Σταδιακή επανεκκίνηση πτήσεων στο FIR Αθηνών– Μέχρι 35 αναχωρήσεις και αφίξεις (vid)
Eπανέρχεται σταδιακά η ομαλότητα στα αεροδρόμια μετά το «μπλακ αουτ» που δημιουργήθηκε σήμερα, περίπου στις 9.30 το πρωί, λόγω των σοβαρών προβλημάτων με τις συχνότητες στον ελληνικό εναέριο χώρο.
Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών δηλώνει πως υπάρχει μερική αποκατάσταση και προσγειώνονται και απογειώνονται αεροσκάφη.
Λίγο πριν τη 1 το μεσημέρι ανακοινώθηκε ότι υπήρξε μερική αποκατάσταση και ξεκίνησαν οι απογειώσεις και προσγειώσεις ορισμένων αεροσκαφών με τη χωρητικότητα στον ελληνικό εναέριο χώρο, πάντως, να παραμένει εξαιρετικά περιορισμένη.
Συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά το αεροδρόμιο της Αθήνας:
– 8 αναχωρήσεις στο σημείο κράτησης της Αθήνας γύρισαν σε θέσεις στάθμευσης, -3 αφίξεις για το Ελ. Βενιζελος πήγαν σε άλλα αεροδρόμια (divert), 4 αναχωρήσεις ακυρώθηκαν και συνολικά 75 πτήσεις καθυστέρησαν.
– Δόθηκε άδεια να φεύγει ό,τι πηγαίνει βόρεια, ανατολικά και νότια, ανά τέσσερα λεπτά ανεξαρτήτως τύπου αεροσκάφους.
Σε νεότερη ενημέρωση της η ΥΠΑ αναφέρει ότι «η διαχείριση της αποκατάστασης των συχνοτήτων που εξυπηρετούν τις ανάγκες του FIR Αθηνών συνεχίζεται σε συντονισμό με τους αρμόδιους εξωτερικούς φορείς, ενώ επιχειρησιακά η Υπηρεσία συντονίζεται με το EUROCONTROL.
Με γνώμονα πάντα την ασφάλεια των πτήσεων, αυτή τη στιγμή εξυπηρετούνται μέχρι 35 αναχωρήσεις και αφίξεις από τα ελληνικά αεροδρόμια και μερικώς η διερχόμενη κυκλοφορία σε τρεις τομείς. Το τεχνικό θέμα, το μέγεθος του οποίου αντιμετωπίζεται για πρώτη φορά, συνεχίζει να είναι υπό διερεύνηση και θα υπάρξουν νεότερες ανακοινώσεις. Έχει εκδοθεί επικαιροποιημένη αγγελία ΝΟΤΑΜ.»
Οι πληροφορίες για τις αφίξεις πτήσεων στο αεροδρόμιο της Αθήνας ΕΔΩ
Οι πληροφορίες για τις αναχωρήσεις πτήσεων από το αεροδρόμιο της Αθήνας ΕΔΩ
Την ίδια ώρα συνεχίζεται η διερεύνηση του σοβαρού τεχνικού προβλήματος από τον τεχνικό ανάδοχο του συστήματος, σε συνεργασία με την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών, ώστε να δοθεί οριστική λύση στη βλάβη που προκάλεσε μπλακ άουτ στον ελληνικό εναέριο χώρο.
FIR Αθηνών στις 11:00

Η εικόνα του FIR Αθηνών στις 13.14:

Η ανακοίνωση της ΥΠΑ
Σε επίσημη ανακοίνωσή της, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας επιβεβαίωσε το σοβαρό πρόβλημα που καταγράφηκε από τις 09:35 σε ολόκληρο τον ελληνικό εναέριο χώρο, προκαλώντας αδυναμία εκτέλεσης αφίξεων και αναχωρήσεων σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας.
«Ορισμένες συχνότητες που εξυπηρετούν τις ανάγκες του FIR Αθηνών αντιμετωπίζουν τεχνικό πρόβλημα, το οποίο διερευνάται σε συνεργασία με αρμόδιους εξωτερικούς φορείς. Για λόγους απόλυτης ασφάλειας των πτήσεων, εξυπηρετείται μόνο μέρος των υπερπτήσεων και έχουν τεθεί περιορισμοί στα ελληνικά αεροδρόμια. Έχει εκδοθεί σχετικό ΝΟΤΑΜ και θα ακολουθήσουν νεότερες ανακοινώσεις», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Το τεχνικό ζήτημα επηρεάζει το σύνολο των πτήσεων από και προς την Ελλάδα, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη αγώνας δρόμου για την πλήρη αποκατάσταση της λειτουργίας του συστήματος. Προς το παρόν παραμένει άγνωστο το χρονικό διάστημα που θα απαιτηθεί για την οριστική επίλυση του προβλήματος.
Οι πτήσεις που επηρεάζονται και η καραμπόλα καθυστερήσεων που αναμένεται
Τις πτήσεις στο εσωτερικό αλλά και όσες είναι προγραμματισμένες από το εξωτερικό μέσα στην ημέρα επηρεάζει το μείζον ζήτημα που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες ώρες με τα προβλήματα στις ραδιοσυχνότητες με αποτέλεσμα την καθήλωση των αεροσκαφών στα ελληνικά αεροδρόμια από σήμερα το πρωί.
