Politico: Η ΕΕ πιο κοντά σε απόφαση για χρήση του “εμπορικού μπαζούκα” κατά του Τραμπ

 Politico: Η ΕΕ πιο κοντά σε απόφαση για χρήση του “εμπορικού μπαζούκα” κατά του Τραμπ

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενισχύουν τη στάση τους και ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προετοιμάσει το ισχυρότερο εμπορικό όπλο της ΕΕ έναντι των ΗΠΑ, εάν ο Ντόναλντ Τραμπ δεν υπαναχωρήσει στις απειλές του για τη Γροιλανδία. Η Γερμανία συντάχθηκε με τη Γαλλία, δηλώνοντας ότι θα ζητήσει από την Επιτροπή να εξετάσει την ενεργοποίηση του Anti-Coercion Instrument (ACI) στη σημερινή έκτακτη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με πέντε διπλωμάτες που γνωρίζουν τη διαδικασία.

Η κίνηση του Βερολίνου φέρνει την ΕΕ πιο κοντά σε μια δυναμική απάντηση, καθώς η κλιμακούμενη ρητορική του Τραμπ για το δανέζικο έδαφος και τους συμμάχους του έχει οδηγήσει βασικές πρωτεύουσες να σκληρύνουν τη στάση τους σχετικά με το πώς πρέπει να αντιδράσει η Ευρώπη.

«Η αποφασιστικότητα υπάρχει εδώ και λίγες ημέρες», ανέφερε ένας εκ των διπλωματών. «Το διαπιστώσαμε στις διμερείς συνομιλίες … υπάρχει ευρεία στήριξη ότι η ΕΕ πρέπει να προετοιμαστεί για όλα τα σενάρια, συμπεριλαμβανομένου του να τεθούν όλα τα εργαλεία στο τραπέζι.»

Αναμονή για το μήνυμα Τραμπ στο Νταβός

Το τι θα ζητήσουν τελικά οι κυβερνήσεις από την Επιτροπή εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από όσα θα δηλώσει ο Αμερικανός πρόεδρος στην ομιλία του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός την Τετάρτη. Παράλληλα, αρκετοί Ευρωπαίοι ηγέτες επιχειρούν να συναντήσουν τον Τραμπ στο περιθώριο του φόρουμ για να τον αποτρέψουν από την επιβολή δασμών, αλλά ετοιμάζονται και για το ενδεχόμενο να προχωρήσει στις απειλές του.

Το Σάββατο, ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει δασμό 10% σε συμμάχους του NATO που αντιτίθενται στην κίνησή του για τη Γροιλανδία, συμπεριλαμβανομένων της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Δανίας, της Ολλανδίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Νορβηγίας, της Σουηδίας και της Φινλανδίας. Έκτοτε, ο Αμερικανός ηγέτης απείλησε και με δασμό 200% στα γαλλικά κρασιά και τη σαμπάνια.

Πέρα από το Anti-Coercion Instrument ή «εμπορικό μπαζούκα», οι ηγέτες συζητούν και ένα παλαιότερο πακέτο αντιποίνων που προβλέπει δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 93 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με δύο διπλωμάτες της ΕΕ, υπάρχει το ενδεχόμενο να ενεργοποιηθούν πρώτα οι δασμοί, ενώ παράλληλα η Επιτροπή κινεί τη χρονοβόρα διαδικασία για το ισχυρότερο όπλο.

Διχασμός στους κόλπους της ΕΕ και πίεση στις μεγάλες χώρες

«Υπάρχει σύγκλιση με τους Γερμανούς, έχουν πλέον συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να πάψουμε να είμαστε αφελείς», δήλωσε ανώτερος Γάλλος αξιωματούχος σχετικά με τη χρήση του «μπαζούκα» κατά της Ουάσιγκτον. Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, υποστηρίζει ένθερμα αυτή την κίνηση, ωστόσο άλλες πρωτεύουσες παραμένουν πιο επιφυλακτικές λόγω του κινδύνου περαιτέρω αντιμέτρων από τον Τραμπ και των οικονομικών επιπτώσεων.

