Ερντογάν για Τριμερή: “Θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας σε Αν. Μεσόγειο, Αιγαίο και Κύπρο”

 Ερντογάν για Τριμερή: “Θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας σε Αν. Μεσόγειο, Αιγαίο και  Κύπρο”

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στην Άγκυρα σε στελέχη του AKP, εξέφρασε την έντονη ενόχλησή του για την πρόσφατη τριμερή συνεργασία Ελλάδας–Κύπρου–Ισραήλ, καθώς και για τις δηλώσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Είτε στην Ανατολική Μεσόγειο είτε στο Αιγαίο είτε οπουδήποτε αλλού, εμείς ούτε αδικούμε αλλά ούτε επιτρέπουμε να καταπατηθούν τα δικαιώματά μας. Οι αυθάδειές τους για εμάς δεν έχουν καμία αξία, δεν είναι τίποτε περισσότερο από τον ήχο άδειου τενεκέ», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Αναλυτικά όσα είπε:

«Το λέω αυτό ξεκάθαρα και κατηγορηματικά… Είτε στην Ανατολική Μεσόγειο, στο Αιγαίο, είτε οπουδήποτε αλλού, ούτε παραβιάζουμε τα δικαιώματα κανενός ούτε επιτρέπουμε να παραβιάζονται τα δικά μας δικαιώματα. Το θράσος όσων έχουν στα χέρια τους το αίμα περισσότερων από 70.000 Παλαιστίνιων αδελφών μας δεν διαφέρει από το κρότο των τενεκεδένιων κουτιών στα μάτια μας. Δεν θα επιτρέψουμε να σφετεριστούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων. Μπορούν να συναφθούν συμφωνίες, να επιτευχθούν υπογραφές και να μεταδοθούν διάφορα μηνύματα μέσω ερωτημάτων για παραγγελίες. Τίποτα από αυτά δεν μας δεσμεύει ούτε αλλάζει την πολιτική μας. Δεν πέσαμε θύμα του κόλπου και ούτε θα πέσουμε. Δεν έχουμε υποκύψει σε προκλήσεις και ούτε πρόκειται να υποκύψουμε. Ως Τουρκία, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και των διμερών μας συμφωνιών, θα συνεχίσουμε να ενεργούμε με αξιοπρέπεια, σύνεση, κοινή λογική και ψυχραιμία, με τρόπο που να αρμόζει στην ιστορική μας εμπειρία και τη μακρόχρονη κρατική μας παράδοση.

Για τη Γάζα

Ο πρόεδρος της Τουρκίας επανέλαβε ότι η χώρα του δεν θα εγκαταλείψει τον λαό της Γάζας. «Ως Τουρκία δεν θα υποχωρήσουμε, δεν θα αφήσουμε τη Γάζα μόνη της, όποιος έχει ανάγκη θα τρέξουμε να βοηθήσουμε όπως έκαναν οι πρόγονοί μας» σημείωσε, μεταξύ άλλων. 

Αναλυτικά όσα είπε:

«Παρόλο που έχει επιβληθεί κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, οι δυσκολίες συνεχίζονται στους οικισμούς που το Ισραήλ έχει μετατρέψει σε ερείπια. Την περασμένη εβδομάδα, το 19ο Πλοίο Καλοσύνης μας, που μετέφερε 1.300 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας, έφτασε στο λιμάνι Ελ Αρίς στην Αίγυπτο. Το ποσό της βοήθειας που έχουμε στείλει στη Γάζα τα τελευταία δύο χρόνια έχει πλησιάσει τους 105.000 τόνους. Σύμφωνα με τη συμφωνία, 600 φορτηγά έπρεπε να εισέρχονται στη Γάζα καθημερινά. Ωστόσο, το Ισραήλ δεν τηρεί τον λόγο του ούτε καν σε ένα τόσο ανθρωπιστικό ζήτημα, δημιουργώντας συνεχώς δυσκολίες και εμπόδια στις παραδόσεις ανθρωπιστικής βοήθειας με κατασκευασμένες δικαιολογίες. Παρά όλα αυτά, προσπαθούμε να σταθούμε στο πλευρό του καταπιεσμένου λαού της Γάζας. Ως Τουρκία, δεν θα εκφοβιστούμε, δεν θα σιωπήσουμε, δεν θα ξεχάσουμε. Δεν θα αφήσουμε ποτέ τη Γάζα μόνη της».