Ευθυμίου στο libre:Η θέση Καρυστιανού για τις αμβλώσεις είναι ανατριχιαστική-Επικίνδυνη η θέση για τα εθνικά

Ευθυμίου στο libre:Η θέση Καρυστιανού για τις αμβλώσεις είναι ανατριχιαστική-Επικίνδυνη η θέση για τα εθνικά
💡 AI - Με μια ματιά by Libre

Από το 2019, ο χρόνος έκδοσης συντάξεων μειώθηκε δραστικά σε λιγότερο από 50 ημέρες, ενώ ψηφιοποιήθηκε το 70% των ασφαλιστικών αρχείων με τεχνητή νοημοσύνη.

Η μείωση της ανεργίας στο 8% και η δημιουργία 500.000 νέων θέσεων εργασίας ενίσχυσαν τη διαπραγματευτική ισχύ των εργαζομένων και τη βιώσιμη αύξηση των μισθών.

Αυξήθηκαν κατά 35% οι έλεγχοι ασφάλειας εργασίας, με σταθερό αριθμό θανατηφόρων ατυχημάτων, ενώ θεσπίστηκαν αυστηρότερα μέτρα πρόληψης για την προστασία των εργαζομένων.

Η υφυπουργός Εργασίας τονίζει την ανάγκη πολιτικών λύσεων με εμπειρία και προγραμματικές θέσεις, απορρίπτοντας λαϊκισμό και μονοθεματικά πολιτικά σχήματα.

Από τη δραστική μείωση του χρόνου έκδοσης συντάξεων σε λιγότερο από 50 ημέρες από 500 το 2019, μέχρι την ψηφιοποίηση του 70% των ασφαλιστικών αρχείων με τεχνητή νοημοσύνη, η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άννα Ευθυμίου αναλύει την «επανάσταση», όπως την περιγράφει, στον e-ΕΦΚΑ. Τονίζει την ενίσχυση της διαπραγματευτικής ισχύος των εργαζομένων με την ανεργία στο 8% και την αύξηση κατώτατου μισθού κατά 35,4% από το 2019. Παράλληλα, υπογραμμίζει την αύξηση ελέγχων ασφάλειας εργασίας κατά 35% από το 2019 και τη σταθερότητα θανατηφόρων ατυχημάτων, με νέο νόμο για αυστηρότερα μέτρα πρόληψης.

Σ’ ότι αφορά τις εξελίξεις σε μια εποχή πολιτικής φόρτισης, η Άννα Ευθυμίου βλέπει το νέο κόμμα της Μαρίας Καρυστιανού ως βραχύβιο «πυροτέχνημα». Χαρακτηρίζει τις απόψεις της για αμβλώσεις «απαράδεκτες και ανατριχιαστικές» και για τα εθνικά θέματα «επικίνδυνες», τονίζοντας ότι η διακυβέρνηση χρειάζεται εμπειρία, όχι απειρία. Η Υφυπουργός Εργασίας υπογραμμίζει την ανάγκη προγραμματικών θέσεων και προσώπων, προειδοποιώντας για κινδύνους από λαϊκισμό και μονοθεματικά σχήματα.

Συνέντευξη

Κυρία Ευθυμίου, πώς διαμορφώνεται η κατάσταση σήμερα με τις εκκρεμείς συντάξεις και πως σχεδιάζετε να επιτύχετε γρηγορότερη απονομή των συντάξεων;

9c20397a e5d8 4af9 b345 5289f31fc1ba

Σήμερα, ο χρόνος έκδοσης της κύριας σύνταξης έχει μειωθεί από περίπου 500 ημέρες το 2019 σε λιγότερες από 50 ημέρες, με τις ληξιπρόθεσμες κύριες συντάξεις να ανέρχονται σε περίπου 15.000.

Οι ληξιπρόθεσμες επικουρικές συντάξεις ανέρχονται σε περίπου 31.000, ενώ οι χρόνοι έκδοσης έχουν βελτιωθεί σημαντικά σε σχέση με το 2019. Οι καθυστερήσεις που εξακολουθούν να υπάρχουν εντοπίζονται κυρίως στον πολυκερματισμό των πρώην επικουρικών ταμείων, ένα διαχρονικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε συστηματικά. Παλαιότερα, για παράδειγμα, το πρ. Ταμείο Εμποροϋπαλλήλων εξέδιδε επικουρική σύνταξη μετά από πέντε χρόνια. Τώρα δεν υπάρχουν αυτοί οι χρόνοι.

