Τουρκία: Παράνομες οι έρευνες της Ελλάδας νότια της Κρήτης – “Παραβιάζουν το τουρκολιβυκό μνημόνιο”
✨Το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας εκφράζει έντονη ενόχληση για τις ελληνικές έρευνες υδρογονανθράκων νότια της Πελοποννήσου και της Κρήτης με την Chevron.
✨Η Τουρκία χαρακτηρίζει παράνομες τις ελληνικές δραστηριότητες, υποστηρίζοντας ότι παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας, σύμφωνα με το TRT.
✨Το ΥΠΑΜ δηλώνει πως παρακολουθεί στενά τις μονομερείς ελληνικές ενέργειες και στηρίζει τις λιβυκές αρχές ενάντια σε αυτές, βάσει του Μνημονίου Συνεννόησης του 2019.
✨Η Τουρκία θεωρεί ότι οι ελληνικές έρευνες παραβιάζουν τις θαλάσσιες ζώνες αρμοδιότητας που η Λιβύη έχει κοινοποιήσει στον ΟΗΕ τον Μάιο του 2025.
Έντονη είναι η ενόχληση του τουρκικού Υπουργείου Άμυνας για τις δραστηριότητες που θα λάβουν χώρα μετά τις υπογραφές της Ελλάδας με τη Chevron – HELLENiQ ENERGY που αφορούν την παραχώρηση αποκλειστικών δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε θαλάσσιες περιοχές νότια της Πελοποννήσου και της Κρήτης.
Σύμφωνα με το κρατικό κανάλι της Τουρκίας TRT, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας χαρακτηρίζει τις δραστηριότητες της Ελλάδας για έρευνες υδρογονανθράκων στο νότιο τμήμα της Κρήτης, σε συνεργασία με διεθνείς εταιρείες, ως αντίθετες με το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας, και ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις πρωτοβουλίες των λιβυκών αρχών σε αυτό το θέμα.

Όπως ισχυρίζονται πηγές του τουρκικού Υπουργείου Άμυνας Σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται από πηγές του υπουργείου, αξιολογήθηκε η συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και της εταιρείας Chevron και οι δραστηριότητες στην περιοχή, με την Άγκυρα να υποστηρίζει ότι παρακολουθεί στενά τις «μονομερείς δραστηριότητες της Ελλάδας στα πεδία υδρογονανθράκων νότια της Κρήτης».
Τουρκικό ΥΠΑΜ: Παράνομες οι έρευνες νότια της Κρήτης
Σύμφωνα με το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας οι μονομερείς δραστηριότητες της Ελλάδας σε συνεργασία με διεθνείς εταιρείες στα κοιτάσματα υδρογονανθράκων νότια της Κρήτης, αν και δεν επηρεάζουν άμεσα τις θαλάσσιες περιοχές δικαιοδοσίας της χώρας μας, συνιστούν παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας.
Αναφέρουν δε ότι η Τουρκία είναι αντίθετη «σε αυτή την παράνομη δραστηριότητα που επιχειρείται να λάβει χώρα κατά παράβαση του Μνημονίου Συνεννόησης του 2019 μεταξύ της Λιβύης και της χώρας μας σχετικά με τις θαλάσσιες ζώνες αρμοδιότητας και των θαλάσσιων ζωνών αρμοδιότητας που η Λιβύη κοινοποίησε στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών στις 27 Μαΐου 2025. Συνεχίζουμε να παρέχουμε την απαραίτητη υποστήριξη στις αρχές της Λιβύης για να αναλάβουν πρωτοβουλίες κατά των μονομερών και παράνομων δραστηριοτήτων της Ελλάδας».