“Καμπανάκια” στο ΠΑΣΟΚ από τις νέες δημοσκοπήσεις- Τσίπρας, Καρυστιανού, φυγόκεντρες τάσεις στελεχών
Ο δρόμος προς τις εκλογές είναι μαραθώνιος αντοχής, υπογραμμίζουν από το ΠΑΣΟΚ, εκτιμώντας ότι η συνέπεια, η πολυθεματική αντιπολίτευση και το προοδευτικό πολιτικό σχέδιο του κόμματος συνιστούν τη μόνη αξιόπιστη απάντηση στη Νέα Δημοκρατία και τη μοναδική ρεαλιστική διέξοδο πολιτικής αλλαγής. Στο Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν ότι το στοίχημα δεν είναι μια συγκυριακή άνοδος, αλλά η σταδιακή οικοδόμηση προϋποθέσεων πολιτικής αλλαγής, μέσα από ένα συνεκτικό προοδευτικό σχέδιο που να απαντά ευθέως στη στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει ήδη θέσει το κεντρικό δίλημμα στον δρόμο προς τις κάλπες.
Σύμφωνα με τη στρατηγική της Χαριλάου Τρικούπη, οι πολίτες καλούνται να αποφασίσουν αν θα συνεχιστεί η διακυβέρνηση Μητσοτάκη ή αν θα ανοίξει ο δρόμος για μια νέα περίοδο, με το ΠΑΣΟΚ να διεκδικεί ρόλο ηγέτιδας δύναμης μιας σταθερής πολιτικής μετάβασης.
Η «εντολή» Ανδρουλάκη
Ηγεσία και στελέχη του κόμματος επιδιώκουν να μεταφέρουν τη συζήτηση από τη διαχείριση στην πολιτική αλλαγή, παρουσιάζοντας το ΠΑΣΟΚ ως τη δύναμη που μπορεί να εγγυηθεί μια διαφορετική πορεία διακυβέρνησης με θεσμική σοβαρότητα και κοινωνικό πρόσημο. Σε αυτή τη λογική εντάσσεται και η σαφής απόρριψη κάθε ενδιάμεσης λύσης ή ρόλου συμπληρώματος, ξεκαθαρίζοντας ότι η μάχη δίνεται αποκλειστικά απέναντι στη Νέα Δημοκρατία.
Βουλευτές και στενοί συνεργάτες του προέδρου έχουν λάβει σαφή εντολή για κλιμάκωση της πίεσης προς την κυβέρνηση, μέσω μιας εφ’ όλης της ύλης και πολυθεματικής αντιπολίτευσης. Την ίδια στιγμή, στο ΠΑΣΟΚ δεν υποτιμούν τις κινήσεις που αναδιατάσσουν το πολιτικό σκηνικό. Οι πρωτοβουλίες της Μαρίας Καρυστιανού, η οποία σφραγίζει μεθοδικά την κάθοδο του νέου φορέα της στις εκλογές -χωρίς βιασύνη όπως λέει η ίδια-, προκαλούν αναταράξεις.
Αντίστοιχα, οι διεργασίες γύρω από τον Αλέξη Τσίπρα παρακολουθούνται με προσοχή, χωρίς όμως, όπως επιμένουν κομματικά στελέχη, να μεταβάλλουν τον βασικό στρατηγικό προσανατολισμό.
Τα πρόσφατα ευρήματα της δημοσκόπησης της Interview, που κατέγραψε την πρόθεση ψήφου υπό το σενάριο δημιουργίας νέων κομμάτων, αποτυπώνουν τη ρευστότητα στο πολιτικό σκηνικό. Η Νέα Δημοκρατία διατηρεί την πρώτη θέση με 23,9%, ενώ η Μαρία Καρυστιανού εμφανίζεται δεύτερη με 14,5%. Το ΠΑΣΟΚ καταγράφεται τρίτο με 10,5%, ακολουθούμενο από ένα κόμμα υπό τον Αλέξη Τσίπρα με 10%. Ελληνική Λύση και Πλεύση Ελευθερίας κινούνται κάτω από το 5%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ περιορίζεται στο 2,3%.
