Τραμπ: Η Βενεζουέλα δεν μπορεί να κάνει εκλογές τώρα– Πρέπει να “νοσηλευτεί” η χώρα
Σαφές μήνυμα ότι δεν τίθεται ζήτημα άμεσης διεξαγωγής εκλογών στη Βενεζουέλα έστειλε τη Δευτέρα ο Ντόναλντ Τραμπ, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά μια μακροπρόθεσμη εμπλοκή των Ηνωμένων Πολιτειών στη χώρα της Καραϊβικής, μόλις δύο ημέρες μετά τη σύλληψη του Νικολάς Μαδούρο από αμερικανικές δυνάμεις.
Σε συνέντευξή του στο NBC News, ο Αμερικανός πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι εκλογική διαδικασία εντός των επόμενων 30 ημερών είναι αδύνατη, καθώς –όπως είπε– η χώρα δεν διαθέτει τις στοιχειώδεις προϋποθέσεις για μια τέτοια διαδικασία.
«Πρέπει πρώτα να φτιάξουμε τη χώρα. Δεν μπορεί να κάνει εκλογές. Δεν υπάρχει περίπτωση ο κόσμος να μπορεί καν να ψηφίσει», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: «Όχι, θα χρειαστεί ένα διάστημα. Πρέπει – πρέπει να “νοσηλεύσουμε” τη χώρα για να ξανασταθεί στα πόδια της».
Ο Τραμπ αναφέρθηκε εκτενώς και στις ευκαιρίες που ανοίγονται για τις πετρελαϊκές εταιρείες, σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ ενδέχεται να επιδοτήσουν την ανοικοδόμηση των ενεργειακών υποδομών της Βενεζουέλας – ένα εγχείρημα που, κατά τον ίδιο, θα μπορούσε να ολοκληρωθεί σε διάστημα μικρότερο των 18 μηνών.
«Νομίζω ότι μπορούμε να το κάνουμε και σε λιγότερο χρόνο, αλλά θα κοστίσει πολλά χρήματα», δήλωσε, συμπληρώνοντας: «Θα χρειαστεί να δαπανηθούν τεράστια ποσά και οι πετρελαϊκές εταιρείες θα τα δαπανήσουν, και μετά θα αποζημιωθούν από εμάς ή μέσω εσόδων».
Παράλληλα, ο Τραμπ επιχείρησε να αποσυνδέσει τις εξελίξεις από την έννοια ενός πολέμου, υποστηρίζοντας ότι οι ΗΠΑ δεν βρίσκονται σε σύρραξη με τη Βενεζουέλα ως κράτος.
«Όχι, δεν είμαστε», απάντησε σε σχετική ερώτηση και πρόσθεσε: «Είμαστε σε πόλεμο με ανθρώπους που πουλάνε ναρκωτικά. Είμαστε σε πόλεμο με ανθρώπους που αδειάζουν τις φυλακές τους στη χώρα μας».
Στη συνέντευξη διάρκειας περίπου 20 λεπτών, ο Τραμπ κατονόμασε μια ομάδα κορυφαίων αξιωματούχων που θα έχουν ρόλο στην εποπτεία της αμερικανικής εμπλοκής, μεταξύ των οποίων ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο, ο υπουργός Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ, ο Στίβεν Μίλερ και ο αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς.
«Είναι μια ομάδα. Έχουν όλοι τεχνογνωσία, διαφορετική τεχνογνωσία», ανέφερε, για να ξεκαθαρίσει ωστόσο μονολεκτικά ποιος έχει τον τελευταίο λόγο: «Εγώ».
Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες μετά την απαγγελία κατηγοριών στον Μαδούρο σε ομοσπονδιακό δικαστήριο της Νέας Υόρκης, μεταξύ άλλων για συνωμοσία ναρκο-τρομοκρατίας και εισαγωγή κοκαΐνης στις ΗΠΑ. Ο πρώην πρόεδρος της Βενεζουέλας δήλωσε αθώος κατά την πρώτη ακρόασή του.
Την ίδια ώρα, η αντιπρόεδρος Ντέλσι Ροντρίγκες ορκίστηκε ως διάδοχός του. Ο Τραμπ υποστήριξε ότι συνεργάζεται με Αμερικανούς αξιωματούχους, διέψευσε όμως ότι υπήρξε συνεννόηση πριν από την απομάκρυνση του Μαδούρο.
«Όχι, δεν ισχύει αυτό», είπε, προσθέτοντας ότι σύντομα θα αποφασιστεί αν οι κυρώσεις εις βάρος της Ροντρίγκες θα παραμείνουν ή θα αρθούν.
Ο Αμερικανός πρόεδρος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο δεύτερης στρατιωτικής επέμβασης, αν η συνεργασία διακοπεί, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν θεωρεί πως θα χρειαστεί.
«Είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε. Στην πραγματικότητα, το είχαμε προβλέψει», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Απαντώντας στις επικρίσεις ότι δεν ζήτησε νέα εξουσιοδότηση από το Κογκρέσο για την επιχείρηση, ο Τραμπ υποστήριξε πως δεν ήταν απαραίτητο, τονίζοντας ότι διαθέτει «σημαντική υποστήριξη στο Κογκρέσο».
Παράλληλα, εμφανίστηκε βέβαιος ότι η πολιτική του βάση τον στηρίζει πλήρως:
«Το MAGA το λατρεύει. Το MAGA λατρεύει αυτό που κάνω… Το MAGA είμαι εγώ».
Όταν ρωτήθηκε ποιοι ακριβώς βουλευτές είχαν ενημερωθεί εκ των προτέρων για την επιχείρηση, απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες: «Δεν θέλω να μπω σε αυτό… αλλά κάποιοι ήξεραν».