Νέος πρόεδρος ο Σακελλαρίδης στη Νέα Αριστερά
✨Ο Αλέξης Χαρίτσης παραιτείται από το Πολιτικό Γραφείο και ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης αναλαμβάνει χρέη προέδρου με επικύρωση από Κεντρική Επιτροπή.
✨Ο Σακελλαρίδης προωθεί ακτιβισμό και ριζοσπαστική ανασυγκρότηση, όπως φάνηκε στη Χίο μετά το ναυάγιο μεταναστών και τις αποκαλύψεις για pushbacks.
✨Η παραίτηση Χαρίτση ανοίγει τη συζήτηση για το μέλλον της Νέας Αριστεράς, παρά την παρούσα απουσία διάλυσης στην κοινοβουλευτική ομάδα των 12 βουλευτών.
✨Η Πέτη Πέρκα φαίνεται να έχει προβάδισμα για την ηγεσία της κοινοβουλευτικής ομάδας, με την τελική απόφαση να λαμβάνεται στο Πολιτικό Γραφείο.
Ο Αλέξης Χαρίτσης στο Πολιτικό Γραφείο που θα συνεδριάσει το απόγευμα παραιτείται αφήνοντας όπως όλα δείχνουν τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη να αναλάβει χρέη προέδρου. Η συγκυρία είναι εύθραυστη: διαφορετικές στρατηγικές, αλλά κοινός στόχος να μην υπάρξει διάσπαση πριν από τις εκλογές.
Ο Σακελλαρίδης δείχνει δείγματα γραφής με ακτιβισμό, όπως στη Χίο μετά το πολύνεκρο ναυάγιο μεταναστών – εκεί όπου η κυβέρνηση βρέθηκε σε θέση άμυνας μετά τις μαρτυρίες για pushbacks. Στρατηγική του: αυτονομία, ριζοσπαστική ανασυγκρότηση και πολιτική δράση.
Η παραίτηση Χαρίτση αναπόφευκτα ανοίγει τη συζήτηση για το μέλλον της ύπαρξης της Νέας Αριστεράς και σε επίπεδο βουλής. Όσο και αν σε αυτή τη φάση δεν υφίσταται ζήτημα διάλυσης του κόμματος κοινοβουλευτικά, η συζήτηση αργά ή γρήγορα θα ανοίξει.
Το παράδοξο με τη Νέα Αριστερά είναι ότι η πλειοψηφία στο κόμμα είναι την ίδια στιγμή μειοψηφία στην κοινοβουλευτική ομάδα των 12 βουλευτών.
Από αυτούς οι 8 βουλευτές είναι στη γραμμή των συνεργασιών και πρόκειται για τους Χαρίτση, Αχτσιόγλου, Ηλιόπουλο, Τζούφη, Φωτίου, Τζανακόπουλο και τους Ζεϊμπέκ και Ογκιούρ.
Κανείς δεν αποχωρεί ακόμη ωστόσο με τις επερχόμενες κινήσεις Τσίπρα το ερώτημα είναι ποιοι τελικά θα τον ακολουθήσουν.
Για επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας, η Πέτη Πέρκα παίρνει προβάδισμα έναντι Τσακαλώτου αλλά οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στο Πολιτικό Γραφείο .