Μακρόν: Σε εξέλιξη προτεοιμασίες για επανέναρξη διαλόγου με τον Πούτιν

 Μακρόν: Σε εξέλιξη προτεοιμασίες για επανέναρξη διαλόγου με τον Πούτιν
💡 AI - Με μια ματιά by Libre

Ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε τεχνικές συζητήσεις με τη Ρωσία, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο επανέναρξης απευθείας διαλόγου με τον Πούτιν.

Ο Μακρόν επέκρινε τη Μόσχα για τις επιθέσεις στην Ουκρανία, τονίζοντας την απουσία πραγματικής βούλησης για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

Η Ευρώπη επιχειρεί να αναλάβει ρόλο στις εξελίξεις του πολέμου, με αντιφατικές απόψεις για διάλογο μεταξύ ευρωπαϊκών ηγετών.

Η τελευταία επικοινωνία Μακρόν-Πούτιν έγινε τον Ιούλιο του 2023, με συζητήσεις για Ουκρανία, Μέση Ανατολή και τον πυρηνικό σταθμό Ζαπορίζια.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν αποκάλυψε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις «σε τεχνικό επίπεδο» με τη Ρωσία, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο επανέναρξης απευθείας διαλόγου με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Την ίδια ώρα, ο Γάλλος πρόεδρος εξαπέλυσε δριμεία κριτική στη Μόσχα για τις συνεχιζόμενες επιθέσεις στην Ουκρανία, υπογραμμίζοντας ότι δεν διαφαίνεται «πραγματική βούληση για ειρηνευτική διαπραγμάτευση».

Σύμφωνα με το Euronews, ο Μακρόν, μιλώντας από την ανατολική Γαλλία, διευκρίνισε ότι οι επαφές διεξάγονται προπαρασκευαστικά και σε τεχνικό επίπεδο, με πλήρη ενημέρωση και συντονισμό με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, χωρίς ωστόσο να προσδιορίσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Η δήλωση αυτή σηματοδοτεί μια προσεκτική διπλωματική κίνηση, σε μια περίοδο όπου η Ευρώπη επιχειρεί να επανακτήσει ρόλο στις εξελίξεις γύρω από τον πόλεμο.

Ο Γάλλος πρόεδρος χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις πρόσφατες ρωσικές επιθέσεις σε ουκρανικές ενεργειακές εγκαταστάσεις. Τα εκτεταμένα πλήγματα στο ηλεκτρικό δίκτυο της Ουκρανίας, εν μέσω πολικών θερμοκρασιών, εντείνουν την ανθρωπιστική πίεση και –όπως τόνισε– δεν συνάδουν με πρόθεση ουσιαστικών διαπραγματεύσεων.

Η συζήτηση για ενδεχόμενη επανεκκίνηση ευρωπαϊκού διαλόγου με τη Μόσχα έχει αναθερμανθεί, ιδίως μετά την προσέγγιση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με τον Πούτιν. Σε αρκετές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες εκφράζεται η ανησυχία ότι η ΕΕ έχει τεθεί στο περιθώριο των εξελίξεων.

Στις αρχές Ιανουαρίου, η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι πρότεινε τον ορισμό ευρωπαϊκού ειδικού απεσταλμένου, ώστε η Ένωση να μιλά με ενιαία φωνή. Αντίθετα, ο καγκελάριος της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς επανέλαβε τη σθεναρή του αντίθεση σε άνοιγμα διαύλων, επικαλούμενος τις «μαξιμαλιστικές απαιτήσεις» της Μόσχας.

Η τελευταία απευθείας επικοινωνία Μακρόν – Πούτιν πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο, σε τηλεφωνική συνομιλία σχεδόν δύο ωρών με αντικείμενο την Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή. Είχε προηγηθεί, τον Σεπτέμβριο του 2022, επικοινωνία για το ζήτημα του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια.

Σχετικά Άρθρα