέσω των εφημερίδων. Μια τέτοια συμπεριφορά είναι μια συμπεριφορά που απλά δεν μπορούμε να δεχτούμε. Δεν θα την επιτρέψουμε».
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Αμερικανός πρόεδρος έχει αποδεχθεί ότι το ΝΑΤΟ δεν εμπλέκεται στις πολεμικές επιχειρήσεις, παρά τις κατά καιρούς δηλώσεις του ότι η Συμμαχία δεν είναι απαραίτητη.
Παρά τις ενστάσεις του, ο Μερτς άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συμβολής της Bundeswehr στην επόμενη φάση, επισημαίνοντας ότι η Γερμανία θα μπορούσε να συμμετάσχει, για παράδειγμα, σε επιχειρήσεις αποναρκοθέτησης στα Στενά του Ορμούζ, υπό την προϋπόθεση σχετικής εντολής από τον ΟΗΕ, το ΝΑΤΟ ή την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και έγκρισης από την Bundestag.
Ωστόσο, χαρακτήρισε προς το παρόν τη σχετική συζήτηση «μάλλον θεωρητική», αποφεύγοντας να προβεί σε εκτιμήσεις για την έκβαση της σύγκρουσης και προειδοποιώντας: «Το κακό είναι ότι σε συγκρούσεις που αναμένεται να διαρκέσουν μερικές ημέρες, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι συχνά τα τελευταία δύο χρόνια».