Εν μέσω αντιδράσεων ψηφίζεται το νομοσχέδιο για τη μετανάστευση στη σκιά της τραγωδίας στη Χίο

 Εν μέσω αντιδράσεων ψηφίζεται το νομοσχέδιο για τη μετανάστευση στη σκιά της τραγωδίας στη Χίο
💡 AI - Με μια ματιά by Libre

Συνεχίζεται στην Ολομέλεια η συζήτηση για το νομοσχέδιο νόμιμης μετανάστευσης, με έντονες συγκρούσεις μετά το τραγικό δυστύχημα στα ανοιχτά της Χίου με 15 νεκρούς.

Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση για πολιτικές αποτροπής, ζητώντας διερεύνηση της υπόθεσης και ευθύνες για τις συνθήκες και τα αίτια του δυστυχήματος.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και ο γ.γ. του ΚΚΕ καταγγέλλουν ακροδεξιά πολιτική και αμφισβητούν τις κυβερνητικές δηλώσεις περί ασφάλειας και συνεργασίας με Τουρκία και ΝΑΤΟ.

Η προκλητική ρητορική του Κυριάκου Βελόπουλου προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να καταδικάζουν την παρότρυνση για βία κατά μεταναστών ως αντεθνική και επικίνδυνη.

Συνεχίζεται και σήμερα στην Ολομέλεια επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για τη νόμιμη μετανάστευση, με την συμπολίτευση και την αντιπολίτευση να συγκρούονται σε υψηλούς τόνους στη σκιά του τραγικού δυστυχήματος στα ανοιχτά της Χίου με 15 μετανάστες νεκρούς. Το νομοσχέδιο να σημειωθεί ότι υπερψηφίζει μόνο η ΝΔ και καταψηφίζει σύσσωμη η αντιπολίτευση από διαφορετική οπτική γωνία κάθε κόμμα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, αφού εξέφρασε τη θλίψη του για την απώλεια των 15 μεταναστών, ζήτησε απαντήσεις για το δυστύχημα, καθώς “υπάρχουν πολλά ερωτηματικά” και διερωτώμενος “τι έχει κάνει η κυβέρνηση ώστε να μην κινδυνεύουν και να μη χάνονται ανθρώπινες ζωές” αλλά και “για να μην έχουν χώρο δράσης οι διακινητές”. Στο πλαίσιο κατηγόρησε τον Θάνο Πλεύρη ότι έσπευσε με την έναρξη της Ολομέλειας να παρουσιάσει το δικό του πόρισμα, για να δικαιολογήσει τους θανάτους, “συνεπής, όπως τόνισε, προς το ακροδεξιό του κοινό” λέγοντας ότι κινήθηκε δηλαδή στη γραμμή της σκληρής αποτροπής και της αυστηροποίησης.

“Δεν είναι το θέμα μας οι λιμενικοί, αλλά το τι εντολές δίνει η πολιτική ηγεσία στο Λιμενικό Σώμα” επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε “έχουμε απαίτηση να έρθει εδώ ο κ. Κικίλιας (σ.σ. υπουργός Ναυτιλίας) και να παρουσιάσει την πραγματικότητα. Και πρέπει να διερευνηθεί το περιστατικό, γιατί όσα μαθαίνουμε μέχρι στιγμής, από τα αίτια των θανάτων μέχρι και το είδος των τραυμάτων, καταμαρτυρούν ένα πολύ βίαιο περιστατικό σύγκρουσης”

Ο κ. Φάμελλος μίλησε για “τραμπικές” πολιτικές και παρέπεμψε σε πρόσφατες δηλώσεις του του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος υποστήριξε τα pushbacks ή σε δηλώσεις τους υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής το 2011 πως “η φύλαξη των συνόρων δεν μπορεί να υφίσταται αν δεν υπάρχουν απώλειες και για να γίνω κατανοητός, αν δεν υπάρχουν νεκροί”

“Έχουμε έναν υπουργό Μετανάστευσης άξιο εκπρόσωπο του τραμπισμού στην Ελλάδα” υπογράμμισε κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι χαϊδεύει ακροδεξιές φωνές. “Υπηρετεί ο κ. Πλεύρης εδώ την πολιτική Τραμπ, που έδωσε το ελεύθερο σε πράκτορες της αστυνομίας μετανάστευσης, της ICE, να τρομοκρατούν και να δολοφονούν προκαλώντας κύμα οργής και διαδηλώσεων” σημείωσε και συμπλήρωσε “ο Μητσοτάκης ως άλλος Τράμπ βρήκε στο πρόσωπο του Πλεύρη τον δικό του Μποβινό (σ.σ. τον διοικητή του ICE)) για να κάνει τη βρώμικη δουλειά”.

