Νίκος Δένδιας από τη Θράκη: “Ασπίδα” στους μουσουλμάνους και το μεγαλύτερο οικιστικό πρόγραμμα στην ιστορία των Ενόπλων Δυνάμεων
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, επισκέφθηκε σήμερα, Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2026, την έδρα της XXI Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας (ΧΧΙ ΤΘΤ) στην Κομοτηνή, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΣ Αντιστράτηγο Γεώργιο Κωστίδη. Κατά την επίσκεψη, στην οποία παρέστη ο Διοικητής της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης Θράκης (ΑΣΔΙΘ) Αντιστράτηγος Παναγιώτης Καβιδόπουλος, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας ενημερώθηκε για την αποστολή και τις δραστηριότητες της Ταξιαρχίας, καθώς και για την παρεχόμενη εκπαίδευση στο προσωπικό του Σχηματισμού. Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2026. (ΥΠΕΘΑ/ΔΝΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ/EUROKINISSI)
✨Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, ανακοίνωσε το μεγαλύτερο οικιστικό πρόγραμμα για στρατιωτικούς με 271 κατοικίες στη Θράκη και 10.500 πανελλαδικά.
✨Παρουσίασε ένα πακέτο κοινωνικών παροχών που περιλαμβάνει βρεφονηπιακούς σταθμούς και μειώσεις τιμών στα στρατιωτικά πρατήρια για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των στελεχών.
✨Τόνισε την αρμονική πολυπολιτισμικότητα στη Θράκη, υπογραμμίζοντας τη διασφάλιση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ευρωπαϊκών αξιών για τη μειονότητα της περιοχής.
✨Επισκέφθηκε το νέο νοσοκομείο Κομοτηνής, έργο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, και συζήτησε τη μεταρρύθμιση «Ατζέντα 2030» για την ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας στη Θράκη.
Ένα διττό μήνυμα, τόσο προς το εσωτερικό του στρατεύματος όσο και προς τη μειονότητα της Θράκης, έστειλε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, κατά την επίσκεψή του την Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2026 στην Κομοτηνή και την έδρα της XXI Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας.
Το γιγαντιαίο οικιστικό πρόγραμμα για τους στρατιωτικούς
Ο κ. Δένδιας, συνοδευόμενος από την ηγεσία του ΓΕΣ, επέλεξε την ακριτική Θράκη για να αναδείξει τη σημασία της μέριμνας για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων. Αναγνωρίζοντας εμμέσως τις δυσκολίες διαβίωσης που αντιμετωπίζουν τα στελέχη, ειδικά σε παραμεθόριες περιοχές, ανακοίνωσε την εξέλιξη του μεγαλύτερου οικιστικού προγράμματος που έχει εκπονηθεί ποτέ στην ιστορία της χώρας. Συγκεκριμένα, αυτή τη στιγμή κατασκευάζονται στη Θράκη 271 νέες κατοικίες, ως μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου που προβλέπει την κατασκευή 10.500 και την επισκευή άλλων 7.000 κατοικιών σε πανελλαδικό επίπεδο. Ο Υπουργός πλαισίωσε την εξαγγελία αυτή με ένα «πακέτο» κοινωνικών παροχών, που περιλαμβάνει βρεφονηπιακούς σταθμούς και μείωση τιμών στα στρατιωτικά πρατήρια, επιχειρώντας να ισοσκελίσει την πίεση που δέχεται το εισόδημα των ένστολων.
Μήνυμα ισονομίας και ευρωπαϊκής προστασίας στη μειονότητα
Πέραν των στρατιωτικών ζητημάτων, ο Νίκος Δένδιας προχώρησε σε βαρυσήμαντες δηλώσεις σχετικά με την κοινωνική συνοχή στην περιοχή. Μιλώντας για την πολυπολιτισμικότητα της Θράκης, τόνισε ότι η Ελλάδα αποδεικνύει στην πράξη τη δυνατότητα αρμονικής συμβίωσης με το μουσουλμανικό στοιχείο, εξασφαλίζοντας ένα εξαιρετικό επίπεδο ζωής. Με σαφείς αιχμές για τα επίπεδα δημοκρατίας σε γειτονικές χώρες, ο Υπουργός υπογράμμισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ελλάδα διασφαλίζουν ένα πλαίσιο πλήρους προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των δικαιωμάτων των γυναικών και της εφαρμογής του νόμου, θέτοντας τον πήχη της σύγκρισης ψηλά.
