Μαξίμου: Εβδομάδα εξελίξεων σε αγροτικό και ΕΛΤΑ-Καθοριστική ημερομηνία η 4η Νοεμβρίου

 Μαξίμου: Εβδομάδα εξελίξεων σε αγροτικό και ΕΛΤΑ-Καθοριστική ημερομηνία η 4η Νοεμβρίου

Μπροστά σε μια κρίσιμη εβδομάδα βρίσκεται το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς ο αναβρασμός που επικρατεί στον αγροτικό κόσμο λόγω καθυστέρησης στην καταβολή των επιδοτήσεων συνοδεύεται πλέον και από κοινωνικές αντιδράσεις- που μάλιστα έχουν και εσωκομματικό αντίκτυπο στην ίδια της ΝΔ-  για την αιφνιδιαστική απόφαση  να κλείσουν 204 καταστήματα των ΕΛΤΑ.

Η προσεχής Τρίτη, 4 Νοεμβρίου, αποτελεί κομβική ημερομηνία για την κυβέρνηση καθώς μέχρι τότε θα πρέπει, αναφορικά με το αγροτικό, να υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η αναθεώρηση του πλάνου για το ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης και ελέγχου (ΟΣΔΕ) που αποτελεί βασική προϋπόθεση για να ξεκλειδώσουν οι επιδοτήσεις, ενώ για την ημέρα εκείνη προγραμματίζεται και η έκτακτη συνεδρίασης των συναρμόδιων Επιτροπών της Βουλής για το ζήτημα των ΕΛΤΑ.

Όσον αφορά το σχέδιο δράσης για τον ΟΠΕΚΕΠΕ και τις πληρωμές των πραγματικών αγροτών, το Μέγαρο Μαξίμου προειδοποιεί ότι χωρίς συμφωνία με την ΕΕ για το πώς καταγράφονται τα χωράφια και τα ζώα και πώς γίνονται οι έλεγχοι “δεν θα έχει η χώρα μας το πράσινο φως για πληρωμές και αν το κάνουμε είτε θα έχουμε πρόστιμα, είτε μερική ή ακόμα και ολική ανατροπή των επιδοτήσεων”, όπως λένε χαρακτηριστικά. “Θα ήταν μια επιπόλαιη λογική στην οποία κανένας από την κυβέρνηση δεν μπορεί να προχωρήσει”, ξεκαθάρισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, φέτος θα εφαρμοστεί μεταβατικό σύστημα για την καταβολή της βασικής ενίσχυσης του 2025 με διασταυρωτικούς ελέγχους, ενώ το 2026 θα τεθεί σε ισχύ νέο σύστημα με υποβολή των αιτήσεων για τις επιδοτήσεις την άνοιξη αντί για το φθινόπωρο κάθε έτους.

Η κυβέρνηση μάλιστα δεσμεύεται πως αν αποδειχθεί ότι τα ζώα είναι λιγότερα από αυτά που εμφανίζονταν έως τώρα, τα χρήματα που θα περισσέψουν από τους “κατά φαντασίαν”, θα πάνε στους πραγματικούς αγρότες και κτηνοτρόφους.

Οι πρώτες αγροτικές κινητοποιήσεις  έχουν κάνει πάντως την εμφάνισή τους στην Κρήτη, ενώ πανελλαδικό αγροτικό συλλαλητήριο έχει προαναγγελθεί για τις 11 Νοεμβρίου. Η κυβέρνηση κρατά χαμηλούς τόνους απέναντι στις αγροτικές κινητοποιήσεις αναγνωρίζοντας ότι οι αγρότες “έχουν δικαιολογημένες αγωνίες και δικαιολογημένη εν μέρει ένταση, η οποία προκύπτει από την ανάγκη να πάρουν τα λεφτά που δικαιούνται”. Το μήνυμα πάντως που εκπέμπουν συνεργάτες του πρωθυπουργού είναι ότι συμμεριζόμαστε τις αγωνίες τους, ωστόσο όσο δίκαιο και αν έχουν, δεν πρέπει να διαταραχθούν οι λειτουργίες του κράτους, οι μετακινήσεις των υπόλοιπων πολιτών.

  • Όσον αφορά τα ΕΛΤΑ, το μήνυμα της κυβέρνησης μπροστά στις έντονες αντιδράσεις που έχουν προκληθεί, είναι ότι πρέπει να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις.

Κυβερνητικές πηγές τόνιζαν χθες πως η κυβέρνηση στήριξε τα ΕΛΤΑ οικονομικά πάρα πολύ, με μια αύξηση μετοχικού κεφαλαίου άνω των 250 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ υποστηρίζουν ότι η συζήτηση περί αναδιάρθρωσης ξεκινά από τις ημέρες της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Οι αντιδράσεις είναι σημαντικές και στους κόλπους της ΚΟ της ΝΔ, όπου αρκετοί γαλάζιοι βουλευτές εξέφρασαν στον έναν ή τον άλλο βαθμό προβληματισμούς ή κατέθεσαν ερώτηση στην Βουλή (Στ. Πέτσας, Δημ. Μαρκόπουλος, Αθ. Καππάτος, Β. Οικονόμου, Νεοκ. Κρητικός, Δ. Αυγερινοπούλου, Μ. Καφούρος, Κατ. Μονογιού).

Η κυβέρνηση παραπέμπει και στην ανακοίνωση των ΕΛΤΑ που διαβεβαιώνει ότι κανένας Έλληνας δεν θα μείνει χωρίς ταχυδρόμο και κανένα νησί χωρίς κατάστημα, ιδιαίτερη μέριμνα θα υπάρχει για συνταξιούχους και κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών και κανένας εργαζόμενος των ΕΛΤΑ δεν χάνει τη θέση του.

Είναι σαφές πάντως πως για τέτοιου είδους εξελίξεις σίγουρα δεν  προδιέθετε και το μήνυμα που εξέπεμπε σχετικά με την πορεία των ΕΛΤΑ ο ίδιος ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης στην εβδομαδιαία ανάρτηση της 1ης Ιουνίου όπου είχε τονίσει με αφορμή την συμφωνία συνεργασίας τους με συστημική τράπεζα, ότι “επιβεβαιώνει τη μετατροπή τους από άλλοτε προβληματική επιχείρηση σε σύγχρονη εταιρία που ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών”.