Μερτς: Η Γερμανία έτοιμη να συνεργαστεί για κατάπαυση πυρός στη Μέση Ανατολή
✨Ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς εξέφρασε στον Αμερικανό πρόεδρο Τραμπ την ανησυχία του για την κατάσταση στο Ιράν και ζήτησε άμεση κατάπαυση πυρός.
✨Ο Τραμπ ανέβαλε επιθέσεις σε ιρανικούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας για πέντε ημέρες, ανοίγοντας δρόμο για απευθείας επαφές με την ιρανική ηγεσία.
✨Η Γερμανία προσέφερε βοήθεια για την επίλυση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, ενώ διεξάγει διαπραγματεύσεις και με το Ισραήλ για κατάπαυση του πυρός.
✨Οι γερμανικές αρχές επιδιώκουν ειρηνική λύση μέσω συνεργασίας με ΗΠΑ, Ισραήλ και Ιράν, παρά τις δυσκολίες και την ανάγκη ισραηλινής συγκατάθεσης.
Ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς δήλωσε ότι, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας με τον Ντόναλντ Τραμπ την Κυριακή, εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση στο Ιράν και ζήτησε την άμεση κατάπαυση του πυρός.
«Μίλησα χθες τηλεφωνικά με τον Αμερικανό πρόεδρο. Φυσικά, συζητήσαμε και για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Εξέφρασα τις ανησυχίες μου σχετικά με τις πιθανές επιθέσεις εναντίον σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Ιράν. Του είμαι ευγνώμων που ανακοίνωσε σήμερα ότι θα αναβάλει αυτά τα μέτρα για άλλες πέντε ημέρες και θα ανοίξει το δρόμο για άμεση και απευθείας επαφή με την ιρανική ηγεσία», δήλωσε ο Μερτς σε συνέντευξη Τύπου.
Σύμφωνα με τον Γερμανό Καγκελάριο, κατά τη διάρκεια συνομιλίας με τον Αμερικανό Πρόεδρο, του πρόσφερε τη βοήθεια της Γερμανίας για την επίλυση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή και τάχθηκε υπέρ μιας ταχείας κατάπαυσης του πυρός.
«Δεν έχουμε φτάσει ακόμη στο στάδιο όπου μπορούμε να μιλήσουμε για κοινά μέτρα (στο θέμα της διευθέτησης), αλλά του πρότεινα να συνεργαστούμε και να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός στην περιοχή το συντομότερο δυνατό», διαβεβαίωσε ο Μερτς.
Σχετικά με αυτό, ανέφερε ότι οι γερμανικές αρχές συζητούν επίσης το θέμα της κατάπαυσης του πυρός στη Μέση Ανατολή με το Ισραήλ.
«Προς το παρόν, είναι δύσκολο (να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός), είναι επίσης αδύνατο χωρίς τη συγκατάθεση του Ισραήλ, αλλά αυτές οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται επίσης με (τη συμμετοχή) του Υπουργού Εξωτερικών μας, ο οποίος διεξάγει επίσης πολύ εντατικές διαπραγματεύσεις στην περιοχή και απολαμβάνει μεγάλη εξουσία εκεί. Έτσι, τώρα κάνουμε πραγματικά ό,τι μπορούμε για να τερματιστούν οι μάχες και να εξασφαλιστεί μια ειρηνική λύση σε αυτή τη σύγκρουση», διαβεβαίωσε ο Μερτς.