Νέος γύρος αντιπαράθεσης μέσω κύκλων Παπασταύρου-Σαμαρά και πρώτη αντίδραση Μαξίμου

 Νέος γύρος αντιπαράθεσης μέσω κύκλων Παπασταύρου-Σαμαρά και πρώτη αντίδραση Μαξίμου
💡 AI Summary by Libre

Η κόντρα ανάμεσα στον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον υπουργό Περιβάλλοντος Σταύρο Παπασταύρου συνεχίζεται για τη σύμβαση με τη Chevron και τα κυριαρχικά δικαιώματα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης δήλωσε ότι οι κατηγορίες Σαμαρά είναι λυπηρές, αλλά η αξιολόγηση ανήκει στους πολίτες και όχι σε αυτόν.

Ο Σταύρος Παπασταύρου υποστήριξε πως οι συμβάσεις με τη Chevron δεν εκχωρούν κυριαρχικά δικαιώματα, αλλά ενισχύουν τη θέση της Ελλάδας στο διεθνές δίκαιο.

Οι συνεργάτες Σαμαρά τόνισαν ότι το τριεθνές δεν αφορά πλευρικά όρια, η Αίγυπτος δεν έχει ενστάσεις και η σύμβαση δεν ακυρώνει το Τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Συνέχεια στην κόντρα που ξεκίνησε στη Βουλή μεταξύ του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του υπουργού περιβάλλοντος Σταύρου Παπασταύρου, μέσων κύκλων, ενώ υπήρξε και η πρώτη αντίδραση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο. Σε ερώτηση για τον εάν προβληματίζει πολιτικά την κυβέρνηση ότι ένας πρώην πρωθυπουργός την κατηγορεί για δυνητική εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων, ο Παύλος Μαρινάκης είπε ότι «είναι λυπηρό, αλλά δεν ισχύει. Άρα, σημασία έχει εάν ισχύει ή όχι. Δεν είναι ευχάριστο γιατί ο κ. Σαμαράς έχει τη διαδρομή που έχει, αλλά αυτό το αξιολογούν οι πολίτες, οι ψηφοφόροι, τα μέλη της παράταξης. Δεν είμαι εγώ ο κριτής, ειδικά ενός πρώην πρωθυπουργού».

Ο Αντώνη Σαμαράς μιλώντας στη Βουλή για τη σύμβαση με τη Chevron αποκάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη «ερασιτέχνη εφησυχασμένο» και επανέλαβε την άποψη, πως οι συμφωνίες με τη Chevron λειτουργούν σαν «κερκόπορτα» για την νομιμοποίηση του τουρκολιβυκού μνημονίου.

Μετά την τοποθέτηση του Μεσσήνιου πολιτικού, ο Σταύρος Παπασταύρου είπε ότι οι συμβάσεις με την Chevron «δεν δημιουργούν υποχρεώσεις μεταξύ κρατών και δεν μπορούν να εκχωρήσουν κυριαρχικά δικαιώματα και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο δεν εκχωρούν κυριαρχικά δικαιώματα σε τέτοιες συμφωνίες» και πρόσθεσε πως «έχουν όμως σημασία για το διεθνές δίκαιο και την πατρίδα μας. Δεν εκχωρούν κυριαρχικά δικαιώματα, αλλά έχουν σημασία για την πατρίδα μας. Πώς γίνεται αυτό. Γίνεται έτσι, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, η πραγματική κατάσταση, το factum, λαμβάνεται υπόψη από το διεθνές δίκαιο. Το γεγονός δηλαδή, ότι ενώ δεν έχουμε οριοθετήσει, ότι ενώ υπάρχει το Τουρκο-Λιβυκό, ότι ενώ υπάρχει η ρηματική διακοίνωση της Λιβύης στον ΟΗΕ, η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία παγκοσμίως ενέργειας, έρχεται και επενδύει και συμφωνεί. Αυτό για το διεθνές δίκαιο έχει σημασία. Λαμβάνεται υπόψη». Επίσης, ανέφερε πως «αυτό δυναμώνει την ελληνική θέση και αποδυναμώνει την τουρκική. Και γι’ αυτό υπήρξαν οι έντονες αντιδράσεις της Τουρκίας».

Μετά την απάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά επισημαίνουν πως «Πρώτον, το τριεθνές δεν είναι στα πλευρικά όρια. Δεύτερον, η Αίγυπτος δεν έχει ενστάσεις. Τρίτον, είναι προφανές ότι η σύμβαση δεν ακυρώνει το -παράνομο- Τουρκολιβυκό μνημόνιο, όπως έλεγε η κυβέρνηση. Επομένως, κάποιος άλλος κάνει λάθος».

Σχετικά Άρθρα