Ρεπορτάζ libre: Γιατί απορρίφθηκαν οι νομικές σχολές σε York-Keele- Πρόσθετα στοιχεία στην προσφυγή στο ΣτΕ

 Ρεπορτάζ libre: Γιατί απορρίφθηκαν οι νομικές σχολές σε York-Keele- Πρόσθετα στοιχεία στην προσφυγή στο ΣτΕ

(ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Πρόσθετα στοιχεία στην αίτηση ακύρωσης που έχουν ήδη καταθέσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της Υπουργικής Απόφασης που εφαρμόζει το νόμο για τη λειτουργία των ιδιωτικών Πανεπιστημίων στην Ελλάδα κατέθεσαν στις 30 Δεκεμβρίου ο Παναγιώτης Λαζαράτος και ο Κωνσταντίνος Πάντος. Σύμφωνα με πληροφορίες του Libre, τα πρόσθετα στοιχεία βασίζονται σε πολύ σοβαρά δεδομένα που εμπεριέχονται στις εκθέσεις της ΕΘΑΑΕ για τις τρεις νομικές σχολές των ιδιωτικών Πανεπιστημίων (από τις οποίες τελικά λειτούργησε μόνο η μία, αυτή του Πανεπιστημίου της Λευκωσίας).

Τα εν λόγω στοιχεία κάνουν λόγο για προβλήματα, δυσλειτουργίες και αβλεψίες στις νομικές σχολές (ακόμη και σ’ αυτή που λειτούργησε τελικά από τον περασμένο Δεκέμβριο) που έχουν να κάνουν με θέματα κτηριακά, λειτουργικά αλλά και καθαρά εκπαιδευτικά.

Οι πληροφορίες του Libre αναφέρουν, σε ότι αφορά το κτιριακό ζήτημα, οι ελλείψεις ήταν πολλές και σημαντικές και σχετίζονται με συγκεκριμένους χώρους όπως οι βιβλιοθήκες, τα γραφεία των διδασκόντων αλλά και με την προσβασιμότητα των ΑΜΕΑ

Ομως τα προβλήματα δεν περιορίζονται σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με το χώρο. Στο στόχαστρο της επιτροπής (για την ακρίβεια των πενταμελών επιτροπών που διενήργησαν τους ελέγχους) μπήκαν και θέματα που σχετίζονται με την ορθή κατανομή των μαθημάτων ανά έτος, τη μεθολογία της εκμάθησής τους και την τελική επιλογή τους.

Παρατηρήθηκαν σχετικά κενά (που χαρακτηρίστηκαν σοβαρά) για τα οποία η επιτροπή αξίωσε άμεση συμμόρφωση έτσι ώστε να προχωρήσει με όσο το δυνατόν μικρότερα εμπόδια η διαδικασία.

Εκ των πραγμάτων φάνηκε ότι το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας όντως συμμορφώθηκε και κάλυψε τα περισσότερα κενά με αποτέλεσμα την έναρξη της λειτουργίας της νομικής σχολής του εδώ και 20 ημέρες.

Αντιθέτως, τόσο το York όσο και το Keele είδαν τις νομικές σχολές τους να απορρίπονται από την επιτροπή κάτι που σημαίνει ότι θα διεκδικήσουν εκ νέου να λειτουργήσουν σε μερικούς μήνες (και αφού αποδείξουν έμπρακτα ότι συμμορφώθηκαν στις παρατηρήσεις της επιτροπής).

  • Αναφορικά με την προσφυγή των δύο νομικών σχετίζεται άμεσα και με τις τρεις νομικές σχολές των ιδιωτικών Πανεπιστημίων, ακόμα και αυτή που ήδη λειτουργεί.

Αμφότεροι επικαλούνται έλλειψη πλήρους πιστοποίησης προγραμμάτων από τα μητρικά ιδρύματα και παραβίαση ελληνικών προτύπων σπουδών στη Νομική επιστήμη.

Αναλυτικότερα ισχυρίζονται ότι τα προγράμματα Νομικής δεν συμπίπτουν με τα εθνικά πρότυπα, χαρακτηρίζονται από έλλειψη βασικών μαθημάτων του ελληνικού και ευρωπαϊκού δικαίου και βασίζονται στα αγγλοσαξονικά συστήματα (σε αντίθεση με ότι ισχύει στα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια).

Οι προσφυγές εκδικάζονται στις 6 Φεβρουαρίου 2026, εκτός και αν οι δικαστές αιτηθούν παράταση για να μελετήσουν περισσότερο ενδελεχώς τα νέα στοιχεία που προσκόμισαν οι δύο νομικοί.

Ηδη βέβαια το Υπουργείο Παιδείας, με σχετική τροπολογία που πέρασε μέσα στον Δεκέμβριο, οριοθέτησε τη διαδικασία επαναξιολόγησης όσων σχολών δεν κατάφεραν να πείσουν την ΕΘΑΑΕ.

Σύμφωνα με όσα ορίζονται στην τροπολογία η υποβολή της σχετικής αίτησης πρέπει να γίνει εντός αποκλειστικής προθεσμίας 60 ημερών από την κοινοποίηση της αρνητικής γνωμοδότησης της ΕΘΑΑΕ και περιλαμβάνει τις εξής προϋποθέσεις:

  1. Καταβολή τέλους 35.000 ευρώ (αναπροσαρμόσιμο)
  2. Θεραπεία αιτιών απόρριψης με νέα δικαιολογητικά (χωρίς νέα εγγυητική)

Παράλληλα όμως τα ενδιαφέρομενα ιδρύματα πρέπει να παραιτηθούν ρητά από ενστάσεις, προσφυγές ή άλλα ένδικα μέσα κατά της αρχικής αρνητικής γνωμοδότησης ΕΘΑΑΕ ή υπουργικής απόφασης.