Μαξίμου: Απαντά στην εκ δεξιών κριτική για την επίσκεψη στην Άγκυρα
✨Το Μέγαρο Μαξίμου αξιολογεί τις ελληνοτουρκικές σχέσεις σε ικανοποιητικό επίπεδο, τονίζοντας τη σημασία της θετικής ατζέντας και των διαύλων επικοινωνίας για την αποφυγή κρίσεων.
✨Παρά τα θετικά αποτελέσματα του διαλόγου, παραμένουν ανοιχτά τα μεγάλα ζητήματα όπως η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, χωρίς όμως να δημιουργούνται εντάσεις.
✨Η κυβέρνηση υπερασπίζεται την πολιτική διαλόγου του πρωθυπουργού, απορρίπτοντας την κριτική περί ενδοτικότητας και επισημαίνοντας την αποφασιστικότητα στη διατύπωση εθνικών θέσεων.
✨Ο πρωθυπουργός προγραμματίζει σημαντικές διεθνείς επισκέψεις στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Ινδία, ενώ δεν θα συμμετάσχει στη συνάντηση για τη Γάζα με τον Ντόναλντ Τραμπ.
Με την εκτίμηση ότι το 6ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας και οι δηλώσεις των δύο ηγετών μετά την συνάντηση στην Άγκυρα κατέδειξαν ότι αυτή τη στιγμή οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται σε ένα “ικανοποιητικό και λειτουργικό επίπεδο”, το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί πως η διατήρηση και επέκταση των διαύλων επικοινωνίας και η υπογραφή νέων συμφωνιών στο πλαίσιο της λεγόμενης “θετικής ατζέντας” συμβάλουν στην εμπέδωση μίας ατμόσφαιρας που “μας κάνει να μπορούμε να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι δεν θα παράγονται κρίσεις”, όπως λένε χαρακτηριστικά.
Η θετική αποτίμηση της επίσκεψης του κ. Μητσοτάκη στην Άγκυρα αξιοποιείται όμως και ως επιχείρημα απέναντι στην, εκ δεξιών κατά βάση, κριτική που δέχεται για την πολιτική διαλόγου που ακολουθεί η κυβέρνηση στα ελληνοτουρκικά, τη στιγμή που δεν έχει εκλείψει η αναθεωρητική ρητορική εκ μέρους της ηγεσίας της γειτονικής χώρας.
Το Μέγαρο Μαξίμου διαμήνυσε χθες ότι διαψεύστηκαν για ακόμα μία φορά όλοι όσοι ισχυρίζονταν ότι είναι λάθος η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Τουρκία και η συνάντησή του με τον κ.Ερντογάν, “εντάσσοντας αυτή την κριτική σε μια ευρύτερη άδικη κριτική περί ενδοτικότητας, υποχωρητικότητας και μιας εξωτερικής πολιτικής που κάνει κακό στο τέλος της ημέρας στα εθνικά συμφέροντα”.
Σύμφωνα μάλιστα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ” επιβεβαιώθηκε η στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης για μία ουσιαστικά υπερήφανη, χωρίς ψευτο- πατριωτικές «κορώνες», εξωτερική πολιτική”.
“Ο πρωθυπουργός, παρών για ακόμα μια φορά, έθεσε όλα τα θέματα, τα οποία αποτελούν διαχρονική εθνική θέση, τα έθεσε με σαφήνεια, με αποφασιστικότητα και στην πραγματικότητα η παρουσία του εκεί ήταν η καλύτερη δυνατή απάντηση σε αυτούς που έλεγαν να μην πάει”, επισημαίνουν συνεργάτες του.
Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι το κλίμα που επικρατεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, μας επιτρέπει να αποτρέπουμε ή να διαχειριζόμαστε εντάσεις και αφετέρου καλλιεργεί τις αναγκαίες συνθήκες ώστε να επιδιώξουμε την εξέταση πιο δύσκολων ζητημάτων.
Παρά την εκτίμηση ότι οι διαβουλεύσεις στην Άγκυρα “έχουν τεράστια υπεραξία για τις διμερείς σχέσεις”, κυβερνητική παραδοχή παραμένει ωστόσο ότι αυτό δεν σημαίνει πως υπάρχει το επίπεδο ωριμότητας που απαιτείται ώστε να πάμε ένα βήμα μπροστά και να συζητήσουμε τη μοναδική διαφορά μας, την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο.
Κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν, στον απόηχο της επίσκεψης στην Άγκυρα, ότι τα θετικά αποτελέσματα του ελληνοτουρκικού διαλόγου των τελευταίων 2,5 ετών αποτυπώνονται, μεταξύ άλλων, στο μεταναστευτικό και στη μείωση των παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου, ξεκαθαρίζουν ωστόσο πως όλα αυτά δεν συνεπάγονται πως η ελληνική κυβέρνηση δεν γνωρίζει ότι τα μεγάλα και ακανθώδη ζητήματα στις σχέσεις με την Τουρκία παραμένουν.
“Ουδέποτε ισχυρίστηκε ότι οι διαφωνίες θα εξαφανίζονταν ως δια μαγείας. Όμως το ότι ακόμη και οι διαφωνίες μπορούν να αναδεικνύονται χωρίς να προκαλούνται εντάσεις, είναι πρόοδος”, τονίζουν χαρακτηριστικά.
Το αμέσως επόμενο διάστημα εξακολουθεί να περιλαμβάνει σημαντικές διεθνείς επαφές για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με σημαντικό σταθμό την ερχόμενη εβδομάδα τις επισκέψεις στο Άμπου Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και κυρίως στην Ινδία. Το γεγονός μάλιστα ότι ο κ. Μητσοτάκης προγραμματίζεται να μεταβεί στην χώρα αυτή για δεύτερη φορά την τελευταία διετία, ενώ έχει προηγηθεί και επίσκεψη του κ. Μόντι στην Αθήνα έναν χρόνο νωρίτερα ( η πρώτη Ινδού πρωθυπουργού από το 1983) είναι ενδεικτικό του ελληνικού ενδιαφέροντος για περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων με το Νέο Δελχί σε μια συγκυρία μάλιστα όπου προς την ίδια κατεύθυνση κινούνται-όπως απεδείχθη από την πρόσφατη εμπορική συμφωνία- και ευρύτερα οι σχέσεις ΕΕ- Ινδίας.
Τις προγραμματισμένες επισκέψεις της ερχόμενης εβδομάδας επικαλέστηκε χθες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για να γνωστοποιήσει ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν προγραμματίζει να μεταβεί στην Ουάσιγκτον για την συνάντηση του Συμβουλίου της Ειρήνης για την Γάζα που συγκαλεί ο Ντόναλντ Τραμπ και έχει προσκαλέσει σε αυτή και τον Έλληνα πρωθυπουργό.