«Διαβάζουν» τις δημοσκοπήσεις
Το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται ψύχραιμο αλλά σε εγρήγορση. Θεωρούν ότι τα δημοσκοπικά ποσοστά συνιστούν βατήρα για μια εκλογική «πτήση» υψηλότερων απαιτήσεων, με στρατηγικό στόχο την πρώτη θέση και την πολιτική αλλαγή. Η ανθεκτικότητα που εμφανίζει το κόμμα, παρά τις ανακατατάξεις, εκτιμάται ότι μπορεί να λειτουργήσει ως βάση για μια σταδιακή αλλά σταθερή εκλογική άνοδο, υπό την προϋπόθεση ότι θα ενισχυθεί η πολιτική παρουσία του ΠΑΣΟΚ και θα γίνει πειστικό το σχέδιό του.
Απορρίπτοντας την άποψη ότι η κρίση του πολιτικού συστήματος οφείλεται στην αντιπολίτευση ή ότι έχουν εκλείψει οι ιδεολογικές διαχωριστικές γραμμές, το κόμμα θέτει στον πυρήνα της στρατηγικής του την αμφίπλευρη πολιτική διεύρυνση, από την αριστερά έως το κέντρο, η οποία αναμένεται να αποτυπωθεί οργανωτικά και πολιτικά στο συνέδριο.
Στο αυτό το μήκος κύματος κινείται και η καθαρή στόχευση απέναντι στη Νέα Δημοκρατία, την οποία επαναβεβαιώνει και ο Κώστας Τσουκαλάς. «Αντίπαλός μας είναι η Νέα Δημοκρατία. Δεν είναι ούτε το κόμμα του κ. Τσίπρα ούτε το κόμμα της κας Καρυστιανού που δεν έχει τοποθετηθεί ακόμη πολιτικά. Το ΠΑΣΟΚ έχει μια καθαρή θέση και η στάση μας θα αξιολογηθεί από τον κόσμο και όταν έρθει η στιγμή, θα υπάρξει η αντίστοιχη αύξηση των ποσοστών μας».
Εσωτερικές ανησυχίες
Στο εσωτερικό του κόμματος, πάντως, δεν απουσιάζουν οι ανησυχίες. Η συμμετοχή του Αντώνη Σαουλίδη σε εκδήλωση για την παρουσίαση της «Ιθάκης» στη Θεσσαλονίκη προκάλεσε αναταραχή, με κομματικές πηγές να υποβαθμίζουν το γεγονός, σημειώνοντας ότι ο ίδιος είχε εδώ και καιρό απομακρυνθεί πολιτικά από το ΠΑΣΟΚ.
Παράλληλα, πληροφορίες από διάφορες περιοχές κάνουν λόγο για επιτροπές αυτοοργάνωσης υπέρ του Αλέξη Τσίπρα, στις οποίες συμμετέχουν και πρόσωπα με κομματική αναφορά στο ΠΑΣΟΚ, ενισχύοντας τον προβληματισμό για πιθανή μετακίνηση στελεχών.
Σε οργανωτικό επίπεδο, οι συνεργάτες του προέδρου έχουν λάβει σαφή εντολή για αύξηση της πίεσης προς την κυβέρνηση, τόσο εντός Βουλής όσο και στην κοινωνία. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει εκστρατείες άμεσης επαφής με τους πολίτες, περιοδείες σε γειτονιές και δήμους, με ιδιαίτερη έμφαση στο λεκανοπέδιο της Αττικής, αλλά και συστηματική παρουσία σε χώρους όπου καταγράφονται έντονες κοινωνικές πιέσεις.
Στόχος είναι το πολιτικό μήνυμα του ΠΑΣΟΚ να φτάσει σε κοινά που μέχρι σήμερα παραμένουν αποστασιοποιημένα ή πολιτικά αμφίρροπα. «Εγώ πρώτος και όλες και όλοι ξεχωριστά, πρέπει να αγωνιστούμε και στις επόμενες εθνικές εκλογές να ηττηθεί η αλαζονεία, η διαφθορά και η αμετροέπεια του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας», τονίζει ο Νίκος Ανδρουλάκης.
Παράλληλα, προετοιμάζεται κλιμάκωση της κοινοβουλευτικής παρουσίας, με αξιοποίηση κρίσιμων νομοθετικών πρωτοβουλιών και κοινωνικών μετώπων, ώστε να αποτυπώνεται καθαρά η πολιτική διαφοροποίηση από τη γραμμή της κυβέρνησης. Το επόμενο διάστημα θεωρείται κομβικό για τη δημοσκοπική και πολιτική εικόνα του κόμματος, σε ένα περιβάλλον όπου νέες κινήσεις και σενάρια αναδιατάξεων προκαλούν πολιτικές δονήσεις .