O Δημήτρης Κουτσούμπας υποστήριξε πως η τραγωδία της Χίου είναι αποτέλεσμα της ασκούμενης πολιτικής και των επακόλουθων εντολών που δεν έχουν στόχο τη διάσωση αλλά την καταστολή και τις επαναπροωθήσεις, με τέτοια εγκληματικά αποτελέσματα, σημειώνοντας πως “πρέπει να διερευνηθούν οι πραγματικές συνθήκες, να δοθούν στη δημοσιότητα από το Λιμενικό όλα τα στοιχεία όπως οι συνομιλίες μέσω ασυρμάτου και κινητών του πληρώματος με τις Υπηρεσίες του Αρχηγείου, το υλικό από κάμερες του πλωτού κ.α. να αποδοθούν οι ευθύνες και να τιμωρηθούν οι υπαίτιοι”

Ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ  επισήμανε ότι “η τραγωδία καταρρίπτει με πάταγο το αφήγημα σας για την δήθεν καλή συνεργασία με τη NATOϊκή σύμμαχο Τουρκία στο μεταναστευτικό και τη μείωση των ροών στα νησιά του Αιγαίου, σε αντιπαράθεση τάχα με τη Λιβύη, που προκαλεί τα προβλήματα στην Κρήτη”, ενώ από την πλευρά του ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης τόνισε “Οι 15 νεκροί, οι τραυματίες, με μικρά παιδιά ανάμεσά τους, οι δύο έγκυες γυναίκες με τα νεκρά έμβρυα, οι πιθανοί αγνοούμενοι, δεν είναι μια τραγική σύμπτωση. Δεν είναι η κακιά στιγμή. Είναι το αποτέλεσμα συγκεκριμένων εγκληματικών πολιτικών αποτροπής” και  κατηγόρησε  τον Θάνο Πλεύρη για στοχοποίηση των ΜΚΟ, καλώντας τον ειρωνικά να αλλάξει όνομα στο υπουργείο από “Μεταναστευτικής πολιτικής” σε “αντι-μεταναστευτικής πολιτικής” καθώς “η ακροδεξιά νοοτροπία γίνεται κυβερνητική πολιτική”.

Κριτική σε διαφορετικό μήκος κύματος από τον Κυριάκο Βελόπουλο, ο οποίος απευθυνόμενος στον υπουργό Μετανάστευσης   για τη διαχείριση του μεταναστευτικού,  είπε “Μεγαλώσατε και ξεχάσατε κύριε Πλεύρη. Ήσασταν καταδρομέας. Ως καταδρομέας ξέρετε τι μαθαίναμε να κάνουμε στα σύνορα. Λες Αλτ, Τις ει; Και τι κάνουμε μετά κύριε Πλεύρη; Τι κάνουμε στο στρατό; Μπουμπουνάς! Δεν γίνεται αλλιώς. Ή αλλάξτε τον στρατιωτικό κανονισμό, αλλάξτε το νόμο, αλλιώς παραβιάζετε τη νομοθεσία όταν μπαίνουν από τον Έβρο”.

Η προκλητική ρητορική του προέδρου της Ελληνική Λύσης προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην Ολομέλεια, καθώς η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ εξέλαβαν τη δήλωσή του ως άμεση παρότρυνση για χρήση όπλων εναντίον των μεταναστών. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Δημήτρης Καιρίδης, απαντώντας λοιπόν στο  Κ. Βελόπουλο τόνισε  ότι καμία ευρωπαϊκή κοινωνία δεν μπορεί να ανεχθεί νεκρούς και μάλιστα ως αποτέλεσμα δικών της επιλογών, σημειώνοντας πως η έμμεση ή άμεση προτροπή σε πυροβολισμούς αποδεικνύει, ότι το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου δεν συνιστά…”Ελληνική Λύση” αλλά ένα σοβαρό αντεθνικό πρόβλημα. “Ακούσαμε την προτροπή του Κυριάκου Βελόπουλου να πυροβολήσουμε, να σκοτώσουμε. Δεν του έφταναν οι 15 νεκροί χθες, ήθελε περισσότερους”, ανέφερε χαρακτηριστικά

