Τραγωδία-Χίος: 15 νεκροί μετανάστες-Συγκρούστηκαν σκάφος του λιμενικού με τη λέμβο που τους μετέφερε

 Τραγωδία-Χίος: 15 νεκροί μετανάστες-Συγκρούστηκαν σκάφος του λιμενικού  με τη λέμβο που τους μετέφερε
💡 AI - Με μια ματιά by Libre

Στη θαλάσσια περιοχή Μυρσινιδίου Χίου, λέμβος με πρόσφυγες συγκρούστηκε με περιπολικό σκάφος του Λιμενικού, προκαλώντας τον θάνατο 15 ανθρώπων και τραυματισμούς.

Στο νοσοκομείο της Χίου μεταφέρθηκαν 24 μετανάστες, μεταξύ αυτών επτά παιδιά και δύο έγκυες γυναίκες, με σοβαρά τραύματα και απώλειες εμβρύων.

Οι αρχές διερευνούν τα ακριβή αίτια της σύγκρουσης, ενώ επιχείρηση έρευνας και διάσωσης συνεχίζεται με τη συμμετοχή ελικοπτέρου και μονάδων Λιμενικού.

Το περιστατικό παραμένει υπό αυστηρό έλεγχο, με τις αρμόδιες υπηρεσίες να αναζητούν επιζώντες και να συλλέγουν πληροφορίες για τους εμπλεκόμενους.

H λέμβος με τους πρόσφυγες συγκρούστηκε στη θαλάσσια περιοχή Μυρσινιδίου της Χίου με περιπολικό σκάφος του Λιμενικό Σώμα κατά τη διάρκεια επεισοδίου με διακινητές. Από τη σύγκρουση άνθρωποι έπεσαν στη θάλασσα, με αποτέλεσμα τον θάνατο 15 ανθρώπων (11 άνδρες, τέσσερις γυναίκες), ενώ νεκρά διαπιστώθηκε ότι είναι και τα δύο έμβρυα που κυοφορούσαν δύο από τις τραυματισμένες γυναίκες που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο του νησιού.

Σύμφωνα με το politischios.gr το ναυάγιο σημειώθηκε όταν περιπολικό σκάφος του Λιμενικού, που είχε αποπλεύσει από τις Οινούσσες, εντόπισε τη λέμβο με τους μετανάστες και, σύμφωνα με πληροφορίες, τους έδωσε σήμα να αλλάξουν πορεία. Φέρεται να ακολούθησε επεισόδιο με τους διακινητές που επέβαιναν στη λέμβο, κατά το οποίο η λέμβος συγκρούστηκε με το σκάφος του Λιμενικού, με συνέπεια να βρεθούν άνθρωποι στη θάλασσα και άλλοι να τραυματιστούν θανάσιμα, στο ύψος του Μερσινιδίου.

Άμεσα κινητοποιήθηκαν ισχυρές δυνάμεις του ΕΚΑΒ, με πέντε ασθενοφόρα να σπεύδουν στο σημείο. Στο νοσοκομείο της Χίου μεταφέρθηκαν συνολικά 24 παράτυποι μετανάστες, εκ των οποίων επτά είναι παιδιά και δύο έγκυες γυναίκες, καθώς και δύο στελέχη του Λιμενικού Σώματος, ένας άνδρας και μία γυναίκα. Στο περιπολικό σκάφος του Λιμενικού επέβαιναν συνολικά τέσσερα άτομα.

Από τους τραυματίες, τέσσερις μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο σε σοβαρή κατάσταση (υπέκυψε στα τραύματά της μια γυναίκα), με τους γιατρούς να κάνουν λόγο για βαριά τραύματα, όπως ρήξη ήπατος, πνευμοθώρακα, ρήξη νεφρού και σπλήνα, καθώς και κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Οι υπόλοιποι τραυματίες, καθώς και τα στελέχη του Λιμενικού, είναι σε καλή κατάσταση και παρακολουθούνται προληπτικά.

Κατόπιν νεότερης ενημέρωσης από το Λιμενικό Σώμα, θα παραληφθούν 14 σοροί για να μεταφερθούν στο Γενικό Νοσοκομείο Χίου.

Νεκρά διαπιστώθηκε ότι είναι τα έμβρυα που κυοφορούσαν δυο γυναίκες μετανάστριες που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της Χίου τραυματισμένες. Συνολικά τρεις από τους νοσηλευόμενους τραυματίες χειρουργούνται με σοβαρά τραύματα σε σημαντικά όργανα. Οι υπόλοιποι τραυματίες μεταφέρονται σε θαλάμους για νοσηλεία.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Λιμενικού Σώματος, που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι τραυματίες είναι 7 άνδρες, 7 γυναίκες και 11 παιδιά.

Η ανακοίνωση του Λιμενικού

Αναφορικά με την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης υπό τον συντονισμό του ΕΚΣΕΔ στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά Μυρσινιδίου Χίου, γνωρίζεται ότι μία γυναίκα εκ των συνολικά 25 διασωθέντων κατέληξε. Ο συνολικός αριθμός των σορών ανέρχεται σε 15. Οι έρευνες συνεχίζονται.

Σοβαρό επεισόδιο στη Χίο ανάμεσα σε Λιμενικό και διακινητές μεταναστών με 15 νεκρούς και πολλούς τραυματίες

Κατά τις πρώτες πληροφορίες, το περιπολικό σκάφος του Λιμενικού από τις Οινούσσες εντόπισε τη λέμβο με τους μετανάστες και έδωσε σήμα να γυρίσουν πίσω.

Οι διακινητές κινήθηκαν προς το σκάφος του Λιμενικού και επήλθε σύγκρουση με ανθρώπους να πέφτουν στη θάλασσα, κοντά στην περιοχή Μυρσινίδι. Έως τώρα δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα, ενώ υπάρχουν αναφορές και για ανταλλαγή πυροβολισμών, που όμως έως τώρα δεν έχουν επιβεβαιωθεί ή διαψευστεί επισήμως.

Τα ακριβή αίτια του επεισοδίου και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες σημειώθηκε η σύγκρουση διερευνώνται από τις αρμόδιες Αρχές.

  • Σύμφωνα με το politischios.gr οι δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος σε συνεργασία με την Πολεμική Αεροπορία, έχουν ήδη ξεκινήσει επιχείρηση έρευνας και διάσωσης, καθώς υπάρχουν αναφορές για αγνοούμενους.

Στην επιχείρηση συμμετέχει και ελικόπτερο τύπου Super Puma, που πραγματοποιεί πτήσεις πάνω από την περιοχή του συμβάντος με θερμικές κάμερες, προκειμένου να εντοπιστούν τυχόν επιζώντες στη θάλασσα.

Το σημείο του περιστατικού παραμένει υπό αυστηρό έλεγχο, ενώ έχουν κινητοποιηθεί επίσης μονάδες του Λιμενικού από γειτονικά νησιά και η Υπηρεσία Πληροφοριών του Υπουργείου Ναυτιλίας, με στόχο τη διερεύνηση των συνθηκών του συμβάντος και την ταυτοποίηση των εμπλεκομένων.