Ουκρανικά drones πίσω από τα πλήγματα σε ρωσικά δεξαμενόπλοια (vid)
Νέα διάσταση λαμβάνει η ένταση στη Μαύρη Θάλασσα, καθώς, σύμφωνα με ουκρανικά ΜΜΕ, τα πρόσφατα πλήγματα στα δεξαμενόπλοια KAIRO και VIRAT αποτελούν έργο των θαλάσσιων drones Sea Baby της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU).
Πηγές του πρακτορείου UNN αναφέρουν ότι η επιχείρηση σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από τη 13η Κεντρική Διεύθυνση Στρατιωτικής Αντικατασκοπείας σε συνεργασία με το Ουκρανικό Πολεμικό Ναυτικό, πλήττοντας δύο δεξαμενόπλοια που ανήκουν στον ρωσικό σκιώδη στόλο.
Τα αναβαθμισμένα Sea Baby, όπως σημειώνεται, διαθέτουν μεγαλύτερη αυτονομία και ενισχυμένες πολεμικές κεφαλές, επιτρέποντας πλήγματα σε μεγάλη απόσταση. Βίντεο που κυκλοφόρησαν στα social media αποτυπώνουν τη στιγμή της προσέγγισης των drones και τα χτυπήματα στα πλοία, με το UNN να υπογραμμίζει ότι και τα δύο δεξαμενόπλοια υπέστησαν σοβαρές ζημιές και τέθηκαν εκτός λειτουργίας.
Τα δεξαμενόπλοια KAIRO και VIRAT, τα οποία μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο, έχουν τη δυνατότητα να μετακινούν φορτία αξίας σχεδόν 70 εκατ. δολαρίων. Και τα δύο βρίσκονται σε καθεστώς δυτικών κυρώσεων, καθώς συνεχίζουν τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου παρά το εμπάργκο που επιβλήθηκε μετά τη ρωσική εισβολή του 2022.
Χθες το βράδυ, η τουρκική Διεύθυνση Θαλάσσιων Υποθέσεων (DGM) δημοσιοποίησε εικόνες στις οποίες το KAIRO φαίνεται να έχει τυλιχθεί στις φλόγες, με πυκνό μαύρο καπνό να υψώνεται πάνω από το πλοίο. Η DGM διευκρίνισε πως οι δεξαμενές του ήταν άδειες, πέρα από τα καύσιμα του ίδιου του πλοίου, και πως είχε αποπλεύσει με προορισμό το ρωσικό λιμάνι Νοβοροσίσκ.
Το πρωί του Σαββάτου, ο σημαντικός τερματικός σταθμός πετρελαίου κοντά στο Νοβοροσίσκ ανέστειλε τη λειτουργία του, καθώς επίθεση μη επανδρωμένου σκάφους επιφανείας προκάλεσε ζημιές σε ένα από τα τρία αγκυροβόλια του. Η εταιρεία διαχείρισης μίλησε για «στοχευμένη τρομοκρατική επίθεση».
Παρά την ένταση των πληγμάτων, οι τουρκικές αρχές αναφέρουν ότι δεν έχει εντοπιστεί μέχρι στιγμής θαλάσσια ρύπανση γύρω από το KAIROS. Ομάδα ειδικών περιβάλλοντος και δύτες θα μεταβεί στο σημείο μόλις ολοκληρωθεί η κατάσβεση της πυρκαγιάς στο πλοίο.