Χαλκιδική: Εξιχνιάστηκε ληστεία 580.000€- Στα “δίχτυα” της ΕΛΑΣ μέλη των “Ροζ Πανθήρων”

 Χαλκιδική: Εξιχνιάστηκε ληστεία 580.000€- Στα “δίχτυα” της ΕΛΑΣ μέλη των “Ροζ Πανθήρων”

Σημαντική επιτυχία σημείωσαν οι διωκτικές αρχές, καθώς εξιχνιάστηκε η ληστεία-μαμούθ με λεία κοσμήματα αξίας 580.000 ευρώ, που είχε διαπραχθεί σε κοσμηματοπωλείο εντός ξενοδοχειακού συγκροτήματος στη Σάνη Χαλκιδικής.

Οι δράστες, με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους, είχαν απειλήσει τους υπαλλήλους με όπλα και στη συνέχεια διέφυγαν με ηλεκτρικά πατίνια, σε μια κίνηση που αιφνιδίασε τόσο το προσωπικό όσο και τις αρχές. Για την υπόθεση ταυτοποιήθηκαν δύο Σέρβοι υπήκοοι, ηλικίας 46 και 48 ετών, οι οποίοι φέρονται να έχουν εμπλοκή και σε τουλάχιστον πέντε παρόμοιες ληστείες σε ευρωπαϊκές πόλεις.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από αστυνομικούς του Γραφείου Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Δίωξη Οργανωμένου Εγκλήματος Βόρειας Ελλάδας, οι οποίοι κατάφεραν να ταυτοποιήσουν τους υπόπτους και να κινήσουν άμεσα τις διαδικασίες. Σε βάρος τους εκδόθηκαν διεθνή εντάλματα σύλληψης, βάσει των οποίων ο ένας συνελήφθη στην Κροατία, ενώ ο δεύτερος εντοπίστηκε στη Βουλγαρία, όπου ήδη κρατείται για άλλα αδικήματα. Οι ελληνικές δικαστικές αρχές έχουν ζητήσει την έκδοση και των δύο στην Ελλάδα.

Καλοσχεδιασμένη επιχείρηση

Η ληστεία είχε σημειωθεί στις 2 Σεπτεμβρίου 2025. Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι οι δύο κατηγορούμενοι, χρησιμοποιώντας πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, νοίκιασαν δύο αυτοκίνητα, στα οποία τοποθέτησαν κλεμμένες πινακίδες που ανήκαν σε όχημα σταθμευμένο στην Καλαμαριά. Με τα συγκεκριμένα αυτοκίνητα επισκέφθηκαν επανειλημμένα το ξενοδοχειακό συγκρότημα, κατοπτεύοντας τον χώρο και εστιάζοντας ιδιαίτερα στο κοσμηματοπωλείο.

Αμέσως μετά τη ληστεία, οι δράστες διέφυγαν αρχικά με ηλεκτρικά πατίνια από το σημείο και στη συνέχεια επιβιβάστηκαν στα νοικιασμένα οχήματα, καταφέρνοντας να εξαφανιστούν χωρίς να γίνουν αντιληπτοί.

Σύνδεση με τους «Ροζ Πάνθηρες»

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, οι δύο συλληφθέντες θεωρούνται επιβεβαιωμένα μέλη της διεθνούς εγκληματικής οργάνωσης «Ροζ Πάνθηρες», η οποία έχει συνδεθεί με δεκάδες ληστείες κοσμηματοπωλείων σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα ταυτοποίησης μέσω γενετικού υλικού, προκειμένου να διαπιστωθεί η εμπλοκή τους σε πέντε ακόμη ανεξιχνίαστες ληστείες, στις οποίες –σύμφωνα με τις αρχές– οι δράστες χρησιμοποίησαν την ίδια μέθοδο διαφυγής με ηλεκτρικά πατίνια.

Πώς δρουν οι «Ροζ Πάνθηρες»

Η συγκεκριμένη οργάνωση έχει γίνει γνωστή για επαγγελματικά χτυπήματα υψηλής αξίας, με στόχο κοσμηματοπωλεία και καταστήματα πολυτελών ρολογιών. Ανάλογα με την περίπτωση, τα μέλη της προχωρούν είτε σε ένοπλες ληστείες, όπως αυτή στη Χαλκιδική, είτε σε διαρρήξεις υψηλής τεχνικής, όπως το «ριφιφί» σε κοσμηματοπωλεία της Αθήνας.