Επιστολή αυτοκτονίας από την στρ. εισαγγελέα των IDF-Κατηγορείται για τη διαρροή του βίντεο με τη σεξουαλική κακοποίηση παλαιστίνιου κρατούμενου
Η κορυφαία στρατιωτική εισαγγελέας των IDF τέθηκε υπό κράτηση στο πλαίσιο έρευνας για τη διαρροή τον Αύγουστο του 2024 βίντεο που φέρεται να δείχνει την κακοποίηση Παλαιστίνιου κρατουμένου, όπως αποκάλυψε η εφημερίδα Times of Israel. Η ίδια υπέβαλε την παραίτησή της Παρασκευή, εν μέσω υποθέσεων για παρακώλυση της αστυνομικής έρευνας για τη διαρροή, αναλαμβάνοντας την ευθύνη της ενέργειάς της.
Η Γιφάτ Τόμερ-Γερουσάλμι, έκτοτε είχε εξαφανιστεί ενώ εντοπίστηκε ζωντανή το βράδυ της Κυριακής.
Η αστυνομία ξεκίνησε την αναζήτηση της Τομέρ-Γερούσαλμι μετά την αναφορά της οικογένειάς της ότι δεν απαντούσε στις κλήσεις τους, αλλά και την απουσία της από προγραμματισμένες συναντήσεις.
Οπως ανέφερε αστυνομική πηγή που επικαλείται η Haaretz, το αυτοκίνητό της βρέθηκε εγκαταλελειμμένο στην παραλία, ενώ υπάρχουν και αναφορές για τον εντοπισμό ενός σημειώματος που κάποιοι χαρακτήρισαν «επιστολή αυτοκτονίας».
Σύμφωνα με την αστυνομία, βρέθηκε σώα και αβλαβής και έχει επικοινωνήσει με την οικογένειά της.
Israeli police and rescue teams are searching for Yifat Tomer-Yerushalmi, the outgoing military advocate general, who has been missing for several hours after last being seen near the northern Tel Aviv beach area. Her car was found abandoned nearby, prompting an urgent response.… pic.twitter.com/1bJ304P4Tn
— ILTV Israel News (@ILTVNews) November 2, 2025
«Εξουσιοδότησα τη δημοσιοποίηση υλικού στα Μέσα Ενημέρωσης σε μια προσπάθεια να καταρρίψω την ψευδή προπαγάνδα κατά των σωμάτων επιβολής του νόμου του στρατού», έγραψε στην επιστολή παραίτησής της προς τον αρχηγό του γενικού επιτελείου. «Αναλαμβάνω την πλήρη ευθύνη για οποιοδήποτε υλικό έφτασε στα Μέσα Ενημέρωσης από το εσωτερικό της μονάδας. Αυτή η ευθύνη είναι επίσης η βάση για την απόφασή μου να τερματίσω τη θητεία μου ως γενική στρατιωτική εισαγγελέας», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, υπό κράτηση τέθηκε επίσης ο πρώην επικεφαλής στρατιωτικός εισαγγελέας, Ματάν Σολομός, στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας.
Το βίντεο, από κάμερα επιτήρησης, δείχνει ισραηλινούς στρατιώτες να κακοποιούν κρατούμενο, κατηγορούμενο ως μέλος της Χαμάς, έχοντας σχηματίσει γύρω του κλοιό με ασπίδες, στο στρατιωτικό κέντρο κράτησης Σντε Τεϊμάν, στο νότιο Ισραήλ, τον Ιούλιο του 2024. Ο άνδρας χρειάστηκε να εισαχθεί σε νοσοκομείο.
Η ισραηλινή αστυνομία έχει ανακοινώσει πως βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα για να εξακριβωθεί αν στελέχη της στρατιωτικής εισαγγελίας ενέχονται στην αποκάλυψη του οπτικού υλικού.
Στους πέντε εφέδρους ασκήθηκε δίωξη τον Φεβρουάριο για κακοποίηση και πρόκληση σοβαρών τραυματισμών κατά τη διάρκεια επίθεσης τον Ιούλιο του 2024. Μεταξύ των σοβαρών τραυμάτων ήταν τα σπασμένα πλευρά του κρατουμένου, διάτρηση του αριστερού πνεύμονα και ρήξη του ορθού.
Οι συνήγοροι των κατηγορουμένων διαψεύδουν την καταγγελία ότι ο κρατούμενος υπέστη επίσης σεξουαλική κακοποίηση.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου καταδίκασε χθες την αποκάλυψη του βίντεο, που χαρακτήρισε «ίσως τη σοβαρότερη επίθεση σε επίπεδο δημοσίων σχέσεων που έχει υποστεί το Ισραήλ από την ίδρυσή του», τονίζοντας ότι θα διενεργηθεί «ανεξάρτητη» και «αμερόληπτη» έρευνα για τη διαρροή του, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Times of Israel.