ΠΑΣΟΚ: Πώς διαμορφώνονται οι συσχετισμοί μετά την εκλογή συνέδρων-Καθαρή πρωτιά, μάχη για δεύτερο πόλο

✨Η διαδικασία ανάδειξης συνέδρων στο ΠΑΣΟΚ ολοκληρώθηκε με μεγάλη συμμετοχή περίπου 175 χιλιάδων πολιτών, αναζωογονώντας τον κομματικό μηχανισμό.
✨Ο Νίκος Ανδρουλάκης διατηρεί σαφές προβάδισμα με επιρροή άνω του 60%, ενώ η δεύτερη θέση διεκδικείται από πλευρές που στηρίζουν τον Χάρη Δούκα.
✨Στελέχη όπως ο Μανώλης Χριστοδουλάκης και ο Παύλος Γερουλάνος ενισχύουν τη θέση τους, με πολλούς συνέδρους να μη ανήκουν σε ξεκάθαρα «στρατόπεδα».
✨Η ηγεσία επιδιώκει το συνέδριο να στείλει μήνυμα ενότητας και αυτονομίας, ενώ η μάχη των συσχετισμών και των πολιτικών επιλογών παραμένει ανοιχτή.
Η ολοκλήρωση της διαδικασίας ανάδειξης συνέδρων στο ΠΑΣΟΚ έκλεισε έναν πρώτο κύκλο έντονης κινητικότητας στο εσωτερικό του κόμματος και ταυτόχρονα άνοιξε τον πιο κρίσιμο γύρο διεργασιών ενόψει του συνεδρίου στα τέλη Μαρτίου. Η συμμετοχή περίπου 175 χιλιάδων πολιτών στις εσωκομματικές κάλπες αιφνιδίασε ευχάριστα τη Χαριλάου Τρικούπη, καθώς οι προσδοκίες των επιτελείων ήταν σαφώς χαμηλότερες, ιδιαίτερα μετά το κλίμα εσωστρέφειας που είχε προηγηθεί και τις στρατηγικές διαφωνίες που είχαν γίνει πιο ορατές το τελευταίο διάστημα.
Στελέχη με γνώση των οργανωτικών δεδομένων παραδέχονται ότι η μαζική προσέλευση λειτούργησε σαν «ένεση αυτοπεποίθησης» για τον κομματικό μηχανισμό.
Η καθαρή πρωτιά
Επιβεβαίωσε, λένε, ότι οι οργανωτικές δομές παραμένουν ενεργές και ότι ο προσυνεδριακός διάλογος των τελευταίων μηνών -μέσα από περιφερειακές συνδιασκέψεις και θεματικές συζητήσεις-κράτησε τη βάση σε εγρήγορση.
Σε επίπεδο συσχετισμών, η εικόνα που προκύπτει από τα αποτελέσματα θεωρείται καθαρή ως προς την πρώτη θέση.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης καταγράφει σαφές οργανωτικό προβάδισμα στην εκλογή συνέδρων, με εκτιμήσεις να τοποθετούν την επιρροή της προεδρικής πλευράς σε ποσοστά άνω του 60% και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και κοντά στο 65%.
“Μαζί μπορούμε να ξαναδώσουμε δύναμη στη Δημοκρατική Παράταξη και προοπτική στη χώρα. Τίποτα δεν μας χαρίστηκε και τίποτα δεν θα μας χαριστεί. Όλα θα τα πετύχουμε με καθημερινό αγώνα γιατί την Ελλάδα που μας αξίζει, θα την κερδίσουμε μαζί”, υπογράμμισε ο πρόεδρος του κόμματος, που έκανε λόγο για ένα καθαρό μήνυμα συμμετοχής, ελπίδας και πολιτικής αλλαγής.
Η δεύτερη θέση
Το ενδιαφέρον, ωστόσο, μετατοπίζεται στη “μάχη” για τη δεύτερη ισχυρότερη παρουσία στο συνέδριο – μια θέση για την οποία ερίζουν διαφορετικές πλευρές στο εσωτερικό του κόμματος.