Το νέο νοσοκομείο και η «Ατζέντα 2030»
Η επίσκεψη περιλάμβανε και επιθεώρηση του εργοταξίου του νέου Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής, ένα έργο που υλοποιείται αποκλειστικά χάρη στη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και τον σχεδιασμό του διάσημου αρχιτέκτονα Renzo Piano. Ο κ. Δένδιας χαρακτήρισε το έργο «αριστούργημα» που θα αναβαθμίσει τις υπηρεσίες υγείας όχι μόνο για τη Θράκη αλλά και για την ευρύτερη βαλκανική γειτονιά. Παράλληλα, στις συναντήσεις του με τον Περιφερειάρχη Χριστόδουλο Τοψίδη και εκπροσώπους εφέδρων αξιωματικών, συζητήθηκε η μεταρρύθμιση «Ατζέντα 2030», η οποία στοχεύει στην αύξηση του αποτυπώματος των Ενόπλων Δυνάμεων στην περιοχή και την αναβάθμιση του θεσμού της εφεδρείας, εκμεταλλευόμενη τη γεωπολιτική αναβάθμιση του λιμένα της Αλεξανδρούπολης.
Ολόκληρος ο χαιρετισμός του Ν. Δένδια
«Θα ήθελα καταρχάς να πω, ότι είναι ιδιαίτερη τιμή που βρίσκομαι σήμερα που βρίσκομαι εδώ στην Κομοτηνή στην έδρα της ΧΧΙ Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας. Σε έναν γεωγραφικό χώρο που σηματοδοτεί τα σύνορα της Ευρώπης, αλλά και βεβαίως, τα ανατολικά σύνορα της Πατρίδας μας. Ξέρετε, εδώ στην Θράκη η παρουσία των Ενόπλων Δυνάμεων αποκτά μια άλλη σημασία, νομίζω το καταλαβαίνουμε όλοι αυτό. Θα ήθελα όμως, να κάνω μια ειδική αναφορά πέρα από τα Στελέχη μας, στις οικογένειες τους. Διότι για εμάς και αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία. Η διασφάλιση των καλυτέρων δυνατών όρων ζωής στις οικογένειες των στελεχών μας, όπως επίσης και αναγνώριση του γεγονότος ότι η στήριξη των Στελεχών μας από τις οικογένειες τους εδώ στις ακριτικές περιοχές, εδώ στη Θράκη, εδώ στην Κομοτηνή, έχει ιδιαίτερη σημασία. Προσπαθούμε, λοιπόν, να δημιουργήσουμε ένα πρόγραμμα στεγαστικό, το οποίο να βοηθάει την ποιότητα ζωής των Στελεχών μας. Και ήδη εδώ στην Θράκη, κατασκευάζονται -τώρα που συζητάμε- 271 νέες κατοικίες συνολικά. Το πρόγραμμα συνεχίζεται, όπως ξέρετε. Σε πανελλήνιο επίπεδο θα φτιαχτούν 10.500 κατοικίες, θα επισκευαστούν άλλες 7.000 κατοικίες. Είναι το μεγαλύτερο Οικιστικό Πρόγραμμα που έχει γίνει ποτέ στην ιστορία της Νέας Ελλάδας. Μαζί με το υπόλοιπο πακέτο κοινωνικών παροχών το οποίο σχεδιάζουμε, δηλαδή βρεφονηπιακούς σταθμούς, στήριξη της τρίτης ηλικίας υποστηριζόμενη διαβίωση, αλλά και βελτίωση της ποιότητας και μείωση των τιμών των παρεχόμενών αγαθών στα στρατιωτικά πρατήρια, νομίζω ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα σημαντικό «πακέτο» που να βελτιώσει την ποιότητα ζωής της Στρατιωτικής Οικογένειας. Επιστρέφω όμως εκεί από οπού ξεκίνησα την σημερινή μου τοποθέτηση. Είναι για εμένα μεγάλη χαρά και μεγάλη τιμή που βρίσκομαι σήμερα στην Κομοτηνή. Καταρχήν, χάρηκα πολύ που είδα εδώ τον παλιό μου φίλο και συναγωνιστή τον Ευριπίδη Στυλιανίδη. Έναν άνθρωπο με τον οποίο συμπορευτήκαμε για πολλά χρόνια και συμπορευόμαστε ακόμη και σήμερα. Όπως επίσης είχα την ευκαιρία να δω το υπερσύγχρονο νοσοκομείο που φτιάχνει το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Ένα απόκτημα για την Ελλάδα. Ένα απόκτημα για τη Θράκη. Και να διαγνώσω το υψηλότατο φρόνημα των κατοίκων της περιοχής. Η Θράκη για την Ελλάδα έχει τεράστια σημασία. Το ξαναείπα. Επίσης εδώ αποδεικνύουμε την πολυπολιτισμικότητα μας, τη δυνατότητα μας να συμβιώνουμε με το μουσουλμανικό στοιχείο, να μπορούμε να εξασφαλίζουμε στους μουσουλμάνους συμπολίτες μας ένα εκπληκτικό επίπεδο ζωής. Ένα εξαιρετικό επίπεδο ζωής. Γιατί θα ήθελα να πω, ότι δεν υπάρχει τίποτα άλλο πιο σημαντικό από το επίπεδο ζωής που διασφαλίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση στους κατοίκους της. Ένα πλαίσιο πλήρους προστασίας τρων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της εφαρμογής του νόμου, των δικαιωμάτων των γυναικών, της ελπίδας για ένα καλύτερο μέλλον».

