Συνομιλίες ΗΠΑ-Ουκρανία:”Πολύ παραγωγικές, απομένει ακόμη δουλειά” λέει ο Ρούμπιο

 Συνομιλίες ΗΠΑ-Ουκρανία:”Πολύ παραγωγικές, απομένει ακόμη δουλειά” λέει ο Ρούμπιο

Ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ουκρανών και Αμερικανών αξιωματούχων στη Φλόριντα για τη συζήτηση του σχεδίου των Ηνωμένων Πολιτειών με στόχο μια διέξοδο από τον πόλεμο στην Ουκρανία με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Μάρκο Ρούμπιο να τις χαρακτηρίζει «πολύ παραγωγικές», σημειώνοντας παράλληλα ότι «απομένει ακόμη δουλειά» για τον τερματισμό του πολέμου.

«Υπάρχουν πολλά κινούμενα μέρη και, φυσικά, υπάρχει και μια άλλη πλευρά που θα πρέπει να αποτελέσει μέρος της εξίσωσης, κάτι που θα συνεχιστεί αργότερα μέσα στην εβδομάδα, όταν ο κ. Γουίτκοφ ταξιδέψει στη Μόσχα. Έχουμε, ωστόσο, έρθει σε επαφή σε διαφορετικό βαθμό και με τη ρωσική πλευρά, και έχουμε μια αρκετά σαφή εικόνα για τις θέσεις της», είπε ο Ρούμπιο σε δημοσιογράφους.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ουκρανικής αντιπροσωπείας, Ρουστέμ Ουμέροφ, δήλωσε ότι η συνάντηση στη Φλόριντα ήταν «παραγωγική και επιτυχής».

«Στόχος μας είναι μια ευημερούσα και ισχυρή Ουκρανία», είπε ο Ουμέροφ στους δημοσιογράφους. «Συζητήσαμε όλα τα ζητήματα που είναι σημαντικά για την Ουκρανία. Και οι ΗΠΑ ήταν εξαιρετικά υποστηρικτικές».

Πρόσθεσε ότι η συνάντηση βασίστηκε στην πρόοδο που είχε σημειωθεί στις προηγούμενες συνομιλίες ΗΠΑ–Ουκρανίας στη Γενεύη.

Δύσκολη διαδικασία

“Η διαδικασία δεν είναι εύκολη, καθώς η αναζήτηση διατύπωσης και λύσεων συνεχίζεται”, δήλωσε νωρίτερα Ουκρανική πηγή, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η συζήτηση είναι “εποικοδομητική” και ότι “όλοι θέλουν ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα ώστε να υπάρχει ένα αντικείμενο για μεταγενέστερες διαπραγματεύσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας”.

Άλλη υψηλόβαθμη πηγή, καλά ενημερωμένη για τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι Αμερικανοί, κατά τη διάρκεια αυτών των συζητήσεων, ήθελαν “να συμφωνηθούν τα τελικά σημεία (του σχεδίου) ώστε να μπορέσουν να πάνε στη Μόσχα”.

“Η διατύπωση (των σημείων, σ.σ.) είναι περίπλοκη, κυρίως όσον αφορά τα εδάφη, καθώς (οι Αμερικανοί) θεωρούν πως είναι αποκλειστικά μεσολαβητές και όχι ως μια πλευρά” που υποστηρίζει το Κίεβο, πρόσθεσε η δεύτερη πηγή. “Επομένως, η εύρεση μιας αποδεκτής διατύπωσης δημιουργεί πρόβλημα”, συνέχισε, τονίζοντας παράλληλα ότι “όλοι προσπαθούν να είναι εποικοδομητικοί και να βρουν μια λύση”.

Στις συνομιλίες συμμετέχουν από αμερικανικής πλευράς ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο, ο ειδικός απεσταλμένος του προέδρου Στιβ Γουίτκοφ και ο γαμπρός του προέδρου, Τζάρεντ Κούσνερ, επιχειρηματίας που ασκεί και άτυπο διεθνές διπλωματικό ρόλο για τον κ. Τραμπ.

«Δεν πρόκειται μόνο για ειρηνευτικές συμφωνίες. Πρόκειται για τη δημιουργία ενός δρόμου προς τα εμπρός που θα διασφαλίζει ότι η Ουκρανία παραμένει κυρίαρχη, ανεξάρτητη και ευημερούσα, και γι’ αυτό αναμένουμε να επιτύχουμε ακόμη περισσότερη πρόοδο σήμερα», δήλωσε ο Ρούμπιο στη Χάλαντεϊλ Μπιτς της Φλόριντα, όπου διεξάγονται οι συνομιλίες.

«Έχουμε σαφείς κατευθύνσεις και προτεραιότητες: την προστασία των ουκρανικών συμφερόντων, τη διασφάλιση ουσιαστικού διαλόγου και την προώθηση με βάση την πρόοδο που επιτεύχθηκε στη Γενεύη», έγραψε στο X ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας και Άμυνας της Ουκρανίας, Ρουστέμ Ομέροφ, κύριος διαπραγματευτής του Κιέβου.

«Εργαζόμαστε για να εξασφαλίσουμε πραγματική ειρήνη για την Ουκρανία και αξιόπιστες, μακροπρόθεσμες εγγυήσεις ασφάλειας».

Στην ουκρανική διαπραγματευτική ομάδα συμμετέχουν επίσης ο υφυπουργός Εξωτερικών Σέρχιι Κισλίτσια, η πρέσβειρα Όλχα Στεφανίσινα, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αντρίι Χνάτοφ και αξιωματούχοι της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών.

Οι συνομιλίες θα βασιστούν στις πρόσφατες διαπραγματεύσεις στη Γενεύη, όπου εκπρόσωποι των ΗΠΑ, της Ουκρανίας και της Ευρώπης εργάστηκαν για να αναθεωρήσουν την αρχική πρόταση των 28 σημείων – ένα σχέδιο που αρχικά απαιτούσε εκτεταμένες παραχωρήσεις από το Κίεβο, ευθυγραμμισμένες με τις μαξιμαλιστικές απαιτήσεις της Μόσχας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρουσίασαν πριν από δέκα ημέρες ένα σχέδιο 28 σημείων για το τέλος του πολέμου που ξέσπασε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Το σχέδιο αυτό, το οποίο δέχεται επικρίσεις ότι είναι πολύ ευνοϊκό υπέρ της Μόσχας, τροποποιήθηκε και αναμένεται να οριστικοποιηθεί με την έγκριση των εμπολέμων και των Ευρωπαίων, παρότι το Κίεβο φοβάται ότι θα πρέπει να κάνει σημαντικές παραχωρήσεις.

Οι συζητήσεις διεξάγονται σε ένα τεταμένο στρατιωτικό και πολιτικό πλαίσιο για την Ουκρανία, καθώς ο ρωσικός στρατός προωθείται στα ανατολικά της και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αποδυναμώνεται εξαιτίας ενός σοβαρού σκανδάλου διαφθοράς στη χώρα του.