ΣΥΡΙΖΑ: Ο πληθωρισμός δεν περίμενε τον πόλεμο για να πάρει την ανιούσα στην Ελλάδα

 ΣΥΡΙΖΑ: Ο πληθωρισμός δεν περίμενε τον πόλεμο για να πάρει την ανιούσα στην Ελλάδα
💡 AI Summary by Libre

Ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα αυξήθηκε στο 2,7% τον Φεβρουάριο του 2026, πριν τον πόλεμο.

Οι τιμές σε τρόφιμα, μη αλκοολούχα ποτά, ένδυση, στέγαση και εστίαση παρουσίασαν σημαντικές αυξήσεις, επιδεινώνοντας το κόστος διαβίωσης των πολιτών.

Η κυβέρνηση κατηγορείται ότι επιτρέπει τα υπερκέρδη των καρτέλ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί για άμεση λήψη μέτρων προστασίας των καταναλωτών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προτείνει συγκεκριμένες λύσεις για την ακρίβεια και ζητά από την κυβέρνηση να αντιδράσει γρήγορα λόγω των διεθνών εξελίξεων.

«Ο πληθωρισμός δεν περίμενε τον πόλεμο για να πάρει την ανιούσα στην Ελλάδα. Οι ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ αναφορικά με τον πληθωρισμό προκαλούν έντονη ανησυχία», σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους σε καύσιμα και σε προϊόντα σούπερ μάρκετ.

«Σύμφωνα με την Αρχή, για τον Φεβρουάριο του 2026 ο πληθωρισμός ανήλθε στο 2.7%, σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2025. Κι αν ληφθεί υπόψη πως στις τιμές του Φεβρουαρίου δεν έχουν συμπεριληφθεί οι αυξήσεις που προέκυψαν με το ξέσπασμα του πολέμου, τότε καταλαβαίνουμε τι περιμένει τα ελληνικά νοικοκυριά τους προσεχείς μήνες»,  αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στη συνέχεια ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει πως «Ενδεικτικά, οι αυξήσεις στην κατηγορία της διατροφής και των μη αλκοολούχων ποτών ανήλθαν στο 5,2%. Σε ό,τι αφορά την ένδυση, έφτασαν το 10,1%. Το κόστος της στέγασης αυξήθηκε κατά 2,6%, ενώ το κόστος της εστίασης αυξήθηκε κατά 6,5%.

Είναι προφανές ότι όλο αυτό το εφιαλτικό σκηνικό για το εισόδημα και τη διαβίωση των πολιτών δεν έχει να κάνει με κάποιου είδους κυβερνητική ανικανότητα. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει ως στρατηγική επιλογή τα υπερκέρδη των καρτέλ. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει προτείνει εδώ και καιρό συγκεκριμένη δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Έστω και την ύστατη στιγμή, η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να κινηθεί άμεσα για την προστασία των καταναλωτών, ενόψει και των δυσμενών διεθνών εξελίξεων».

Σχετικά Άρθρα