Στόχος μας, σαφώς είναι η σταθερή και βιώσιμη αύξηση των μισθών και η σύγκλιση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Από το 2019 έως το 2025 ο κατώτατος μισθός έχει αυξηθεί κατά 35,4%

Ενδεικτικό της προόδου είναι το γεγονός ότι το 90% των κύριων συντάξεων του Δημοσίου απονέμεται πλέον αυτοματοποιημένα από τη Γενική Διεύθυνση Απονομής Συντάξεων του Δημοσίου, γεγονός που απελευθερώνει ανθρώπινους πόρους και επιταχύνει την έκδοση των συντάξεων στις πιο σύνθετες περιπτώσεις.

Παράλληλα, η διαδικασία απονομής των συντάξεων έχει βελτιωθεί ουσιαστικά χάρη στον ψηφιακό μετασχηματισμό του e-ΕΦΚΑ. Ήδη έχει ψηφιοποιηθεί με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης το 70% των 53 εκατομμυρίων σελίδων ασφαλιστικού βίου. Στόχος μας είναι έως το καλοκαίρι του 2026 να έχει ολοκληρωθεί πλήρως αυτή η διαδικασία, μαζί με τον μετασχηματισμό των δεδομένων. Αυτό θα μας επιτρέψει τη χρήση των ψηφιοποιημένων πληροφοριών για την ταχύτερη έκδοση των συντάξεων αλλά και την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων στην καθημερινότητα τους.

Έχετε πει ότι η διαπραγματευτική ισχύς του εργαζομένου έχει ενισχυθεί, καθώς η μείωση της ανεργίας στο 8% έχει αυξήσει τη ζήτηση για εργασία. Ωστόσο οι μισθοί είναι ιδιαίτερα χαμηλοί. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat ο μέσος μισθός στην Ελλάδα το 2024 ήταν 18.000€, ενώ στην Ευρώπη ήταν 39.800€, δηλαδή πάνω από το διπλάσιο. Το ερώτημα είναι πως μπορείς να διαπραγματευτείς με τόσο χαμηλούς μισθούς και με την ακρίβεια να μην σταματάει;

Η διαπραγματευτική ισχύς των εργαζομένων έχει ενισχυθεί σε σχέση με την εποχή των μνημονίων, δηλαδή από το 2019 και μετά. Σε αυτό έχει συμβάλει καθοριστικά η μείωση της ανεργίας. Από το 2019 έως σήμερα έχουν δημιουργηθεί περισσότερες από 500.000 νέες θέσεις εργασίας, ενώ η ανεργία έχει υποχωρήσει στο 8%, στο χαμηλότερο ποσοστό από το Δεκέμβριο του 2008.

Πέρα από αυτό, όμως, η αγορά εργασίας έχει μετασχηματιστεί σε σχέση με το 2019. Συγκεκριμένα, έχουν αυξηθεί οι ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης, που δημιουργούν πιο ανταγωνιστικές συνθήκες εργασίας. Παράλληλα, η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας προσφέρει διαφάνεια και προστασία απέναντι στην αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία.

Η αύξηση των ελέγχων της Επιθεώρησης Εργασίας δημιουργεί προϋποθέσεις για την καλύτερη προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων. Κομβικής σημασίας είναι και η Κοινωνική Συμφωνία για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας που θα νομοθετηθεί μέσα στον Φεβρουάριο. Ο κοινωνικός διάλογος που ξεκινά μετά από τόσα χρόνια μεταξύ εργαζόμενων και εργοδοτών ενισχύει τη διαπραγματευτική ισχύ των εργαζόμενων.

Είναι σημαντικό, ωστόσο, να σημειωθεί ότι την τελευταία τετραετία τα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα παρουσιάζουν αριθμητική σταθερότητα: 46 το 2021, 46 το 2022, 47 το 2023 και 48 το 2024, σε μια περίοδο έντονης οικονομικής ανάπτυξης και αύξησης της απασχόλησης

Στόχος μας, σαφώς είναι η σταθερή και βιώσιμη αύξηση των μισθών και η σύγκλιση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Από το 2019 έως το 2025 ο κατώτατος μισθός έχει αυξηθεί κατά 35,4%, μέσα από πέντε διαδοχικές αυξήσεις, οι οποίες υπερκαλύπτουν την αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή στο ίδιο διάστημα. Αναμένουμε, μάλιστα, και τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού την 1η Απριλίου. Παράλληλα ο μέσος μισθός έχει αυξηθεί από το 2019 μέχρι και σήμερα κατά 28,3%.

