Ρεπορτάζ libre: Ο εκφοβισμός εκπαιδευτικών λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις-Τα μέτρα στην Ευρώπη
✨Την Τετάρτη ο πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ κατήγγειλε δύο περιστατικά εκφοβισμού εκπαιδευτικών από μαθητές σε μεγάλο ιδιωτικό σχολείο των Αθηνών.
✨Το φαινόμενο του εκφοβισμού εκπαιδευτικών εμφανίζεται και στα δημόσια σχολεία, ενώ στην Ελλάδα λείπει νομοθετικό πλαίσιο που να προστατεύει τους εκπαιδευτικούς.
✨Σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως Γαλλία και Γερμανία, υπάρχουν νομική υποστήριξη, τηλεφωνικές γραμμές και επιμόρφωση για την αντιμετώπιση της βίας στα σχολεία.
✨Η ΟΛΜΕ έχει ζητήσει συνάντηση με την Υπουργό Παιδείας για το θέμα, ενώ οι εκπαιδευτικοί αισθάνονται ανασφάλεια και έλλειψη υποστήριξης.
Την Τετάρτη ο πρόεδρος ΟΙΕΛΕ γνωστοποίησε δύο περιστατικά εκφοβισμού εκπαιδευτικών από μαθητές. Σύμφωνα με την καταγγελία, στο πρώτο εκπαιδευτικός έκανε παρατήρηση σε μαθητή που έτρωγε αμέριμνος την ώρα του μαθήματος. Αναγκάστηκε, μετά από πολλές παρατηρήσεις, να τον βγάλει έξω από την τάξη. Αποτέλεσμα; Προφανώς μετά από παρέμβαση των γονέων, η/ο συνάδελφος υποχρεώθηκε να ζητήσει συγγνώμη από τον μαθητή ενώπιον ολόκληρης της τάξης.
Στο δεύτερο μαθητές πετούσαν αυγά στον πίνακα. Ο καθηγητής είπε στα παιδιά “τι καραγκιοζιλίκια είναι αυτά ;”. Ένας εκ των μαθητών τον πλησίασε απειλητικά και του είπε: “εμένα λες καραγκιόζη ρε; Αύριο θα έρθουν εδώ οι γονείς μου και θα σε διώξουν από το σχολείο”.
Αμφότερα τα περιστατικά αφορά πολύ μεγάλο και πανίσχυρο ιδιωτικό σχολείο των Αθηνών. Ανάλογα κρούσματα όμως καταγράφονται και σε δημόσια σχολεία.
Είτε συμβαίνει σε ιδιωτικά, είτε σε δημόσια σχολεία, το στοιχείο που ενώνει όλες τις περιπτώσεις είναι το ακόλουθο: Οι εκπαιδευτικοί, όπως έχει γράψει και άλλες φορές το Libre, νιώθουν απροστάτευτοι. Και στην πραγματικότητα είναι καθώς απουσιάζει συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο προστασίας τους.
Το φαινόμενο του εκφοβισμού εκπαιδευτικών από μαθητές η μαθήτριες δεν είναι προφανώς αποκλειστικά ελληνικό. Αφορά και περισσότερο προηγμένες, ως προς την ανάπτυξη των εκπαιδευτικών τους συστημάτων, χώρες.
Μόνο που εκεί υπάρχει πλαίσιο προστασίας που εφαρμόζεται και πολλές φορές αποδεικνύεται αποτελεσματικό.
Αυτό επιτεύχθηκε γιατί οργανώσεις όπως η European Trade Union Committee for Education είχαν αναφέρει έγκαιρα ότι η βία μαθητών προς εκπαιδευτικούς αποτελεί ένα από τα πιο υποτιμημένα προβλήματα της σχολικής ζωής.
Η βιβλιογραφία έχει καταγράψει τους κυριότερους λόγους για τους οποίους εκφυλιστικά φαινόμενα όπως αυτό ανθούν:
Οι κυριότεροι είναι το μειωμένο κύρος του επαγγέλματος του εκπαιδευτικού σε ορισμένες κοινωνίες, η έλλειψη σαφών πειθαρχικών κανόνων στο σχολείο, η επιρροή των κοινωνικών δικτύων (cyber-bullying), οι δυσκολίες διαχείρισης τάξης σε σχολεία με έντονη κοινωνική ανισότητα και η ανεπαρκής υποστήριξη εκπαιδευτικών από τη διοίκηση.
Αφού λοιπόν καταγράφηκαν όλα τα παραπάνω υπήρξαν χώρες που αποφάσισαν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα δρώντας. Πως;
Εδωσαν ιδιαίτερα βάση στην περαιτέρω επιμόρφωση των εκπαιδευτικών τους σε ζητήματα που αφορούν τη διαχείριση δύσκολων τμημάτων και την αντιμετώπιση του ψηφιακού εκφοβισμού.
Στη Γαλλία και τη Γερμανία ειδικότερα λειτουργούν ήδη τηλεφωνικές γραμμές αναφοράς περιστατικών, θεσμοθετήθηκε νομική υποστήριξη των εκπαιδευτικών σε σοβαρές περιπτώσεις ενώ παράλληλα υπάρχει και νομική υποστήριξη.
Στην Ελλάδα, προσώρας τουλάχιστον, δεν υφίσταται τίποτα από όλα αυτά. Γι’ αυτό και οι εκπαιδευτικοί αισθάνονται ότι δεν έχουν την υποστήριξη που θα έπρεπε, αυτή που θα τους έδινε δύναμη και να καταγγείλουν και να αποτρέψουν όταν αυτό θα ήταν εφικτό.
Αντιθέτως, όπως τόνιζε εκπαιδευτική πηγή στο Libre, “παρατηρούνται φαινόμενα επικεφαλής σχολικών μονάδων να συλλαμβάνονται μετά από καταγγελίες γονέων ακόμα για τους πιο απίθανους λόγους που μπορεί να φανταστεί κανείς”.
Η ΟΛΜΕ έχει ζητήσει για το ζήτημα συνάντηση με την Υπουργό Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη. Αναμένεται η απάντηση στο εν λόγω αίτημα.