Καιρός: Καταιγίδες το μεσημέρι στην Αττική-Συναγερμός σε δυτική Ελλάδα και ανατολικό Αιγαίο

 Καιρός: Καταιγίδες το μεσημέρι στην Αττική-Συναγερμός σε δυτική Ελλάδα και ανατολικό Αιγαίο
💡 AI - Με μια ματιά by Libre

Ο μετεωρολόγος Γιώργος Τσατραφύλλιας προειδοποιεί για έντονες βροχές και καταιγίδες σήμερα και αύριο, με έκτακτο δελτίο για επτά περιοχές της χώρας.

Η δυτική Ελλάδα και το ανατολικό Αιγαίο θα δεχθούν τον μεγαλύτερο όγκο βροχής λόγω κορεσμένων εδαφών, ενώ αναμένονται νοτιάδες, υψηλές θερμοκρασίες και αφρικανική σκόνη.

Στην Αττική προβλέπονται βροχές και καταιγίδες κυρίως στα δυτικά και κεντρικά μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης, με ενδεχόμενες τοπικές εξάρσεις έντασης.

Το σύστημα καταιγίδων κινείται βορειοανατολικά με ταχύτητα 60 km/h, προκαλώντας ισχυρές βροχοπτώσεις, αλλά με περιορισμένη διάρκεια έντονων φαινομένων ανά περιοχή.

Ο μετεωρολόγος Γιώργος Τσατραφύλλιας κρούει συναγερμό για έντονες βροχές και καταιγίδες σήμερα (05/02/2026) και αύριο, καθώς η ΕΜΥ επικαιροποίησε το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού για 7 περιοχές της χώρας.

Ιδιαίτερα δυτική Ελλάδα και ανατολικό Αιγαίο θα δεχθούν τον μεγαλύτερο όγκο νερού, με το έδαφος ήδη κορεσμένο από πρόσφατες βροχοπτώσεις.

Παράλληλα, αναμένονται νοτιάδες, υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες και μεταφορά αφρικανικής σκόνης.

Ο Θοδωρής Κολυδάς από την άλλη αναφέρει πως στην Αττική αναμένεται να εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης, επηρεάζοντας κυρίως τα δυτικά και τα κεντρικά της πρωτεύουσας.

Σημειώνει πως τα φαινόμενα δεν θα έχουν διάρκεια αλλά ενδέχεται να σημειωθούν εξάρσεις.

Η ανάρτηση του Γιώργου Τσατραφύλλια

«Βack-to-back βροχοχαμηλά αλλά χωρίς τα “βαριά” κρύα. Καλημέρα!

Με αρκετές βροχές, υγρασία, νοτιάδες και υψηλές -για την εποχή- θερμοκρασίες θα κυλίσουν οι επόμενες αρκετές ημέρες. Κατά διαστήματα θα έχουμε και επεισόδια μεταφοράς αφρικανικής σκόνης. Οι βροχές δεν θα είναι πάντα “αθώες” για ορισμένες περιοχές, ειδικά για τη δυτική Ελλάδα και το ανατολικό Αιγαίο που φαίνεται να δέχονται τον μεγαλύτερο όγκο το επόμενο διάστημα, λόγω υπερκορεσμού των εδαφών. Για οποιαδήποτε μεταβολή θα σας ενημερώνω»

Η πρόβλεψη του Θοδωρή Κολυδά για την Αττική

«Ένα nowcasting για την Αττική. Το σύστημα καταιγίδων που εντοπίζεται δυτικά της Αττικής παρουσιάζει χαρακτηριστικά ώριμης οργανωμένης νεφικής μάζας. Σύμφωνα με τα δορυφορικά δεδομένα, οι θερμοκρασίες κορυφής των νεφών κυμαίνονται κοντά στους -52°C έως -53°C, τιμές που υποδηλώνουν έντονη ανοδική κίνηση και πιθανότητα εκδήλωσης ισχυρών βροχοπτώσεων και καταιγίδων.

Η κίνηση του συστήματος εκτιμάται προς ανατολικές – βορειοανατολικές διευθύνσεις με ταχύτητα περίπου 60 km/h, κάτι που αυξάνει την πιθανότητα να επηρεάσει τμήματα της δυτικής και κεντρικής Αττικής μέσα στις επόμενες 2 -3 ώρες. Παράλληλα, ο μέγιστος ρυθμός υετού που υπολογίζεται στα 7 mm ανά ώρα. Λόγω της σχετικά γρήγορης μετακίνησης του πυρήνα, η διάρκεια των έντονων φαινομένων σε κάθε περιοχή εκτιμάται ότι δεν θα είναι παρατεταμένη, αλλά ενδέχεται να εμφανιστούν τοπικές εξάρσεις έντασης κατά τη διέλευση των κυριότερων πυρήνων καταιγίδων».

Σχετικά Άρθρα