WSJ: Οι ΗΠΑ έτοιμες να στείλουν και δεύτερο αεροπλανοφόρο στη Μέση Ανατολή- Στο τραπέζι στρατιωτικό σενάριο κατά του Ιράν

 WSJ: Οι ΗΠΑ έτοιμες να στείλουν και δεύτερο αεροπλανοφόρο στη Μέση Ανατολή- Στο τραπέζι στρατιωτικό σενάριο κατά του Ιράν
💡 AI Summary by Libre

Το Πεντάγωνο έχει θέσει σε αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα δεύτερη ομάδα κρούσης αεροπλανοφόρου για πιθανή ανάπτυξη στη Μέση Ανατολή λόγω έντασης με το Ιράν.

Ο πρόεδρος Τραμπ εξετάζει αποστολή δεύτερου αεροπλανοφόρου, πιθανώς του USS George H.W. Bush, για να ενισχύσει το USS Abraham Lincoln που ήδη βρίσκεται στην περιοχή.

Η τελευταία ταυτόχρονη παρουσία δύο αεροπλανοφόρων στη Μέση Ανατολή ήταν τον Μάρτιο του 2025, σε επιχειρήσεις κατά των ανταρτών Χούθι στην Υεμένη.

Παράλληλα, οι ΗΠΑ έχουν αυξήσει τη στρατιωτική τους παρουσία με επιπλέον πλοία και συστήματα, ενώ Τραμπ συναντήθηκε με τον Νετανιάχου για τις εξελίξεις στο Ιράν.

Σε αυξημένο επίπεδο επιχειρησιακής ετοιμότητας τίθεται ο αμερικανικός στόλος, καθώς το Πεντάγωνο φέρεται να έχει δώσει εντολή σε δεύτερη ομάδα κρούσης αεροπλανοφόρου να είναι έτοιμη για ανάπτυξη στη Μέση Ανατολή, εν μέσω σεναρίων στρατιωτικής κλιμάκωσης με το Ιράν. Την πληροφορία μεταδίδει η Wall Street Journal, επικαλούμενη τρεις Αμερικανούς αξιωματούχους.

Το ενδεχόμενο αποστολής δεύτερου αεροπλανοφόρου

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε την Τρίτη ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να αποσταλεί δεύτερο αεροπλανοφόρο στην περιοχή, προκειμένου οι ΗΠΑ να είναι έτοιμες για στρατιωτική δράση σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις με το Ιράν καταρρεύσουν.

Σύμφωνα με έναν από τους αξιωματούχους που επικαλείται το δημοσίευμα, η σχετική εντολή θα μπορούσε να δοθεί ακόμη και μέσα στις επόμενες ώρες. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει εκδοθεί επίσημη διαταγή από τον Λευκό Οίκο και τα σχέδια παραμένουν υπό διαμόρφωση.

Το δεύτερο αεροπλανοφόρο αναμένεται να ενισχύσει τη δύναμη του USS Abraham Lincoln, το οποίο έχει ήδη μεταφερθεί στη Μέση Ανατολή.

Ποιο πλοίο ετοιμάζεται

Σύμφωνα με αξιωματούχο του Πενταγώνου, ένα αεροπλανοφόρο βρίσκεται σε φάση προετοιμασίας για απόπλου εντός περίπου δύο εβδομάδων, πιθανότατα από την ανατολική ακτή των ΗΠΑ. Το USS George H.W. Bush ολοκληρώνει αυτή την περίοδο ασκήσεις στα ανοικτά της Βιρτζίνια και, σύμφωνα με πηγές, υπάρχει δυνατότητα επιτάχυνσης των διαδικασιών εφόσον κριθεί απαραίτητο.

Η αποστολή δεύτερου αεροπλανοφόρου θα σηματοδοτήσει την πρώτη ταυτόχρονη παρουσία δύο αεροπλανοφόρων στη Μέση Ανατολή εδώ και σχεδόν έναν χρόνο. Τελευταία φορά είχε συμβεί τον Μάρτιο του 2025, όταν τα USS Harry S. Truman και USS Carl Vinson επιχειρούσαν στην περιοχή στο πλαίσιο επιχειρήσεων κατά των ανταρτών Χούθι στην Υεμένη.

Ενίσχυση της αμερικανικής παρουσίας

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι ΗΠΑ έχουν προχωρήσει σε σημαντική στρατιωτική ενίσχυση στη Μέση Ανατολή, μεταφέροντας το USS Abraham Lincoln από τη Νότια Σινική Θάλασσα, μαζί με επιπλέον πολεμικά πλοία, αντιαεροπορικά συστήματα και μοίρες μαχητικών αεροσκαφών.

Παράλληλα, ο Τραμπ συναντήθηκε την Τετάρτη στον Λευκό Οίκο με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, με αντικείμενο τις εξελίξεις γύρω από το Ιράν και τις διαπραγματεύσεις με την Τεχεράνη. Ωστόσο, οι λεπτομέρειες για πιθανό δεύτερο γύρο συνομιλιών παραμένουν ασαφείς.

Σχετικά Άρθρα