Η κυβέρνηση παραμένει απολύτως συνεπής στους προεκλογικούς της στόχους: στόχος μας είναι ο κατώτατος μισθός να φτάσει τα 950 ευρώ από 880 ευρώ που είναι σήμερα και ο μέσος τα 1.500 ευρώ έως το 2027, από 1.342 που είναι σήμερα, με αυξήσεις που στηρίζουν το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων, χωρίς να υπονομεύουν τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πολιτική της κυβέρνησης είναι πολυδιάστατη. Οι αυξήσεις των μισθών έρχονται σε συνδυασμό με τη μεγαλύτερη φορολογική μεταρρύθμιση των τελευταίων δεκαετιών και με στοχευμένες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της ακρίβειας μέσα από τη στήριξη των πιο ευάλωτων πολιτών, όπως οι χαμηλοσυνταξιούχοι.

-Κυρία υφυπουργέ, με αφορμή το τραγικό δυστύχημα στο εργοστάσιο των Τρικάλων ξεκίνησε μία συζήτηση για την ασφάλεια στους χώρους εργασίας. Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν γίνονται έλεγχοι και τι δείχνουν αυτοί; Υπάρχουν κάποια στοιχεία που θα μπορούσατε να μας δώσετε;

Θα ήθελα να εκφράσω τη βαθιά μου θλίψη για το τραγικό δυστύχημα στο εργοστάσιο των Τρικάλων, τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και τις ευχές μου για ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες. Από την πρώτη στιγμή οι ελεγκτικές Αρχές βρέθηκαν στο σημείο και μετά το πόρισμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για τα ακριβή αίτια, ενεργούν στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους.

Σε ό,τι αφορά την ασφάλεια στους χώρους εργασίας, οι έλεγχοι όχι μόνο γίνονται, αλλά ενισχύονται συστηματικά. Το 2025 η Επιθεώρηση Εργασίας πραγματοποίησε 31.002 ελέγχους για θέματα υγείας και ασφάλειας, αυξημένους κατά 9,3% σε σχέση με το 2024 και κατά περίπου 35% σε σχέση με το 2019.

Είναι σημαντικό, ωστόσο, να σημειωθεί ότι την τελευταία τετραετία τα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα παρουσιάζουν αριθμητική σταθερότητα: 46 το 2021, 46 το 2022, 47 το 2023 και 48 το 2024, σε μια περίοδο έντονης οικονομικής ανάπτυξης και αύξησης της απασχόλησης. Η Επιθεώρηση Εργασίας λειτουργεί βάσει ευρωπαϊκών και διεθνών προτύπων και ακολουθεί τη μεθοδολογία ταξινόμησης εργατικών ατυχημάτων της Ευρωπαϊκής Στατιστικής (ESAW).

Δεν αγνοούμε τη δυσαρέσκεια που εκφράζεται σε συγκεκριμένους τομείς. Αντιθέτως, τη λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη

Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής για το 2023, που δημοσιεύθηκαν τον Οκτώβριο του 2025, η χώρα μας συγκαταλέγεται στις τρεις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τα λιγότερα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα ανά 100.000 εργαζόμενους, με βάση τη μεθοδολογία ESAW και κοινά ευρωπαϊκά πρότυπα καταγραφής.

Ως Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, δεν εφησυχάζουμε. Με το νέο εργασιακό νόμο 5239/2025, ενισχύσαμε ουσιαστικά το πλαίσιο υγείας και ασφάλειας στην εργασία, θεσπίζοντας αυστηρότερες υποχρεώσεις για τους εργοδότες. Κάποιες από αυτές είναι η καταγραφή υποχρεωτικά πλέον γραπτώς των υποδείξεων του τεχνικού ασφαλείας και του ιατρού εργασίας καθώς και η τήρηση ψηφιακού βιβλίου υποδείξεων, η ύπαρξη υποχρεωτικού συντονιστή ασφαλείας σε μεγάλα τεχνικά έργα, η αυστηροποίηση του πλαισίου σχετικά με τη δυνατότητα των εργοδοτών να ασκούν οι ίδιοι καθήκοντα τεχνικού ασφαλείας, μειώνοντας το όριο αριθμού εργαζομένων τους οποίους απασχολεί ο εργοδότης προκειμένου να ασκεί ο ίδιος καθήκοντα τεχνικού ασφαλείας από πενήντα (50) σε είκοσι (20), η υποχρεωτική παροχή μαθημάτων πρώτων βοηθειών από τις επιχειρήσεις στους εργαζόμενους.

Η ασφάλεια στην εργασία είναι αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα και κάθε ανθρώπινη απώλεια μας υποχρεώνει να εντείνουμε ακόμη περισσότερο τις προσπάθειές μας στους ελέγχους, την πρόληψη και την καλλιέργεια κουλτούρας ασφάλειας. 

