Ουκρανία: Νέο ειρηνευτικό σχέδιο 19 σημείων- Συνάντηση Τραμπ-Ζελένσκι για εδαφικό-Αρνητική η πρώτη αντίδραση του Κρεμλίνου

 Ουκρανία:  Νέο ειρηνευτικό σχέδιο 19 σημείων- Συνάντηση Τραμπ-Ζελένσκι για εδαφικό-Αρνητική η πρώτη αντίδραση του Κρεμλίνου

Ενώ ίσως εντός της εβδομάδας αναμένεται μια συνάντηση Τραμπ με Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο όπως έγινε γνωστό οι ΗΠΑ και η Ουκρανία συνέταξαν νέο ειρηνευτικό σχέδιο 19 σημείων, αφήνοντας τα πιο πολιτικά ευαίσθητα ζητήματα στους προέδρους Τραμπ και Ζελένσκι, σύμφωνα με τον αναπληρωτή ουκρανό ΥΠΕΞ Σεργκίι Κισλίτσια.  Η αρχική πρόταση 28 σημείων, που είχε καταρτιστεί με συμμετοχή Ρώσων αξιωματούχων, παραβίαζε βασικές «κόκκινες γραμμές» του Κιέβου.  Ωστόσο ήδη η πρώτη αντίδραση του Κρεμλίνου είναι αρνητική.

Ο Κισλίτσια δήλωσε στους Financial Times ότι οι συνομιλίες στη Γενεύη ήταν έντονες αλλά παραγωγικές και οδήγησαν σε ένα πλήρως αναθεωρημένο προσχέδιο. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε αρκετά θέματα, ενώ τα πιο αμφιλεγόμενα -όπως τα εδαφικά και ο ρόλος του ΝΑΤΟ- έμειναν «σε αγκύλες» για απόφαση σε επίπεδο ηγεσίας.

Ο Σεργκίι Κισλίτσια δήλωσε επίσης ότι οι Αμερικανοί ήταν προσεκτικοί, πρόθυμοι να ακούσουν την ουκρανική οπτική και ανοιχτοί σε προτάσεις. «Σχεδόν όλα όσα προτείναμε έγιναν δεκτά», είπε.

Παρότι οι συνομιλίες κατέληξαν θετικά, παραλίγο να μη ξεκινήσουν καν, σύμφωνα με τον Κισλίτσια, ο οποίος περιέγραψε το κλίμα στη Γενεύη το πρωί της Κυριακής ως «πολύ τεταμένο».

Οι Αμερικανοί είχαν φτάσει ενοχλημένοι από διαρροές προς τα μέσα ενημέρωσης τις προηγούμενες ημέρες και τη δημόσια συζήτηση γύρω από την προέλευση του αρχικού προσχεδίου. «Οι πρώτες ώρες ήταν εντελώς…»είπε, σταματώντας για λίγα δευτερόλεπτα, «κρεμόμασταν από μια κλωστή».

Το νέο προσχέδιο, είπε ο Κισλίτσια, μοιάζει ελάχιστα με την προηγούμενη ειρηνευτική πρόταση που η διαρροή της είχε προκαλέσει σάλο στο Κίεβο. «Πολύ λίγα πράγματα έχουν απομείνει από την αρχική εκδοχή», είπε.

«Καταλήξαμε σε ένα ισχυρό πλαίσιο σύγκλισης και μερικά σημεία στα οποία μπορούμε να συμβιβαστούμε», είπε. «Τα υπόλοιπα θα χρειαστούν αποφάσεις της ηγεσίας» πρόσθεσε.

Κάθε πλευρά θα μεταφέρει τώρα το νέο σχέδιο στην Ουάσιγκτον και το Κίεβο για να ενημερώσει τους προέδρους. Η κυβέρνηση Τραμπ αναμενόταν στη συνέχεια να προσεγγίσει τη Μόσχα για να επιδιώξει την προώθηση των συνομιλιών, είπε ο Κισλίτσια. 

Τι περιλαμβάνει το νέο σχέδιο

Η Ουάσινγκτον εμφανίστηκε πιο δεκτική στις ουκρανικές ενστάσεις:

  • Αποσύρθηκε η πρόταση για στρατιωτικό όριο 600.000 στρατιωτών, αφήνοντας τον καθορισμό του μεγέθους του ουκρανικού στρατού σε μελλοντική συζήτηση.
  • Η πρόταση για γενική αμνηστία αναδιατυπώθηκε ώστε να λαμβάνει υπόψη τα θύματα του πολέμου.
  • Πολλά από τα σημεία που ζητούσε το Κίεβο έγιναν αποδεκτά.

Ωστόσο, τα κρίσιμα ζητήματα μεταφέρθηκαν για απόφαση από τους δύο ηγέτες:

  • Εδαφικές συμφωνίες και σύνορα
  • Σχέσεις ΝΑΤΟ–Ρωσίας–ΗΠΑ
  • Μακροπρόθεσμο καθεστώς ασφαλείας της Ουκρανίας

Σύμφωνα με το περιεχόμενο του νέου πλαισίου, αυτά τα θέματα θα συζητηθούν απευθείας μεταξύ Τραμπ και Ζελένσκι, πριν το κείμενο προωθηθεί στη Μόσχα για τη νέα φάση συνομιλιών.

Η πρώτη αντίδραση Κρεμλίνου

«Το ευρωπαϊκό σχέδιο, με μια πρώτη ματιά… είναι εντελώς μη εποικοδομητικό και δεν λειτουργεί για εμάς», δήλωσε ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Κρεμλίνου, Γιούρι Ουσάκοφ, μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Μόσχα.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο ότι οι αμερικανικές προτάσεις μπορούν να αποτελέσουν βάση διαλόγου, προειδοποιώντας παράλληλα πως αν το Κίεβο τις απορρίψει, οι ρωσικές δυνάμεις είναι έτοιμες να προελάσουν περαιτέρω.