Επστάιν: Ήταν κατάσκοπος της Μοσάντ και της CIA; Τι αναφέρει έγγραφο του FBI
✨Έγγραφο του FBI του 2020 παρουσιάζει ισχυρισμούς ότι ο Τζέφρι Επστάιν ήταν κατάσκοπος και πράκτορας της Μοσάντ, χωρίς επιβεβαίωση ή ενέργειες από τις αρχές.
✨Η πηγή συνδέει τον Επστάιν με τον Εχούντ Μπάρακ και αναφέρει προσωπικές και επαγγελματικές σχέσεις, ενώ ο Νετανιάχου αρνείται οποιαδήποτε σχέση με τις ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών.
✨Τα έγγραφα καταγράφουν επίσης ισχυρισμούς για κλοπή τεχνολογίας στη Σίλικον Βάλεϊ και διεφθαρμένες επιχειρηματικές πρακτικές στην οικογένεια Κούσνερ, χωρίς περαιτέρω στοιχεία ή έρευνα.
✨Οι καταγγελίες προέρχονται από μία μόνο πηγή και δεν συνοδεύονται από αποδείξεις ή επίσημα πορίσματα, αφήνοντας ανοιχτό το θέμα για μελλοντική διερεύνηση.
Ένα έγγραφο του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών των ΗΠΑ (FBI) από το 2020, που ήρθε πρόσφατα στο φως φαίνεται να προσθέτει νέα στοιχεία και ισχυρισμούς στον ήδη περίπλοκο φάκελο που περιβάλλει τον Τζέφρι Επστάιν, τον εκλιπόντα Αμερικανό χρηματοοικονομικό παράγοντα και καταδικασμένο δράστη σεξουαλικών εγκλημάτων. Το έγγραφο, το οποίο καταγράφει ισχυρισμούς ενός και μόνο πληροφοριοδότη, φέρει την ένδειξη αναφοράς εμπιστευτικής ανθρώπινης πηγής (CHS) και ημερομηνία 16 Οκτωβρίου 2020. Εντάσσεται σε υλικό του FBI που αφορά «αθέμιτη εσωτερική ή ξένη επιρροή στην εκλογική διαδικασία στις ΗΠΑ», με την πηγή ωστόσο να «επεκτείνεται σε σειρά άλλων ζητημάτων».
Σύμφωνα με την πηγή, ο Επστάιν είχε «εκπαιδευτεί ως κατάσκοπος» και αργότερα θεωρούνταν «στρατολογημένος πράκτορας της Μοσάντ». Το αρχείο δεν αναφέρει ότι το FBI επαλήθευσε τους ισχυρισμούς αυτούς ή ότι προχώρησε σε οποιαδήποτε ενέργεια βάσει αυτών.
Η εμπιστευτική πηγή υποστήριξε ότι είχε εξετάσει τηλεφωνικές συνομιλίες μεταξύ του Επστάιν και του καθηγητή Νομικής του Χάρβαρντ, Άλαν Ντέρσοβιτς, σημειώνοντας ότι αποσπάσματα και σημειώσεις από αυτές τις συνομιλίες διαβιβάζονταν στα κεντρικά της Μοσάντ.
Η ίδια πηγή ισχυρίστηκε επίσης ότι ο Ντέρσοβιτς είχε δηλώσει σε άλλον Αμερικανό δικηγόρο πως «ο Επστάιν ανήκε τόσο στις αμερικανικές όσο και σε συμμαχικές υπηρεσίες πληροφοριών». Ο ισχυρισμός αυτός καταγράφεται στην αναφορά ως απλή καταγγελία, χωρίς συνοδευτικά αποδεικτικά στοιχεία, ημερομηνίες ή επιχειρησιακές λεπτομέρειες.
Η σύνδεση με τον Μπάρακ και οι πολιτικές αποχρώσεις
Η πηγή απέδωσε τον υποτιθέμενο ρόλο του Επστάιν στις υπηρεσίες πληροφοριών στη σχέση του με τον Εχούντ Μπάρακ, πρωθυπουργό του Ισραήλ την περίοδο 1999-2001 και υπουργό Άμυνας από το 2007 έως το 2013. Ο πληροφοριοδότης ανέφερε ότι ο Μπάρακ θεωρούσε τον νυν πρωθυπουργό Μπένιαμιν Νετανιάχου «εγκληματία» και ότι, ύστερα από επανειλημμένες συζητήσεις για τον Επστάιν, κατέληξε στο συμπέρασμα πως συνδεόταν με τις ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών.