Κυρία Ευθυμίου, παρά τη γενική δυσαρέσκεια που καταγράφεται σε ορισμένους τομείς, οι πρώτες μετρήσεις του 2026 (π.χ. MetronAnalysis) δείχνουν ανάκαμψη για τη Νέα Δημοκρατία, η οποία φαίνεται να διατηρεί προβάδισμα λόγω του κατακερματισμού των δυνάμεων της αντιπολίτευσης. Πιστεύετε ότι οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν την «αληθινή» εικόνα που έχουν πολίτες για την κυβέρνηση;

Οι δημοσκοπήσεις δεν αποτελούν ποτέ «ευαγγέλιο», αποτελούν όμως ένα χρήσιμο εργαλείο αποτύπωσης της κοινωνικής στάσης σε συγκεκριμένο χρόνο. Αυτό που καταγράφουν οι πρόσφατες μετρήσεις δεν είναι απλώς μία αριθμητική υπεροχή της Νέας Δημοκρατίας, αλλά κάτι βαθύτερο: ότι, παρά τις δυσκολίες και τις εύλογες επιμέρους επικρίσεις, ένα σημαντικό μέρος των πολιτών αναγνωρίζει την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ως εγγυήτρια της σταθερότητας, της σοβαρότητας και της προοπτικής.

Ταυτόχρονα, δεν αγνοούμε τη δυσαρέσκεια που εκφράζεται σε συγκεκριμένους τομείς. Αντιθέτως, τη λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη. Το γεγονός, όμως, ότι αυτή η δυσαρέσκεια δε μεταφράζεται σε μαζική μετακίνηση προς την αντιπολίτευση δείχνει ότι οι πολίτες κάνουν μια συνολική αποτίμηση: ζυγίζουν, συγκρίνουν και επιλέγουν με βάση το ποιος μπορεί να κυβερνήσει με αξιοπιστία και με ελπίδα.

Τα πολιτικά ζητήματα χρειάζονται λύσεις από πολιτικούς και δεν αντικαθίσταται σε καμία περίπτωση από πρόσωπα που συγκεντρώνουν δημοφιλία και κραδαίνουν την πολιτική τους απειρία ως πλεονέκτημα

Θα έλεγα, λοιπόν, ότι οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν μια ρεαλιστική αλλά όχι αυτάρεσκη εικόνα. Δεν αποτελούν λόγο εφησυχασμού, αλλά αποτελούν υπενθύμιση ευθύνης. Η εμπιστοσύνη που καταγράφεται είναι υπό όρους και εξαρτάται από το αν συνεχίσουμε να παράγουμε απτά αποτελέσματα, να διορθώνουμε λάθη και να στεκόμαστε δίπλα στην κοινωνία. Η κυβέρνηση κρίνεται καθημερινά, όχι από τις δημοσκοπήσεις, αλλά από την πραγματικότητα που βιώνουν οι πολίτες. Και εκεί εστιάζουμε και εργαζόμαστε με στοχοπροσήλωση για τη βελτίωσή της.

Το κόμμα της κυρίας Καρυστιανού, πόσο θα επηρεάσει το πολιτικό σκηνικό; Τι είδους ανατροπές μπορεί να φέρει;

ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΑΝΝΑ VLA 239x300 1

Κάθε νέα πολιτική πρωτοβουλία που εμφανίζεται στον δημόσιο χώρο αξιολογείται τόσο από την κοινωνία όσο και από τα πολιτικά κόμματα. Αναμένουμε να δούμε τις προγραμματικές θέσεις του εν λόγω κομματικού σχηματισμού, τα πρόσωπα που θα τις υποστηρίξουν, ώστε να αξιολογήσουμε αφενός τον ίδιο τον κομματικό σχηματισμό και αφετέρου την πολιτική επιρροή του.

Ωστόσο, προσωπικά ξεκαθαρίζω ότι τα πολιτικά ζητήματα χρειάζονται λύσεις από πολιτικούς και δεν αντικαθίσταται σε καμία περίπτωση από πρόσωπα που συγκεντρώνουν δημοφιλία και κραδαίνουν την πολιτική τους απειρία ως πλεονέκτημα, ενώ στην ουσία αυτό μπορεί να καταστεί ένα επικίνδυνο μειονέκτημα για τη σταθερότητα των θεσμών και την αποτελεσματικότητα των πολιτικών. Η ιστορία μας έχει δείξει ότι τα μονοθεματικά κόμματα εμφανίζονται συχνά ως «πυροτεχνήματα», με έντονη παρουσία αλλά βραχύβια επίδραση, ενώ ο λαϊκισμός που τα συνοδεύει μπορεί να κοστίσει στη χώρα.

