Διεύρυνση εσωστρέφειας με… σφήνα Κωνσταντινόπουλου για τις δημοσκοπήσεις
✨Η διαδικασία διεύρυνσης του ΠΑΣΟΚ προκαλεί έντονες εσωκομματικές αντιδράσεις, καθώς η δεύτερη λίστα προσώπων θεωρείται βιαστική και χωρίς σαφές πολιτικό πλαίσιο.
✨Οι αντιδράσεις συνδέονται με τη δημοσκοπική εικόνα του κόμματος και τις αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα της διεύρυνσης στην αύξηση των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ.
✨Η ηγεσία επιδιώκει να μετατοπίσει τη συζήτηση στην πολιτική αντιπαράθεση με την κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι η κοινωνία ενδιαφέρεται για τις προγραμματικές προτάσεις και όχι τις εσωτερικές διαφωνίες.
✨Ο Νίκος Ανδρουλάκης συμμετείχε σε συζήτηση για το κράτος δικαίου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ το εσωτερικό κλίμα παραμένει φορτισμένο ενόψει του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ.
Μια ανάσα πριν από το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, η διαδικασία διεύρυνσης του κόμματος, που σχεδιάστηκε ως πολιτικό άνοιγμα προς την κοινωνία, εξελίσσεται σε νέα πηγή εσωκομματικής έντασης. Η δεύτερη λίστα προσώπων που ανακοινώθηκε από την επιτροπή διεύρυνσης προκάλεσε κύμα αντιδράσεων στο εσωτερικό της παράταξης, επαναφέροντας στο προσκήνιο τη γνωστή αδυναμία του κόμματος να αποφεύγει την εσωστρέφεια ακόμη και σε κρίσιμες στιγμές.
Η ηγεσία επιμένει ότι η διαδικασία θα συνεχιστεί κανονικά, ωστόσο στο εσωτερικό καταγράφεται έντονος προβληματισμός για τα κριτήρια με τα οποία επιλέγονται τα πρόσωπα, ενώ αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν θεωρούνται «καμπανάκι» ενόψει των επόμενων ανακοινώσεων.
Στο προσκήνιο οι αντιδράσεις
Καθώς πλησιάζει το συνέδριο στις 27- 29 Μαρτίου στο στάδιο Tae Kwon Do, το κλίμα στη Χαριλάου Τρικούπη φορτίζεται. Οι τελευταίες ανακοινώσεις για τη διεύρυνση λειτούργησαν ως αφορμή για να εκφραστούν δημόσια επιφυλάξεις που μέχρι πρόσφατα διατυπώνονταν κυρίως παρασκηνιακά.
Μετά τις τοποθετήσεις του Χάρη Δούκα και της Άννας Διαμαντοπούλου, στο δημόσιο διάλογο παρενέβη και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο οποίος συνέδεσε ευθέως τη συζήτηση για τα πρόσωπα με τη δημοσκοπική εικόνα του κόμματος.
«Εάν το ΠΑΣΟΚ σήμερα ήταν στο 20% δεν θα μπαίναμε σε συζήτηση για τον κ. Πελεγρίνη ή τον κ. Κορακάκη αλλά μπαίνουμε σε αυτή τη συζήτηση γιατί το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί με αυτές τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει όλο αυτό το διάστημα να μπορέσει να ανταποκριθεί και να αυξήσει τα ποσοστά του», είπε στην παρέμβασή του που ήρθε να ενισχύσει το ήδη επιβαρυμένο κλίμα.
Σύμφωνα με κομματικές πηγές οι αντιδράσεις που καταγράφονται αφορούν όχι μόνο τα πρόσωπα, αλλά και την αίσθηση ότι η διαδικασία γίνεται βιαστικά και χωρίς σαφές πολιτικό πλαίσιο.
«Καμπανάκι» για την επόμενη λίστα
Στελέχη της παράταξης σημειώνουν ότι η διεύρυνση αποτελεί στρατηγική επιλογή, ωστόσο με το δεύτερο κύμα ανακοινώσεων δημιούργησε περισσότερα προβλήματα από όσα επιχειρεί να λύσει. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι οι ενστάσεις που διατυπώθηκαν αποτελούν ουσιαστικά ένα «καμπανάκι» ενόψει των επόμενων κινήσεων της ηγεσίας.
Το ενδιαφέρον πλέον στρέφεται σε ένα τρίτο κύμα ανακοινώσεων, το οποίο αναμένεται να περιλαμβάνει πρόσωπα με μεγαλύτερο πολιτικό αποτύπωμα. Σε αυτή την προοπτική, αρκετά στελέχη προειδοποιούν ότι ενδεχόμενες επιστροφές προσώπων που στο παρελθόν είχαν αποχωρήσει ασκώντας σκληρή κριτική στο ΠΑΣΟΚ ενδέχεται να πυροδοτήσουν νέες αντιδράσεις.
Κομματικά στελέχη σημειώνουν ότι η ηγεσία επιδιώκει να μετατοπίσει το επίκεντρο της συζήτησης από τις εσωτερικές τριβές στην πολιτική αντιπαράθεση με την κυβέρνηση, τονίζοντας ότι η κοινωνία ενδιαφέρεται περισσότερο για τις προγραμματικές προτάσεις του κόμματος παρά για τις εσωτερικές διαφωνίες.
«Όλοι κρινόμαστε»
Ο Κώστας Τσουκαλάς, ξεκαθάρισε ότι ο κόσμος δεν περιμένει από το ΠΑΣΟΚ «αυτοαναφορικότητα» και επανέλαβε ότι η αμφισβήτηση της ηγεσίας δεν τίθεται.
«Ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν μπαίνει σε επιτροπεία, είναι εκλεγμένος Πρόεδρος και δίνει μια μεγάλη μάχη απέναντι στη Νέα Δημοκρατία. Όλοι κρινόμαστε από το αν είμαστε σε αυτήν τη γραμμή μάχης και αν επικοινωνούμε τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ απέναντι στη Νέα Δημοκρατία για να μπορέσουμε να πείσουμε τους πολίτες και να γίνει πράξη η πολιτική αλλαγή».
Στο Στρασβούργο ο Νίκος Ανδρουλάκης
Την ίδια ώρα, ο Νίκος Ανδρουλάκης βρέθηκε στο Στρασβούργο, όπου στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πραγματοποιήθηκε συζήτηση για το κράτος δικαίου με αφορμή την υπόθεση των υποκλοπών και το Predator. Στο περιθώριο της συνεδρίασης είχε συνάντηση με την επικεφαλής των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Ιράτσε Γκαρσία Πέρεθ, υπογραμμίζοντας ότι η μάχη για το κράτος δικαίου αφορά ευρύτερα δημοκρατικά ζητήματα.
Στην Αθήνα, πάντως, η πολιτική συζήτηση εντός του ΠΑΣΟΚ συνεχίζει να περιστρέφεται γύρω από τη διεύρυνση και τις αντιδράσεις που προκάλεσε. Και όσο πλησιάζει το συνέδριο, η συζήτηση για τα πρόσωπα φαίνεται να λειτουργεί ως πρόγευση των συσχετισμών που θα αποτυπωθούν στο εσωτερικό της παράταξης.