Μαξίμου: Εξετάζονται δημοσιονομικά περιθώρια ενόψει των αγροτικών αιτημάτων για τη συνάντηση της Δευτέρας-Νέο μήνυμα Μητσοτάκη

 Μαξίμου: Εξετάζονται δημοσιονομικά περιθώρια ενόψει των αγροτικών αιτημάτων για τη συνάντηση της Δευτέρας-Νέο μήνυμα Μητσοτάκη

Στις αποφάσεις που θα λάβουν οι αγρότες κατά τη σημερινή πανελλαδική σύσκεψη και στην απάντηση που θα δώσουν στο κάλεσμα που τους έχει απευθύνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για συνάντηση στις 5 το απόγευμα της Δευτέρας, είναι στραμμένο το βλέμμα του Μεγάρου Μαξίμου. Συνεργάτες του πρωθυπουργού επισημαίνουν με αφορμή την πρόσκληση αυτή, πως ο κ. Μητσοτάκης “δεν κρύφτηκε ποτέ και δεν είναι η πρώτη φορά που παίρνει κάτι πάνω του” και σημειώνουν πως τη συνάντηση με τους αγρότες την κάνει για ν’ ακούσει τα αιτήματα και να δει τι καλύτερο μπορεί να κάνει.

Εφόσον υπάρξει ανταπόκριση και γίνει η συνάντηση της Δευτέρας, η κυβέρνηση, η οποία στο μεταξύ θα έχει λάβει και τα αιτήματα των αγροτών που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις, θα ανοίξει και τα δικά της χαρτιά ως προς αυτά που θεωρεί εφικτό να ικανοποιηθούν.

Σε συνέχεια πάντως των μηνυμάτων ενάντια σε “μαξιμαλιστικά” αιτήματα, κυβερνητικά στελέχη εξακολουθούν να προσπαθούν να κρατούν προσγειωμένο στις δημοσιονομικές δυνατότητες τον πήχη των προσδοκιών διαμηνύοντας να μην περιμένουμε να επιστρέψουμε σε λογικές «δώστα όλα», «λεφτά υπάρχουν», «όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά».

“Δεν έχουμε αυταπάτες, δεν περιμένουμε μετά από μία συνάντηση, άνθρωποι οι οποίοι έχουν τα αιτήματά τους και η πλειονότητα αυτών δικαιολογημένα ζητάει παραπάνω, όπως και όλων των εργαζομένων, θα φύγει από τη συνάντηση πλήρως ικανοποιημένη και θα σταματήσουν οι διεκδικήσεις”, δήλωσε από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης (Σκάι) και πρόσθεσε: “Οι διεκδικήσεις πρέπει να συνεχίσουν και η κυβέρνηση οφείλει και στους αγρότες και στους κτηνοτρόφους και σε όλους τους εργαζόμενους…Οι εργαζόμενοι και δια των ενώσεών τους οφείλουν να συνεχίσουν να διεκδικούν και η κυβέρνηση οφείλει να συνεχίσει να επιστρέφει πίσω όσα στερήθηκαν, χωρίς να εκτρέπονται τα δημόσια οικονομικά”.

Συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη υπογραμμίζουν παράλληλα ότι πρόθεση του πρωθυπουργού είναι να επισημάνει εκ νέου ότι το κλείσιμο των δρόμων και η ταλαιπωρία των πολιτών δεν βοηθάει κανέναν και δεν είναι κάτι το οποίο είναι αποδεκτό.  

 Με το βλέμμα στο αγροτικό μέτωπο και πιθανότατα με νέα αναφορά στην πρόσκληση για το ραντεβού της Δευτέρας, ο κ. Μητσοτάκης θα εκπέμψει σήμερα και μήνυμα για εγρήγορση του κομματικού μηχανισμού της ΝΔ με ορίζοντα το Συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος που προγραμματίζεται για τον Μάιο του 2026  και θα αποτελέσει αφετηρία για την προετοιμασία του κυβερνώντος κόμματος για τις επόμενες εκλογές.

Από το βήμα της Συνόδου των Προέδρων των κομματικών οργανώσεων της ΝΔ (ΔΕΕΠ και ΔΗΜΤΟ) που θα πραγματοποιηθεί σήμερα και αύριο στο ΟΑΚΑ, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται μέσω της ομιλίας του, στις 12 σήμερα το μεσημέρι, να θέσει τις μηχανές του κόμματος σε απόλυτη εγρήγορση, καθώς από τις αρχές του νέου έτους θα ξεκινήσουν και οι προσυνεδριακές διαδικασίες που μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνουν και τέσσερα τουλάχιστον προσυνέδρια σε διάφορες περιοχές της χώρας, παρουσία του κ. Μητσοτάκη.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται εξάλλου να εκπέμψει εκ νέου το μήνυμα πως η ΝΔ είναι η μόνη πολιτική δύναμη στη χώρα που μπορεί να κρατήσει το σκάφος της πατρίδας μας ασφαλές σε δύσκολους καιρούς.

Ήδη, κατά την χθεσινή ομιλία του στην ΚΟ της ΝΔ,  έθεσε το διακύβευμα των επόμενων εθνικών εκλογών, λέγοντας μάλιστα πως δεν θα είναι κομματικό, αλλά ένα “στοίχημα υπαρξιακό”: “Αν η χώρα θα παραμείνει σταθερή και ασφαλής ή «Ακυβέρνητη Πολιτεία», όμηρος ενός πολυδιασπασμένου σκηνικού σε μία ταραγμένη συγκυρία”, όπως είπε.

Στην διάρκεια της Συνόδου, η οποία θα έχει χαρακτήρα μίας κλειστής ενημερωτικής συνάντησης για οργανωτικά ζητήματα και θέματα επικαιρότητας, θα μιλήσουν και οι υπουργοί, οι οποίοι κατά το επόμενο τετραήμερο θα παρουσιάσουν και τα κυβερνητικά πεπραγμένα στην Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης επί του προϋπολογισμού 2026 που ξεκίνησε χθες.

Προσδοκία της κυβέρνησης είναι η αναμενόμενη ψήφιση του προϋπολογισμού- για την οποία ο κ. Μητσοτάκης τόνισε χθες πως “δεν είναι απλά μια τυπική διαδικασία, αλλά ουσιαστικά μια ρητή, θετική απάντηση στο δίλημμα αν η Ελλάδα θα συνεχίσει την ανοδική πορεία που έχει χαράξει ή αν θα γυρίσει σε δρόμους που θα την οδηγούσαν σε αδιέξοδα και σε περιπέτειες”– να συνδυαστεί με μία απαρχή αποκλιμάκωσης του αγροτικού μετώπου.

Με πρώτο βήμα το ραντεβού της Δευτέρας, εφόσον αυτό πραγματοποιηθεί, καθώς ορισμένες πρώτες αντιδράσεις αγροτών μέσω δηλώσεων σε μέσα ενημέρωσης δεν προεξοφλούν το περιεχόμενο της απάντησης που θα δοθεί στην κυβερνητική πρόσκληση, ούτε εκπέμπουν διάθεση αποκλιμάκωσης εάν δεν προηγηθεί διατύπωση συγκεκριμένων θέσεων και από την κυβέρνηση.