Αλλά και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Μάντζος, χαρακτήρισε “ντροπιαστική” και “αποκρουστική” την αποστροφή του Κυριάκου Βελόπουλου, υπογραμμίζοντας πως  “Το Λιμενικό δεσμεύεται από τους ιερούς κανόνες του δικαίου στη θάλασσα. Δεν έχει σχέση με τη δουλειά των Ενόπλων Δυνάμεων απέναντι στον εξωτερικό εχθρό. Δεν είναι οι μετανάστες, οι έγκυες γυναίκες, οι εχθροί που πρέπει να τους πυροβολήσουμε”

“Ο κύριος Βελόπουλος απευθύνονταν σε πρώην καταδρομέα, στον κύριο Πλεύρη. Του μίλησε για τον στρατιωτικό κανονισμό. Να κάνετε εισήγηση να αλλάξει ο κανονισμός, ίσως σας ακούσει ο κύριος Δένδιας. Έτσι λέμε στο στρατό” απάντησε  κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης Κώστας Χήτας, σε μια προσπάθεια πήγε να μαζέψει τα όσα προκλητικά ανέφερε  ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης.

Ο Θάνος Πλεύρης υπεραμύνθηκε του Λιμενικού με αφορμή τη νέα τραγωδία στη Χίο δίνοντας συγχαρητήρια στους άνδρες και τις γυναίκες του Λιμενικού και τόνισε  “Όποιος έρχεται παράνομα στη χώρα δεν θεωρούμε ότι έχει δικαίωμα να παραμείνει και η μόνη υποχρέωση της πολιτείας είναι, εάν απορριφθεί το άσυλο του, να τον επιστρέψει πίσω. Αυτή είναι συνειδητή μας επιλογή και κανένας δεν μπορεί να υποχρεώσει κυρίαρχο κράτος να νομιμοποιήσει άτομα που μπήκαν παράνομα”.

Ο υπουργός Μετανάστευσης συνέχισε λέγοντας “Μην σοκάρεστε. Τα σύνορα φυλάσσονται και είναι ντροπή εδώ μέσα που ακούγονται φωνές, σε βάρος των ανδρών και γυναικών του ελληνικού Λιμενικού. Το ελληνικό Λιμενικό δίνει κάθε μέρα μάχη στα σύνορα, απέναντι στους διακινητές και είναι αυτοί που σώζουν κόσμο και δεν σώζουν κόσμο οι επαγγελματίες ανθρωπιστές”, ενώ προ-κάλεσε την αντιπολίτευση λέγοντας  πως εάν δεν ψηφίσει αυτές τις διατάξεις για το ρόλο των ΜΚΟ  “δεν είναι με το Λιμενικό, αλλά με τους διακινητές” προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από τα έδρανα της αντιπολίτευσης! Να σημειωθεί ότι ειδικότερα για τις ΜΚΟ ανέφερε ότι “Ο διακινητής, ο δολοφόνος, εάν είναι μέλος ΜΚΟ θα έχει αυστηρότερες ποινές” και υπογράμμισε ότι με το νομοσχέδιο “Δεν ποινικοποιείται η συμμετοχή στη ΜΚΟ. Ποινικοποιείται ο διακινητής που είναι μέλος ΜΚΟ”,

Στην ομιλία του ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου αναφέρθηκε αναλυτικά στην αυστηροποίηση του πλαισίου για τους “μη νόμιμους μετανάστες”, διακινητές, ακόμη και ΜΚΟ με βάση το νομοσχέδιο, τονίζοντας πως το δόγμα της μεταναστευτικής πολιτικής είναι “φυλακή ή επιστροφή”, υποστηρίζοντας πως η εφαρμογή του έχει ήδη επιφέρει μείωση των ροών από το τέλος του 2025. Ειδικότερα, υποστήριξε πως η σκληρή μεταναστευτική πολιτική σε συνδυασμό με τη διπλωματία και τη φύλαξη των συνόρων φέρνει αποτελέσματα καθώς το 2025 έκλεισε με 13.000 λιγότερες ροές ή αλλιώς, μείωση 40% το τελευταίο πεντάμηνο και 21% στο σύνολο του έτους.

Σχετικά Άρθρα