Ο Νετανιάχου στην Ουάσιγκτον, η Τεχεράνη σφραγίζει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις και προετοιμάζεται για αμερικανικό χτύπημα
✨Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, μεταβαίνει σήμερα στην Ουάσινγκτον για να επηρεάσει τις συνομιλίες ΗΠΑ-Ιράν για το πυρηνικό ζήτημα.
✨Δορυφορικές εικόνες δείχνουν ότι το Ιράν έχει καλύψει τις εισόδους σηράγγων στο πυρηνικό συγκρότημα του Ισφαχάν, προετοιμάζοντας πιθανή άμυνα σε στρατιωτική επίθεση.
✨Η Τεχεράνη ενδέχεται να έχει μεταφέρει ευαίσθητα υλικά στις σήραγγες, ενώ το Ιράν αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο περιορισμένων παραχωρήσεων στο εμπλουτισμένο ουράνιο.
✨Το Ιράν κατηγορεί το Ισραήλ για υπονόμευση των διαπραγματεύσεων και διατηρεί αμοιβαία δυσπιστία με τις ΗΠΑ, παρά το θετικό κλίμα των συνομιλιών στο Ομάν.
Στην Ουάσινγκτον μεταβαίνει σήμερα ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, με σκοπό –σύμφωνα με Ισραηλινό αξιωματούχο που μίλησε στους Times of Israel– να επηρεάσει τις εν εξελίξει συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν για το πυρηνικό ζήτημα. Την ίδια ώρα στο Ιράν επικρατεί αναβρασμός και όπως όλα δείχνουν πυρετός προετοιμασιών για μια ενδεχόμενη αμερικανική επίθεση.
Σύμφωνα με ανάλυση δορυφορικών δεδομένων που επικαλείται το Institute for Science and International Security (ISIS) με έδρα την Ουάσινγκτον, όλες οι προσβάσεις σε υπόγειες σήραγγες του πυρηνικού συγκροτήματος στο Ισφαχάν του Ιράν φαίνεται να έχουν καλυφθεί με επιχώσεις. Ο οργανισμός εκτιμά ότι η Τεχεράνη λαμβάνει προληπτικά μέτρα ενόψει του ενδεχομένου στρατιωτικής ενέργειας από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ισραήλ ή και συνδυασμό των δύο.

Το ISIS, το οποίο παρακολουθεί συστηματικά τις ιρανικές πυρηνικές υποδομές, αναφέρει ότι εικόνες που ελήφθησαν την Κυριακή δείχνουν πως δύο είσοδοι σηράγγων έχουν αποκλειστεί πλήρως, ενώ η τρίτη –η βορειότερη– παρουσιάζει ενισχυμένα μέτρα παθητικής άμυνας. Παράλληλα, δεν παρατηρείται πλέον κυκλοφορία οχημάτων στα συγκεκριμένα σημεία, στοιχείο που, κατά την αξιολόγηση του Ινστιτούτου, υποδηλώνει ότι η εγκατάσταση έχει τεθεί εκτός επιχειρησιακής χρήσης.

- Κατά την εκτίμηση του οργανισμού, οι κινήσεις αυτές αντανακλούν αυξημένη ανησυχία της ιρανικής πλευράς για πιθανό αεροπορικό χτύπημα ή ακόμη και για επιχείρηση χερσαίων δυνάμεων.
Η επιλογή της επιχωμάτωσης θεωρείται ότι θα μπορούσε να περιορίσει την αποτελεσματικότητα ενός βομβαρδισμού και ταυτόχρονα να δυσχεράνει την πρόσβαση σε περίπτωση επιδρομής ειδικών μονάδων με στόχο την κατάσχεση ή καταστροφή αποθεμάτων υψηλού βαθμού εμπλουτισμένου ουρανίου. Στο ίδιο πλαίσιο, διατυπώνεται η εκτίμηση ότι ευαίσθητα υλικά ενδέχεται να έχουν ήδη μεταφερθεί στο εσωτερικό των σηράγγων για λόγους προστασίας.
