Αποκάλυψη Reuters για έκθεση μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ: “Το ιρανικό καθεστώς δεν καταρρέει, διατηρεί τον έλεγχο του λαού”
✨Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες εκτιμούν ότι το ιρανικό καθεστώς παραμένει ισχυρό και διατηρεί τον έλεγχο παρά τη δολοφονία του ανώτατου ηγέτη.
✨Οι Φρουροί της Επανάστασης και ο νέος ανώτατος ηγέτης Μοτζτάμπα Χαμενεΐ συνεχίζουν να ελέγχουν τη χώρα παρά τις κοινές επιθέσεις Ισραήλ και ΗΠΑ.
✨Ισραηλινοί αξιωματούχοι αναγνωρίζουν την αβεβαιότητα για την κατάρρευση της κληρικής κυβέρνησης λόγω του πολέμου και πιθανές επιθέσεις ιρανικών κουρδικών πολιτοφυλακών.
✨Οι ιρανικές κουρδικές ομάδες είναι καλά οργανωμένες και έτοιμες για ένοπλη δράση, αλλά οι αμερικανικές υπηρεσίες αμφισβητούν την αντοχή τους στον αγώνα.
Σε δημοσίευμα του το Reuters, επικαλούμενο αξιωματούχους, αναφέρει πως οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ αποκαλύπτουν ότι «το καθεστώς δεν κινδυνεύει να καταρρεύσει» και ότι «διατηρεί τον έλεγχο του ιρανικού λαού».
Ακόμη, η έκθεση των μυστικών υπηρεσιών υπογραμμίζει τη συνοχή της κληρικής ηγεσίας του Ιράν, παρά την δολοφονία του ανώτατου ηγέτη στις 28 Φεβρουαρίου, ημέρα όπου ξεκίνησαν οι κοινές επιθέσεις Ισραήλ και ΗΠΑ.
Αναφέρουν δε ότι οι Φρουροί της Επανάστασης και οι προσωρινοί ηγέτες που ανέλαβαν την εξουσία μετά το θάνατο του Ανώτατου ηγέτη διατηρούν ακόμα τον έλεγχο της χώρας, ενώ πλέον ο γιος του Χαμενεΐ, Μοτζτάμπα, αναδείχθηκε νέος ανώτατος ηγέτης.
Ισραηλινοί αξιωματούχοι σε κλειστές συζητήσεις έχουν επίσης αναγνωρίσει ότι δεν υπάρχει βεβαιότητα αν ο πόλεμος θα οδηγήσει στην κατάρρευση της κληρικής κυβέρνησης, όπως δήλωσε ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος στο Reuters.
Ως προς το ενδεχόμενο επιθέσεων από ιρανικές κουρδικές πολιτοφυλακές που εδρεύουν στο γειτονικό Ιράκ, το Reuters ανέφερε ότι συμβουλεύτηκαν τις ΗΠΑ σχετικά με το πώς και αν θα επιτεθούν στις ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας στο δυτικό τμήμα της χώρας.
Ο Αμπντουλάχ Μοχτάντι, επικεφαλής του Κόμματος Κομάλα του Ιρανικού Κουρδιστάν, μέλος μιας εξαμελούς συμμαχίας ιρανικών κουρδικών κομμάτων, δήλωσε σε συνέντευξη την Τετάρτη ότι τα κόμματα είναι άριστα οργανωμένα στο Ιράν και ότι «δεκάδες χιλιάδες νέοι είναι έτοιμοι να πάρουν τα όπλα» εναντίον της κυβέρνησης, αν λάβουν την υποστήριξη των ΗΠΑ.
Ο Μοχτάντι είπε ότι έχει λάβει αναφορές από το εσωτερικό του ιρανικού Κουρδιστάν ότι μονάδες των Φρουρών της Επανάστασης και άλλες δυνάμεις ασφαλείας έχουν εγκαταλείψει βάσεις και στρατώνες από φόβο για επιθέσεις των ΗΠΑ και του Ισραήλ. «Έχουμε δει απτά σημάδια αδυναμίας στις κουρδικές περιοχές», είπε.
Ωστόσο, πρόσφατες αναφορές των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών έχουν θέσει υπό αμφισβήτηση την ικανότητα των ιρανικών κουρδικών ομάδων να συνεχίσουν τον αγώνα τους ενάντια στις ιρανικές υπηρεσίες ασφαλείας.