Η εν λόγω διάταξη (για τη συνεπιμέλεια) αποτελεί απάντηση σε ένα ευρύ κοινωνικό αίτημα, το οποίο είχε τεθεί επανειλημμένα από πολλούς φορείς και πολίτες, προκειμένου να καλυφθεί ένα υπαρκτό νομοθετικό κενό

Η θέση της κα Καρυστιανού για τις αμβλώσεις είναι μία θέση απαράδεκτη και ανατριχιαστική. Ομοίως, η θέση της για τα εθνικά ζητήματα είναι επικίνδυνη. Η Μακεδονία μας και η πατρίδα μας δεν έχει ανάγκη από «σύγχρονους Κολοκοτρώνιδες». Θα περιμένουμε να ακούσουμε και άλλες θέσεις της, αλλά από αυτές που η κα Καρυστιανου αποτύπωσε δημόσια μέχρι σήμερα φαίνεται ότι δεν απηχούν σε ένα πολύ μεγάλο κόμματι της κοινωνίας. Η διακυβέρνηση απαιτεί τη δυνατότητα να μεταφράζονται οι ιδέες σε εφαρμόσιμη πολιτική και σε λειτουργικές λύσεις για την κοινωνία και την οικονομία.

Η κατά πολλούς «ΙΧ νομοθέτηση» για την διάταξη που αφορά την συνεπιμέλεια τέκνων, σας βρίσκει σύμφωνη; Σας ρωτώ γιατί όλο αυτό που έγινε, έχει καταγραφεί ως θεσμική κρίση, καθώς η διάταξη καταγγέλλεται ως «φωτογραφική».

Η κυβέρνηση λειτουργεί πάντα στο πλαίσιο των θεσμών και με γνώμονα το συμφέρον των παιδιών και των οικογενειών. Οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία πρέπει να αξιολογείται με βάση το δίκαιο, τη διαφάνεια και τη συνολική επίπτωση στην κοινωνία.

Η συγκεκριμένη διάταξη δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να χαρακτηριστεί “φωτογραφική”. Φωτογραφική είναι μια ρύθμιση, όταν αφορά ένα και μόνο πρόσωπο ή μια απολύτως εξατομικευμένη περίπτωση. Αντιθέτως, η εν λόγω διάταξη αποτελεί απάντηση σε ένα ευρύ κοινωνικό αίτημα, το οποίο είχε τεθεί επανειλημμένα από πολλούς φορείς και πολίτες, προκειμένου να καλυφθεί ένα υπαρκτό νομοθετικό κενό σε ό,τι αφορά τη συνεπιμέλεια.

Η θέση της κα Καρυστιανού για τις αμβλώσεις είναι μία θέση απαράδεκτη και ανατριχιαστική. Ομοίως, η θέση της για τα εθνικά ζητήματα είναι επικίνδυνη

Υπενθυμίζεται ότι η διάταξη περιλαμβανόταν στο σώμα του νομοσχεδίου που συζητήθηκε αναλυτικά στη Βουλή επί έξι συνεχείς ημέρες, χωρίς να διατυπωθεί καμία ουσιαστική ή τεκμηριωμένη κριτική επισήμανση ως προς το περιεχόμενό της. Κατά την τελική ψηφοφορία, μάλιστα, έτυχε εξαιρετικά ευρείας αποδοχής, συγκεντρώνοντας 180 θετικές ψήφους και 50 ψήφους «παρών», δηλαδή 230 βουλευτές από το σύνολο των 300. Πρόκειται για μια πλειοψηφία που δε συναντάται συχνά στο ελληνικό Κοινοβούλιο και αποτυπώνει την αναγνώριση της αναγκαιότητας της ρύθμισης.

Η ρύθμιση αυτή αποτελεί μια γενικής εφαρμογής νομοθετική παρέμβαση, που αφορά το σύνολο των γονέων και των οικογενειών που ενδέχεται να βρεθούν σε ανάλογες συνθήκες. Όπως ρητά προβλέπεται στη διάταξη, η εφαρμογή της γίνεται αποκλειστικά με γνώμονα το συμφέρον του παιδιού, το οποίο κρίνεται σε κάθε περίπτωση από το αρμόδιο δικαστήριο και από κανέναν άλλον.

Αυτό ακριβώς το θεσμικό φίλτρο διασφαλίζει ότι η ρύθμιση υπηρετεί τον σκοπό για τον οποίο θεσπίστηκε: την ουσιαστική προστασία των παιδιών και την ενίσχυση της δικαστικής θωράκισης των δικαιωμάτων τους.