Συνεργάτες του δημάρχου Αθηναίων Χάρη Δούκα υποστηρίζουν ότι το ρεύμα που τον στηρίζει εξέλεξε περίπου 750 συνέδρους “που έχουν ονοματεπώνυμο, διεύθυνση και τηλέφωνο”, όπως αναφέρουν. Στην εκτίμηση αυτή προσθέτουν μέλη οργάνων, αυτοδιοικητικούς και πρώην βουλευτές που κινούνται στο ίδιο πολιτικό κλίμα και μιλούν για συνολική επιρροή του μπλοκ που μπορεί να προσεγγίζει τους 900 συνέδρους. Με βάση αυτή την εκτίμηση, θεωρούν ότι διαμορφώνεται ως η δεύτερη δύναμη στο συνέδριο.
Η πλευρά Δούκα πάντως δίνει ραντεβού στο συνέδριο: “Το δίλημμα για το Συνέδριο είναι σαφές. Θα επιλέξει το ΠΑΣΟΚ να ηγηθεί ως κύρια δύναμη της Πολιτικής Αλλαγής με προοδευτικό πρόσημο ή θα αφήσει ανοιχτό ενδεχόμενο συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία; Η απάντηση θα δοθεί στο Συνέδριο”, σημείωναν από την πλατεία Κοτζιά.
Ενισχυμένη εμφανίζεται η επιρροή του Μανώλη Χριστοδουλάκη, ο οποίος έχει ισχυρή δυναμική στο οργανωτικό και έχει επενδύσει σε νεότερα στελέχη και σε δίκτυα της κομματικής νεολαίας και των τοπικών οργανώσεων.
Στον ίδιο εσωκομματικό χάρτη, ο Παύλος Γερουλάνος καταγράφει επίσης αξιοσημείωτη επιρροή, κυρίως σε οργανώσεις των μεγάλων πόλεων, ενώ ο Μιχάλης Κατρίνης φαίνεται να διατηρεί ισχυρά ερείσματα στη Δυτική Ελλάδα.
Σύνθετοι συσχετισμοί
Πάντως στελέχη με γνώση και εμπειρία επισημαίνουν, ότι πέραν της ξεκάθαρης πρωτιάς Ανδρουλάκη, οι συσχετισμοί είναι πιο σύνθετοι και ότι πολλοί σύνεδροι δεν εντάσσονται σε σαφή «στρατόπεδα», γεγονός που αφήνει ανοιχτό το πεδίο για μετακινήσεις και συγκλίσεις μέσα στο ίδιο το συνέδριο. Ωστόσο η ανάδειξη ενός ισχυρού δεύτερου πόλου μπορεί να επηρεάσει το κλίμα των συζητήσεων και τις ισορροπίες στη μελλοντική λειτουργία του κόμματος.
Στο παρασκήνιο, πάντως, οι συζητήσεις δεν περιορίζονται στους αριθμούς. Η ηγετική ομάδα δίνει έμφαση στην ανάγκη το κόμμα να εμφανιστεί ως αυτόνομος πόλος εξουσίας και θεωρούν ότι το συνέδριο θα αποτελέσει κομβική στιγμή για την επόμενη φάση της παράταξης.
Στον απόηχο των αρχαιρεσιών για την ανάδειξη συνέδρων ο Κώστας Τσουκαλάς υπογράμμισε ότι είναι «μία απάντηση σε όσους, πολύ συχνά στο δημόσιο λόγο, περιγράφουν το ΠΑΣΟΚ ως ένα κόμμα με δυσκολίες. Είναι μια εικόνα όπου ο κόσμος την προσδοκία που έχει για την πολιτική αλλαγή την ακουμπάει στο ΠΑΣΟΚ και νιώθει ότι το ΠΑΣΟΚ είναι το σπίτι του”.
Παρά τις διαφορετικές τάσεις και τις επιμέρους αντιπαραθέσεις, η ηγεσία επιδιώκει η διαδικασία να ολοκληρωθεί με σαφές πολιτικό μήνυμα και με την εικόνα ενός κόμματος που μπορεί να συνθέτει τις εσωτερικές του διαφορές.
Μέχρι τότε, όμως, η μάχη των εντυπώσεων και των συσχετισμών συνεχίζεται, με όλες τις πλευρές να επιχειρούν να κατοχυρώσουν τον δικό τους ρόλο στη νέα εσωκομματική γεωγραφία που διαμορφώνεται.
Επιμέλεια: Συντακτική Ομάδα του libre.gr