Χονγκ Κονγκ: Πως εξαπλώθηκε η φωτιά στους ουρανοξύστες-Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών

 Χονγκ Κονγκ: Πως εξαπλώθηκε η φωτιά στους ουρανοξύστες-Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών

Τουλάχιστον 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 28 τραυματίστηκαν σε μια τεράστια πυρκαγιά που έχει κατακλύσει πολλά πολυώροφα κτίρια στην περιοχή Tai Po του Χονγκ Κονγκ.

Πλατφόρμες δείχνουν φλόγες και πυκνά σύννεφα γκρίζου καπνού να υψώνονται από τους πύργους του συγκροτήματος κατοικιών Wang Fuk Court το απόγευμα της Τετάρτης.

Η αιτία της πυρκαγιάς είναι άγνωστη, αλλά πιστεύεται ότι οι φλόγες εξαπλώθηκαν γρήγορα μέσα από τις σκαλωσιές από μπαμπού που κάλυπταν το εξωτερικό των πολυκατοικιών.

Αρκετές δεκάδες πυροσβεστικά οχήματα και ασθενοφόρα είχαν παραταχθεί στον δρόμο κάτω από το συγκρότημα, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες του Reuters. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία δήλωσε στο Reuters ότι δεν έχει μέχρι στιγμής στοιχεία για τον αριθμό των ανθρώπων που μπορεί να βρίσκονται μέσα.

Το Τμήμα Μεταφορών του Χονγκ Κονγκ δήλωσε ότι λόγω της πυρκαγιάς ένα ολόκληρο τμήμα του δρόμου Τάι Πο, ενός από τους δύο κύριους αυτοκινητόδρομους του Χονγκ Κονγκ, έχει κλείσει και τα λεωφορεία εκτρέπονται σε άλλες διαδρομές.

Το Wang Fuk Court είναι ένα συγκρότημα κατοικιών που αποτελείται από οκτώ πολυκατοικίες με περίπου 2.000 διαμερίσματα

Ο Τσαν Κουόνγκ-τακ, ένας 83χρονος συνταξιούχος που ζει σε ένα από τα διαμερίσματα, ανέφερε ότι οι συναγερμοί πυρκαγιάς του κτιρίου δεν ενεργοποιήθηκαν όταν ξέσπασε η πυρκαγιά το απόγευμα, παρά το γεγονός ότι όλα τα κτίρια του οικοδομικού τετραγώνου ήταν εξοπλισμένα με αυτούς.

«Αν κάποιος κοιμόταν τότε, είχε τελειώσει», λέει, προσθέτοντας ότι οι κάτοικοι έπρεπε να φύγουν μόνοι τους, καθώς κανένας υπεύθυνος δεν ήρθε στην αρχή να τους βοηθήσει.

https://twitter.com/volcaholic1/status/1993624616158572599?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1993624616158572599%7Ctwgr%5E88a76a00688017c00087fa729ea59a614989a3ca%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.zougla.gr%2Fkosmos%2Fchongk-kongk-live-i-exelixi-tis-pyrkagias-se-ouranoxysti-me-12-nekrous%2F

Κάποια από τα κτίρια ήταν καλυμμένα από μπαμπού.

Κινεζικά μέσα αναφέρουν πως τουλάχιστον ένα ηλικιωμένο άτομο κατέφυγε στην ταράτσα του κτηρίου.

Ο πρώην περιφερειακός σύμβουλος Χέρμαν Γιου Κουάν-χο ανέφερε στην εφημερίδα Post γύρω στις 6 μ.μ. (τοπική ώρα)  ότι τουλάχιστον 13 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων οκτώ ηλικιωμένων κατοίκων και δύο μωρών, καθώς και 14 γάτες, ήταν ακόμη παγιδευμένοι στις φλόγες πριν από μία έως δύο ώρες.

Προσθέτει ότι δεν κατέστη δυνατή η επικοινωνία με ορισμένα από αυτά τα άτομα. Ο συγκεκριμένος ουρανοξύστης είναι το δεύτερο ψηλότερο κτήριο του Χονγκ Κονγκ.

Η αστυνομία δήλωσε  ότι έλαβε πολλές αναφορές για άτομα παγιδευμένα στο κτίριο όπου ξεκίνησε η πυρκαγιά, με έναν άνδρα και μια γυναίκα να φέρονται να έχουν χάσει τις αισθήσεις τους και να έχουν υποστεί εγκαύματα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η φωτιά έχει εξαπλωθεί σε 3 οικοδομικά τετράγωνα.

Σύμφωνα με αναφορές από το σημείο, αρκετοί ένοικοι ζήτησαν βοήθεια, λέγοντας ότι δεν μπορούν να ξεφύγουν από το φλεγόμενο κτήριο. Ένας άνδρας και μια γυναίκα υπέστησαν σοβαρά εγκαύματα και παρελήφθησαν χωρίς τις αισθήσεις τους από ασθενοφόρα. Η φωτιά φέρεται να είχε εξαπλωθεί και σε κοντινά κτήρια.

Οι αρχές διερευνούν τα αίτια της πυρκαγιάς και οι κάτοικοι έχουν ενημερωθεί να μην πλησιάζουν την περιοχή όσο συνεχίζονται οι πυροσβεστικές επιχειρήσεις.

Ο ουρανοξύστης έχει  1.984 διαμερίσματα και φιλοξενεί περίπου 4.000 κατοίκους.

Το Γραφείο της Περιφέρειας  του Τάι Πο άνοιξε προσωρινά καταφύγια για τους κατοίκους που έμεναν στο κτήριο.