Κατά την επίσκεψη, στην οποία παρέστη ο Διοικητής της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης Θράκης (ΑΣΔΙΘ) Αντιστράτηγος Παναγιώτης Καβιδόπουλος, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας ενημερώθηκε για την αποστολή και τις δραστηριότητες της Ταξιαρχίας, καθώς και για την παρεχόμενη εκπαίδευση στο προσωπικό του Σχηματισμού. Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2026. (ΥΠΕΘΑ/ΔΝΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ/EUROKINISSI)
Στη συνέχεια ο κ. Δένδιας επισκέφθηκε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μαρωνείας & Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμονα στο Επισκοπείο της Ιεράς Μητροπόλεως. Στη συνάντηση αυτή όπως και στις υπόλοιπες συναντήσεις παρέστη επίσης ο Βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης. Ακολούθως, συναντήθηκε με τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χριστόδουλο Τοψίδη, με τον οποίο συζήτησαν για την αύξηση του αποτυπώματος των Ενόπλων Δυνάμεων στη Θράκη με τη μεταρρύθμιση «Ατζέντα 2030» και τη μεγάλη γεωπολιτική σημασία της περιοχής, η οποία αναδείχθηκε περαιτέρω με την αξιοποίηση του λιμένα της Αλεξανδρούπολης.

Κατά την επίσκεψη, στην οποία παρέστη ο Διοικητής της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης Θράκης (ΑΣΔΙΘ) Αντιστράτηγος Παναγιώτης Καβιδόπουλος, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας ενημερώθηκε για την αποστολή και τις δραστηριότητες της Ταξιαρχίας, καθώς και για την παρεχόμενη εκπαίδευση στο προσωπικό του Σχηματισμού. Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2026. (ΥΠΕΘΑ/ΔΝΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ/EUROKINISSI)
Ειδικότερα, μετά το πέρας της επίσκεψης του στο εργοτάξιο του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής, ο Υπουργούς Εθνικής Άμυνας ανέφερε:
«Θέλω να σας πω κατ’ αρχάς ότι είναι εντυπωσιακός ο σχεδιασμός του νέου νοσοκομείου. Εδώ ο Renzo Piano τολμώ να πω ότι έχει κάνει ένα αριστούργημα και μάλιστα σε συνδυασμό με το δάσος το οποίο θα δημιουργηθεί γύρω από το νοσοκομείο, θα είναι ίσως μοναδικό αριστούργημα αρχιτεκτονικής. Αλλά αυτό βέβαια δεν είναι το πιο σημαντικό. Το σημαντικότερο είναι ότι θα μπορούν να παρέχονται υπηρεσίες υγείας υψηλοτάτου επιπέδου στην κοινωνία της Κομοτηνής, της Θράκης, αλλά και τολμώ να πω και στην ευρύτερη βαλκανική γειτονιά μας. Μια τεράστια δυνατότητα που βελτιώνει σημαντικά το επίπεδο ζωής των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής. Θα ήθελα λοιπόν να διατυπώσω τις θερμές ευχαριστίες συνολικά, της ελληνικής κοινωνίας, όχι μόνο της Κυβέρνησης, στο Ίδρυμα Νιάρχου, στον Πρόεδρο Ανδρέα Δρακόπουλο και να ευχηθώ να είμαστε όλοι εδώ στα εγκαίνια αυτού του νοσοκομείου, μαζί με τον Ευριπίδη Στυλιανίδη, αλλά και εις ανώτερα, δηλαδή να μας φτιάξουν και πολλά άλλα πράγματα στην Ελλάδα».