Donald Trump was mentioned more than 38,000 times in the latest batch of Epstein files, according to a New York Times review of the Justice Department’s Friday public release of some three million pages… Read more:https://t.co/hZP3NvfSNj
— KarymidoN (@karymidon) February 7, 2026
Οι αναφορές αυτές παρουσιάζονται ως προσωπικές αναμνήσεις της πηγής και όχι ως θεσμική εκτίμηση.
Άλλα έγγραφα που δόθηκαν πρόσφατα στη δημοσιότητα και σχετίζονται με τον Επστάιν δείχνουν ότι εκείνος και ο Μπάρακ διατηρούσαν μακροχρόνια προσωπική και επαγγελματική σχέση. Σύμφωνα με αυτά, ο Επστάιν παρείχε συμβουλές στον Μπάρακ για την εταιρεία ανάλυσης δεδομένων Palantir, συζητούσε «τεράστιες» αμοιβές συμβουλευτικού χαρακτήρα για τον πρώην πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Τόνι Μπλερ και ενθάρρυνε τον Μπάρακ να βοηθήσει τον πρώην Βρετανό υπουργό Λόρδο Πίτερ Μάντελσον να εξασφαλίσει θέση σε ενεργειακή εταιρεία. Κανένα από αυτά τα έγγραφα δεν κάνει λόγο για δραστηριότητα πληροφοριών.
”Αποδεικνύει το αντίθετο”
Ο Νετανιάχου απέρριψε δημοσίως κάθε υπαινιγμό ότι ο Επστάιν εργαζόταν για το Ισραήλ. Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X την Παρασκευή έγραψε: «Η ασυνήθιστα στενή σχέση του Τζέφρι Επστάιν με τον Εχούντ Μπάρακ δεν υποδηλώνει ότι ο Επστάιν εργαζόταν για το Ισραήλ. Αποδεικνύει το αντίθετο».
Πρόσθεσε ότι ο Μπάρακ «εδώ και χρόνια προσπαθεί εμμονικά να υπονομεύσει την ισραηλινή δημοκρατία», κατηγορώντας τον ότι δρα «δημόσια και παρασκηνιακά για να υπονομεύσει την κυβέρνηση του Ισραήλ».
Η δήλωση ενέταξε τη διαμάχη στο πλαίσιο της εσωτερικής πολιτικής σύγκρουσης στο Ισραήλ και όχι σε υπόθεση πληροφοριών.
Ευρύτεροι ισχυρισμοί και δευτερεύουσες καταγγελίες
Το έγγραφο της εμπιστευτικής πηγής καταγράφει και ευρύτερους ισχυρισμούς που υπερβαίνουν την υπόθεση Επστάιν. Η πηγή υποστήριξε ότι η εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων Day One Ventures δραστηριοποιούνταν στη Σίλικον Βάλεϊ «με σκοπό την κλοπή τεχνολογίας» και περιέγραψε την ιδρύτριά της, Μάσα Μπούχερ, πρώην υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων του Επστάιν, ως «κύριο σύνδεσμο του Βλαντίμιρ Πούτιν με το ρωσικό κίνημα νεολαίας».
Το αρχείο αναφέρεται επίσης σε μακροχρόνιους δεσμούς μεταξύ της οικογένειας του Τζάρεντ Κούσνερ, γαμπρού και συμβούλου του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, και του Ισραήλ, κάνοντας λόγο για τον Τσαρλς Κούσνερ και καταγγέλλοντας «διεφθαρμένες επιχειρηματικές πρακτικές», χωρίς περαιτέρω λεπτομέρειες.
Όλοι αυτοί οι ισχυρισμοί εμφανίζονται μία και μόνο φορά στα αρχεία του FBI, υπό τον ίδιο αναγνωριστικό κωδικό πηγής. Δεν περιλαμβάνονται στοιχεία επιβεβαίωσης, μεταγενέστερη διερεύνηση ή επίσημα πορίσματα αφήνοντας για ακόμη μία φορά το ζήτημα