Γερμανός ΥΠΕΞ: Η Ρωσία μπορεί να επιτεθεί σε χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ έως το 2029– Η απειλή δεν είναι θεωρητική
Σε δραματικούς τόνους, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γιόχαν Βάντεφουλ προειδοποίησε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να είναι στρατιωτικά έτοιμη για επίθεση εναντίον κράτους–μέλους του ΝΑΤΟ έως το 2029, επισημαίνοντας ότι ακόμη και αν ο πόλεμος στην Ουκρανία ολοκληρωνόταν, η Μόσχα θα παρέμενε «μια ιμπεριαλιστική και επιθετική χώρα, με φιλοδοξίες που εκτείνονται πολύ πέρα από εκεί».
Μιλώντας στο Φόρουμ Εξωτερικής Πολιτικής στο Βερολίνο και επικαλούμενος εκτιμήσεις των υπηρεσιών ασφαλείας, ο Βάντεφουλ σημείωσε ότι η Ρωσία «αν μη τι άλλο δημιουργεί για τον εαυτό της την επιλογή ενός πολέμου εναντίον του ΝΑΤΟ το αργότερο έως το 2029».
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Μόσχα έχει ήδη προσαρμόσει οικονομία και κοινωνία στις ανάγκες του πολέμου, ενώ στρατολογεί περισσότερους στρατιώτες από όσους χρειάζεται για την τρέχουσα σύγκρουση στην Ουκρανία. Αυτές οι επιπλέον δυνάμεις, προειδοποίησε, «είναι πιθανό να προορίζονται για μελλοντική αντιπαράθεση με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ».
Ο Γερμανός υπουργός υπογράμμισε ότι η απειλή από τη Ρωσία δεν αποτελεί πλέον «μακρινή ανησυχία», αλλά «ήδη μια πραγματικότητα», αναφερόμενος στις συνεχιζόμενες υβριδικές επιθέσεις, όπως:
- δολιοφθορές σε κρίσιμες υποδομές,
- εκστρατείες παραπληροφόρησης,
- παρεμβάσεις στον κυβερνοχώρο.
Όλα αυτά, είπε, συνθέτουν ένα περιβάλλον διαρκούς πίεσης από το Κρεμλίνο προς την Ευρώπη.
Στο περιθώριο του Φόρουμ, ο Βάντεφουλ συναντήθηκε με τον Ιορδανό ΥΠΕΞ, Αϊμάν Σαφάντι, και τόνισε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη εντατικές διπλωματικές προσπάθειες για τερματισμό της σύγκρουσης στην Ουκρανία.
Ο υπουργός ήταν σαφής: «Η ειρήνευση εξαρτάται αποκλειστικά από τον Πούτιν. Αυτός άρχισε τον πόλεμο και αυτός πρέπει τώρα να τον τερματίσει».
Πρόσθεσε ότι Ουκρανία, Ευρώπη και ΗΠΑ είναι έτοιμες να καθίσουν στο τραπέζι, όμως πλέον «ο Πούτιν πρέπει να δείξει βούληση για διαπραγμάτευση».
Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι αύριο θα συγκληθεί άτυπο συμβούλιο ΥΠΕΞ της ΕΕ για να συζητηθεί το ζήτημα.