NEW: High resolution satellite imagery taken yesterday shows the extent to which Iran has covered the tunnel entrances at the Esfahan nuclear complex with soil. The middle and southern entrances are unrecognizable and fully covered in soil. The northernmost tunnel entrance which… pic.twitter.com/baYI2zCuN0
— Inst for Science (@TheGoodISIS) February 9, 2026
Το Institute for Science and International Security επισημαίνει επίσης ότι ανάλογες προπαρασκευαστικές ενέργειες είχαν καταγραφεί λίγο πριν από τη θερινή αμερικανική στρατιωτική επιχείρηση, κατά την οποία επλήγησαν εγκαταστάσεις στο Φορντό, στη Νατάνζ και στο Ισφαχάν. Υπενθυμίζεται ακόμη ότι πριν από τη σύγκρουση διάρκειας 12 ημερών ανάμεσα στο Ισραήλ και το Ιράν τον Ιούνιο, η Ισλαμική Δημοκρατία διέθετε τρεις βασικούς πυρηνικούς κόμβους συνδεδεμένους με το πρόγραμμά της.
Η εγκατάσταση στην ευρύτερη περιοχή του Ισφαχάν ήταν κυρίως συνδεδεμένη με την παραγωγή εξαφθοριούχου ουρανίου, το οποίο χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη στις φυγοκεντρητές για τη διαδικασία εμπλουτισμού. Τον προηγούμενο μήνα, νέες δορυφορικές λήψεις κατέγραψαν την κατασκευή στεγάστρων στον χώρο, με το Ινστιτούτο να εκτιμά ότι πρόκειται για επιχείρηση «ανάκτησης υπολειμμάτων ή εξοπλισμού», χωρίς να είναι σαφές τι ακριβώς απομακρύνθηκε από το συγκρότημα.
Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, έχει επανειλημμένως καλέσει το Ιράν να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό του πρόγραμμα, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση δεν αποκλείονται αμερικανικά στρατιωτικά πλήγματα. Οι δηλώσεις αυτές έχουν ενταχθεί σε ένα ευρύτερο πλαίσιο πιέσεων, το οποίο συνδέεται και με τις εσωτερικές εξελίξεις στο Ιράν.
Ο Νετανιάχου από την πλευρά του θα επιδιώξει οποιαδήποτε συμφωνία όχι μόνο να αποκλείει οριστικά τη δυνατότητα απόκτησης πυρηνικών όπλων από το Ιράν και να μηδενίζει κάθε δραστηριότητα εμπλουτισμού, αλλά και να θέτει περιορισμούς στο βαλλιστικό του πρόγραμμα, καθώς και να διασφαλίζει τον τερματισμό της χρηματοδότησης ένοπλων οργανώσεων στην περιοχή.
Χθες, η Τεχεράνη άφησε να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να προχωρήσει σε παραχωρήσεις αναφορικά με τα αποθέματα εμπλουτισμένου ουρανίου, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι δεν συζητά ούτε το πυραυλικό της οπλοστάσιο ούτε τη στήριξή της σε ένοπλες πολιτοφυλακές στη Μέση Ανατολή.
Ενόψει της επίσκεψης Νετανιάχου στις ΗΠΑ, το Ιράν προειδοποίησε για τις, όπως τις χαρακτήρισε, «καταστροφικές συνέπειες» εξωτερικών παρεμβάσεων στη διπλωματική διαδικασία. Ο εκπρόσωπος του ιρανικού ΥΠΕΞ, Εσμαΐλ Μπαγαΐ, δήλωσε ότι συνομιλητής της Τεχεράνης είναι αποκλειστικά η Ουάσινγκτον, καλώντας τις ΗΠΑ να αποφασίσουν αν θα κινηθούν ανεξάρτητα από πιέσεις που, κατά την ιρανική άποψη, αποσταθεροποιούν την περιοχή.
Ο Μπαγαΐ κατηγόρησε το Ισραήλ ότι λειτουργεί διαχρονικά ως υπονομευτικός παράγοντας κάθε διπλωματικής πρωτοβουλίας που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποκλιμάκωση.
Παράλληλα, ο ανώτατος αξιωματούχος εθνικής ασφάλειας του Ιράν, Αλί Λαριτζανί, έφθασε σήμερα στο Ομάν, όπου φιλοξενήθηκαν οι πρόσφατες συνομιλίες με τις ΗΠΑ, σύμφωνα με το πρακτορείο Irna. Ο Λαριτζανί αναμένεται να συναντηθεί με τον σουλτάνο Χαϊθάμ μπεν Ταρίκ και τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας, Μπαντρ αλ Μπουσαΐντι, με αντικείμενο τις τελευταίες περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις.
Παρότι και οι δύο πλευρές αναγνώρισαν το θετικό κλίμα των συνομιλιών στο Ομάν, ο Ιρανός ΥΠΕΞ Αμπάς Αραγτσί υπογράμμισε ότι η διαδικασία διεξάγεται υπό συνθήκες έντονης αμοιβαίας δυσπιστίας.