Οι εκδρομείς των εορτών στα μεγάλα αεροδρόμια του εξωτερικού θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι σήμερα για μεγάλες καθυστερήσεις στην επιστροφή τους δεδομένου ότι ακόμη κι αν απογειωθεί -με μεγάλη καθυστέρηση- ένα αεροσκάφος από την Ελλάδα θα χρειαστεί χρόνος μέχρι να μεταβεί στον προορισμό του εξωτερικού ώστε να αναχωρήσει στη συνέχεια για την επιστροφή του. Επισημαίνεται εδώ ότι ειδικά φέτος και λόγω των αγροτικών κινητοποιήσεων ήταν αυξημένος ο αριθμός των Ελλήνων που ταξίδεψαν αεροπορικώς ακόμη και με κρατήσεις της τελευταίας στιγμής εντός κι εκτός Ελλάδος.
Τώρα και με το δεδομένο ότι η σημερινή ημέρα είναι πολύ πυκνή όσον αφορά κυρίως τις αφίξεις, πληροφορίες από τις αεροπορικές ανέφεραν ότι καταβάλλονται προσπάθειες σε επιχειρησιακό επίπεδο, οι οποίες επικεντρώνονται κυρίως στον επαναπρογραμματισμό των πτήσεων μέσα στην ημέρα. Όμως, το γεγονός ότι δεν είναι εφικτές οι αναχωρήσεις από τα ελληνικά αεροδρόμια, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο κ.ο.κ., έχει αντίκτυπο τόσο στις πτήσεις εντός της χώρας όσο και εκτός στις πτήσεις που έχουν προγραμματιστεί μέσα στην ημέρα από αεροδρόμια του εξωτερικού για τις επιστροφές των εκδρομέων. Το εγχείρημα του επαναπρογραμματισμού καθίσταται ακόμη πιο δύσκολο δεδομένου ότι δεν υπάρχει ακόμη ακριβής ενημέρωση για την αποκατάσταση του προβλήματος.
Εικόνα στα αεροδρόμια της χώρας
Στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» επικρατεί αναστάτωση, ωστόσο, όπως μεταδίδει ο ρεπόρτερ της ΕΡΤ, τις τελευταίες ώρες παρατηρείται κινητικότητα, με ορισμένες πύλες να ανοίγουν για πτήσεις προς Λάρνακα, Τελ Αβίβ, αλλά και για εσωτερικούς προορισμούς, όπως η Ικαρία, με τους επιβάτες να καλούνται να μεταβούν σε αυτές.
Ανάλογη είναι η εικόνα και στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, όπου κάποιοι επιβάτες έχουν ενημερωθεί εγκαίρως, ωστόσο αρκετοί δηλώνουν ότι φτάνουν στο αεροδρόμιο χωρίς προηγούμενη ενημέρωση από τις αεροπορικές εταιρείες, «βρισκόμενοι προ εκπλήξεως».
Ειδικότερα σύμφωνα με πληροφορίες του voria.gr, στα τέρμιναλς των αναχωρήσεων του αεροδρομίου «Μακεδονία» επικρατούσαν για περισσότερες από τρεις ώρες εικόνες συνωστισμού και τεράστιες ουρές από επιβάτες που δεν μπορούσαν να αναχωρήσουν για τους προορισμούς τους, ειδικά σήμερα Κυριακή που είναι ημέρα υψηλής έντασης για την επιστροφή μετά τις γιορτές.
Στο αεροδρόμιο Ηρακλείου καταγράφονται επίσης μεγάλες καθυστερήσεις, με τρεις πτήσεις –προς Ρόδο, Αθήνα και Μόναχο– να έχουν αναβληθεί, ενώ είναι συνεχείς οι αλλαγές στις ώρες αναχώρησης.
Προβλήματα σε αφίξεις και αναχωρήσεις παρουσιάζονται στο διεθνές αεροδρόμιο Ιωάννης Δασκαλογιάννης στα Χανιά, επακόλουθο του προβλήματος που κεντρικά έχει παρουσιαστεί στις ραδιοσυχνότητες οι οποίες βοηθούν τον προγραμματισμό και την κίνηση των αεροσκαφών στο FIR Αθηνών.
Οι πτήσεις προς Αθήνα παρουσιάζουν καθυστέρηση, ακολουθώντας την αναστολή των πτήσεων όπως έχει εξαγγελθεί από την Αθήνα, σύμφωνα με την οποία, προσγειώσεις και απογειώσεις στα ελληνικά αεροδρόμια, δεν πραγματοποιούνται.
Στο αεροδρόμιο Βασιλεύς Πύρρος των Ιωαννίνων, η πρωινή πτήση από Αθήνα, η οποία αναμενόταν στις 11:30 δεν έχει φτάσει, καθώς το αεροπλάνο δεν απογειώθηκε από το Ελευθέριος Βενιζέλος.
Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αερολιμενάρχης Κωνσταντίνος Ευθυμίου, η πτήση δεν έχει ματαιωθεί, ενώ είναι άγνωστο ακόμη τι θα γίνει με την απογευματινή πτήση από Αθήνα προς Ιωάννινα.
Στην Κέρκυρα, προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Ιωάννης Καποδίστριας η πρωινή πτήση από Αθήνα στις 8:15, ενώ άγνωστο παραμένει τι θα γίνει με τις 4 πτήσεις που αναμένονται από Αθήνα, αργά το μεσημέρι και το βράδυ.