Στο εσωτερικό της γερμανικής κυβέρνησης επικρατεί η άποψη ότι για να αποφευχθεί ένας πλήρης εμπορικός πόλεμος με τις ΗΠΑ, η Ένωση χρειάζεται ένα ισχυρό αποτρεπτικό μέσο.

«Διαθέτουμε μια σειρά εργαλείων και συμφωνούμε ότι δεν θέλουμε να τα χρησιμοποιήσουμε. Αν όμως χρειαστεί, θα το κάνουμε», δήλωσε ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς.

Το συγκεκριμένο εμπορικό όπλο αποτελεί βασικό μοχλό πίεσης της ΕΕ έναντι των ΗΠΑ καθώς προβλέπει επιβολή δασμών, περιορισμούς στις εξαγωγές στρατηγικών προϊόντων ή αποκλεισμό αμερικανικών εταιρειών από δημόσιους διαγωνισμούς. Η ενεργοποίησή του δεν θα γίνει ελαφρά τη καρδία καθώς θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Διεθνείς συμμαχίες και βιομηχανική πίεση

Την τελευταία φορά που η ΕΕ εξέτασε το ενδεχόμενο χρήσης του «μπαζούκα» κατά των ΗΠΑ — όταν ο Τραμπ επέβαλε μονομερείς δασμούς στην Ένωση το 2025 — η Ευρώπη έκανε πίσω. Αυτή τη φορά όμως οι κυβερνήσεις εμφανίζονται πιο ανθεκτικές στον «πόνο», όπως σημειώνουν οι διπλωμάτες.

«Η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική από το περασμένο καλοκαίρι που επρόκειτο απλώς για εμπορική διαφορά», είπε ένας διπλωμάτης. «Οι χώρες δεν θέλουν πλέον να εμπλακούν σε διαμάχη για το αν οι δασμοί θα είναι 10% ή 15%, ιδίως όταν εξαρτώνται από τις ΗΠΑ. Πλέον βρισκόμαστε στη ζώνη όπου “πρέπει” και όχι όπου “θα ήταν καλό”.»

Για την ενεργοποίηση του ACI απαιτείται η στήριξη τουλάχιστον 15 χωρών στο Συμβούλιο της ΕΕ.

Διπλωμάτες ελπίζουν ότι σύμμαχος του Τραμπ, η Tζόρτζια Μελόνι, θα στηρίξει επίσης. Ως τρίτη μεγαλύτερη χώρα στην ΕΕ, η Ιταλία θα έστελνε ισχυρό μήνυμα ενότητας αν συμμετείχε στην προσπάθεια.

Προς το παρόν, η Ρώμη δείχνει προτίμηση στη συνέχιση διαβουλεύσεων αποκλιμάκωσης με την Ουάσιγκτον, ενώ η θέση της Πολωνίας παραμένει ασαφής. Ωστόσο, καθώς οι θέσεις Γαλλίας και Γερμανίας συγκλίνουν, αυξάνεται η πίεση προς Ρώμη και Βαρσοβία να ευθυγραμμιστούν με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη.

Kρίσιμο στοιχείο στην αλλαγή στάσης της Γερμανίας είναι η στήριξη από τη βιομηχανία. Ο πρόεδρος της ένωσης Γερμανών κατασκευαστών μηχανημάτων VDMA, Bέρτραμ Κάβλαθ, κάλεσε τις Βρυξέλλες να εξετάσουν τη χρήση του anti-coercion tool παρά το γεγονός ότι ο ευρωπαϊκός μηχανολογικός κλάδος πλήττεται ήδη δυσανάλογα από τους αμερικανικούς δασμούς.

Διαβάστε το αρχικό άρθρο εδώ.

Σχετικά Άρθρα