Μαξίμου: Χαμηλοί τόνοι για Σαμαρά, στρατηγική ανάδειξης του κυβερνητικού έργου-Στη Ροδόπη ο Μητσοτάκης  

 Μαξίμου: Χαμηλοί τόνοι για Σαμαρά, στρατηγική ανάδειξης του κυβερνητικού έργου-Στη Ροδόπη ο Μητσοτάκης   

Η σημερινή περιοδεία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ροδόπη όπου θα επισκεφθεί μεταξύ άλλων τον Σταθμό Συμπίεσης Φυσικού Αερίου της ΔΕΣΦΑ αναμένεται να αποτελέσει μία ακόμη ευκαιρία για τον ίδιο να αναδείξει την ενεργειακή στρατηγική της χώρας, στον απόηχο των πρόσφατων συμφωνιών που σηματοδότησαν την αναβάθμιση του ρόλου της στη διεθνή ενεργειακή σκηνή. Πάντως την ίδια ώρα το αγροτικό μέτωπο παραμένει ανοιχτό ενώ στην περιοχή την οποία επισκέπτεται είναι σε εξέλιξη κινητοποιήσεις.

Με νωπές ωστόσο τις συζητήσεις που πυροδότησε και η προβολή της συνέντευξης του Αντώνη Σαμαρά, έναντι του οποίου αποφασίστηκε να τηρηθούν χαμηλοί τόνοι και να αποφευχθεί η πολιτική αντιπαράθεση, το Μέγαρο Μαξίμου επιλέγει, ως απάντηση και στην ουσία της σκληρής κριτικής που ασκήθηκε από τον πρώην πρωθυπουργό, μία στρατηγική  ανάδειξης του συνολικού κυβερνητικού έργου με έμφαση στην γεωπολιτική ενίσχυση της χώρας και στο ισχυρό αποτύπωμα στην καθημερινότητα του πολίτη, αλλά ταυτόχρονα  και της ιδεολογικής ταυτότητας της κυβέρνησης της ΝΔ. 

Το πρόγραμμα της σημερινής περιοδείας του κ. Μητσοτάκη, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και επισκέψεις σε μουσικό σχολείο και στο υπό κατασκευή Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής ΙΣΝ, προϊδεάζει για μηνύματα σε σχέση με την Παιδεία και την Υγεία, ενώ προγραμματίζεται και συνάντηση με νέους στην Κομοτηνή όπου αναμένεται ο κ. Μητσοτάκης να αναφερθεί και στην περιφερειακή ανάπτυξη, στην ακρίβεια και στην εφαρμογή από 1ης Ιανουαρίου 2026 της “μεγαλύτερης φορολογικής μεταρρύθμισης, που θα οδηγήσει σε αυξήσεις  μισθών για κάθε μισθωτό δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, συντάξεων για όλους τους συνταξιούχους”.

Το στίγμα από πλευράς Μεγάρου Μαξίμου δόθηκε ήδη χθες από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο που έκανε λόγο για μία κυβέρνηση και έναν πρωθυπουργό που “έχουμε μάθει να μιλάμε μέσα από το έργο μας”, σημειώνοντας πως “ακόμα η Ελλάδα δεν είναι μια τέλεια χώρα, αλλά σίγουρα, εφαρμόζει μια πολιτική που την έχει κάνει πολύ καλύτερη και αυτή η πολιτική βασίζεται στις αρχές και τις αξίες της ΝΔ και, ταυτόχρονα, στις υγιείς επιδιώξεις της σιωπηρής πλειοψηφίας των πολιτών.”

Ο κ. Μαρινάκης απέρριψε επί της ουσίας τα περί “μετάλλαξης” και “σημιτικού ΠΑΣΟΚ”,  επιχειρηματολογώντας πως η κυβέρνηση της ΝΔ  ακολουθεί φιλελεύθερη πολιτική μείωσης ή κατάργησης φόρων, είναι συνεπής στην ιδεολογία της στο μεταναστευτικό, υλοποιεί την ατζέντα νόμου και τάξης παντού, ακολουθεί επιτυχημένη πολιτική στα εξοπλιστικά και έχει υπογράψει σημαντικές συμφωνίες, ζητούμενα για τη χώρα μας για πολλές δεκαετίες όπως η ΑΟΖ με την Ιταλία, πάνω στην οποία υλοποιήθηκε η ενεργειακή συμφωνία για έρευνες στο Ιόνιο που ανακοινώθηκε τις προηγούμενες ημέρες.

Η ενεργειακή στρατηγική και η ισχυροποίηση του διπλωματικού κεφαλαίου της χώρας βρίσκονται στο επίκεντρο αυτής της πολιτικής, με κυβερνητικά στελέχη να επισημαίνουν ότι στο ενεργειακό η Ελλάδα εξελίσσεται σε κεντρική αρτηρία ανάπτυξης για κεντρική και νοτιοανατολική Ευρώπη των 100 εκατομμυρίων πολιτών, με ταυτόχρονο περιορισμό της Τουρκίας.

“Η πολιτική της Κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι η διαφοροποίηση των πηγών: οι ανανεώσιμες πηγές που φέρνουν το 50% της ηλεκτρικής ενέργειας, η αξιοποίηση της ευκαιρίας για την απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο, οι έρευνες για υδρογονάνθρακες”, επισημαίνουν.

Ταυτόχρονα τονίζουν την αναθέρμανση του περιφερειακού σχήματος το 3+1, με τη συνάντηση Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και ΗΠΑ, όπου δηλώθηκε υποστήριξη των ΗΠΑ σε όλα τα έργα ενεργειακής σύνδεσης που υφίστανται ή θα γίνουν, τη δημιουργία ενός ενεργειακού κέντρου, τη διασφάλιση σταθερότητας και ενίσχυσης της Ανατολικής Μεσογείου.

Σε αυτό το κλίμα  θα πραγματοποιηθεί αύριο στην Αθήνα και η 3η Διακυβερνητική Σύνοδος Ελλάδας-Κύπρου, στο πλαίσιο της οποίας θα υπάρξουν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών και κατ’ ιδίαν συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Νίκο Χριστοδουλίδη, ο οποίος την Παρασκευή αναμένεται να βρεθεί στο Βερολίνο για συνάντηση με τον Γερμανό καγκελάριο, Φρίντριχ Μερτς.

Με τον κ. Χριστοδουλίδη συναντήθηκε χθες ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, ο οποίος επισκέφθηκε την Κύπρο, απ’ όπου τόνισε με αφορμή τις συζητήσεις για το πρόγραμμα SAFE και το ενδεχόμενο συμμετοχής της Τουρκίας, πως “εάν κάποιος απειλεί την ίδια την ΕΕ, είναι προφανές ότι δεν μπορεί να συμμετέχει στο μηχανισμό αντιμετώπισης ακριβώς αυτής της επιθετικότητας”.

Σχετικά Άρθρα