Ελληνική “ασπίδα” στην Κύπρο: Φρεγάτες “Κίμων” και “Ψαρά” με F-16 Viper ενισχύουν την αντιαεροπορική άμυνα
✨Η Ελλάδα ενίσχυσε την αεράμυνα της Κύπρου με τις φρεγάτες «Κίμων» και «Ψαρά» και ζεύγος μαχητικών F-16 Viper, λόγω αυξημένων απειλών στην Ανατολική Μεσόγειο.
✨Η φρεγάτα «Κίμων» τύπου FDI HN διαθέτει 32 εκτοξευτές Aster 30, ραντάρ AESA Sea Fire και σύστημα μάχης SETIS για εκτεταμένη αεράμυνα μεγάλης εμβέλειας.
✨Η «Ψαρά» εξοπλίζεται με το ελληνικό σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου «Κένταυρος», ικανό να εντοπίζει και να παρεμβάλλει σήματα drones χωρίς χρήση πυρών.
✨Τα μαχητικά F-16 Viper, με ραντάρ AESA AN/APG-83 και πυραύλους AIM-120 AMRAAM, παρέχουν ευέλικτη εναέρια κάλυψη και υποστηρίζουν αποστολές αναχαίτισης και περιπολίας.
Με σαφές επιχειρησιακό αποτύπωμα και στόχο τη θωράκιση της Κύπρου απέναντι σε εναέριες απειλές, η Ελλάδα ανέπτυξε τις φρεγάτες «Κίμων» και «Ψαρά», καθώς και ζεύγος μαχητικών F-16 Viper, ενισχύοντας αποφασιστικά την αντιαεροπορική και αντι-drone προστασία του νησιού. Η αποστολή έρχεται ως απάντηση στη νέα επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, εν μέσω αυξημένης έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η φρεγάτα «Κίμων»: Η πιο σύγχρονη αντιαεροπορική πλατφόρμα του στόλου
Η φρεγάτα «Κίμων», τύπου FDI HN (Belharra), αποτελεί την πλέον εξελιγμένη μονάδα του Πολεμικού Ναυτικού, σχεδιασμένη για επιχειρήσεις αεράμυνας μεγάλης εμβέλειας.
Μεταξύ των βασικών δυνατοτήτων της περιλαμβάνονται:
- 32 κάθετοι εκτοξευτές πυραύλων Aster 30, ικανοί να παρέχουν αντιαεροπορική προστασία μεγάλης ακτίνας
- Ραντάρ AESA Sea Fire, που επιτρέπει ταυτόχρονη παρακολούθηση πολλαπλών στόχων
- Σύστημα μάχης SETIS, για ολοκληρωμένη διαχείριση επιχειρήσεων
- Πυροβόλο 76 χιλιοστών και ανθυποβρυχιακός εξοπλισμός
Η συγκεκριμένη φρεγάτα μπορεί να λειτουργήσει ως κεντρικός κόμβος αεράμυνας, καλύπτοντας όχι μόνο το ίδιο το πλοίο αλλά και ευρύτερη περιοχή επιχειρήσεων.
Η «Ψαρά» και το ελληνικό σύστημα «Κένταυρος» κατά drones
Καθοριστική είναι και η παρουσία της φρεγάτας «Ψαρά», κλάσης MEKO 200HN, η οποία διαθέτει:
- Αντιαεροπορικούς πυραύλους ESSM μέσης εμβέλειας
- Σύστημα εγγύς άμυνας CIWS Phalanx
- Ολοκληρωμένα ραντάρ επιτήρησης
Ωστόσο, το στοιχείο που ξεχωρίζει είναι το σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου «Κένταυρος», ελληνικής ανάπτυξης.
Το σύστημα:
- Εντοπίζει και παρεμβάλλει σήματα drones
- Διακόπτει την καθοδήγησή τους χωρίς χρήση πυρών (soft-kill)
- Έχει ήδη δοκιμαστεί επιχειρησιακά
Η δυνατότητα αυτή θεωρείται κρίσιμη, καθώς τα drones αποτελούν βασικό όπλο στις σύγχρονες συγκρούσεις.
Τα F-16 Viper προσθέτουν ευέλικτη εναέρια ισχύ
Στην αποστολή συμμετέχει και ζεύγος F-16 Viper (Block 72), η πιο προηγμένη έκδοση του τύπου στην Πολεμική Αεροπορία.
Τα μαχητικά διαθέτουν:
- Ραντάρ AESA AN/APG-83, με αυξημένη ικανότητα εντοπισμού στόχων
- Πυραύλους AIM-120 AMRAAM και AIM-9 Sidewinder
- Δυνατότητα αποστολών αναχαίτισης και Combat Air Patrol
Η παρουσία τους ενισχύει την άμυνα με κινητή και ευέλικτη εναέρια κάλυψη, συμπληρώνοντας το πλέγμα προστασίας των ναυτικών μονάδων.