“Μάχη” για την έδρα του Δελφικού Πανεπιστημίου μεταξύ Λαμίας και Χαλκίδας
Χαλκίδα ή Λαμία η έδρα του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας; Το ερώτημα αυτό διχάζει τις διοικήσεις των νομών και φέρνει σε δύσκολη θέση και το υπουργείο Παιδείας, που δεν ξέρει τι να κάνει, καθώς οι δυο πόλεις ερίζουν για την έδρα του Δελφικού ΑΕΙ.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το alfavita.gr, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, προτείνει η έδρα να βρίσκεται στη Λαμία, ενώ οι Σχολές να απλώνονται σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Στερεάς Ελλάδας, εξασφαλίζοντας ισόρροπη κατανομή εκπαιδευτικών δομών σε όλη την περιφέρεια.
Όμως, ο δήμος Χαλκιδέων διεκδικεί την έδρα στη Χαλκίδα, με τη δήμαρχο Έλενα Βάκα να τονίζει στο Δημοτικό Συμβούλιο τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της πόλης, που την καθιστούν κατάλληλη για την κύρια έδρα του Πανεπιστημίου.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας έχει αποφασίσει την εκπόνηση νέας μελέτης, λαμβάνοντας υπόψη κοινωνικά και αναπτυξιακά δεδομένα, καθώς και τα συμπεράσματα της «μελέτης Πανούση» του 2016, που είχε εκπονηθεί σε συνεργασία με την Περιφέρεια και την ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο αποφάσισε, κατά πλειοψηφία: Την ίδρυση Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας με έδρα τη Λαμία και ανάπτυξη Σχολών στις πέντε Περιφερειακές Ενότητες. Τα ακαδημαϊκά αντικείμενα να ανταποκρίνονται στα κοινωνικά και αναπτυξιακά χαρακτηριστικά της περιοχής, να είναι ελκυστικά για καθηγητές και φοιτητές και να συνάδουν με τη σύγχρονη εποχή». Ζήτησε «ν’ αξιοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα νομοθετικά, διοικητικά και χρηματοδοτικά εργαλεία από το Υπουργείο Παιδείας».
Στην ανακοίνωση τονίζεται πως «η Περιφέρεια δεσμεύεται να συντονίσει και να συνδράμει στην εκπόνηση σχετικής μελέτης και συγκροτεί 7μελή Επιτροπή για επεξεργασία προτάσεων και διαβούλευση με κοινωνικούς φορείς και πανεπιστήμια». Και καλεί βουλευτές, δήμους και φορείς να συμμετάσχουν σε μια ομόθυμη, δημοκρατική προσπάθεια.
Η πρόταση προβλέπει τη μετατροπή του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας σε Δελφικό Πανεπιστήμιο με 7 Σχολές και 15 Τμήματα, καλύπτοντας ολόκληρη την περιφέρεια. Στην εκπόνηση της πρότασης συμμετείχαν 48 καθηγητές και ειδικοί με αυστηρά ακαδημαϊκά κριτήρια, ενώ η τοπική αυτοδιοίκηση τάχθηκε ομόφωνα υπέρ της ίδρυσης ενός αυτόνομου και αυτοδύναμου ΑΕΙ.
Το νέο Πανεπιστήμιο κατά τους διοικούντες φιλοδοξεί εκτός από πνευματικό κέντρο, να μετατραπεί σ΄ έναν κεντρικό μοχλό ανάπτυξης για την περιφέρεια, ενισχύοντας έρευνα, καινοτομία και οικονομική δραστηριότητα. Η Στερεά Ελλάδα διαθέτει ισχυρή βιομηχανική συγκέντρωση, αγροτική παραγωγή, κτηνοτροφία, μεταλλευτική δραστηριότητα, ενεργειακούς πόρους και τουριστικά κέντρα, καθιστώντας τη μια περιοχή με σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης.
Παράλληλα, η Στερεά Ελλάδα, τονίζουν, παραμένει η μοναδική περιφέρεια χωρίς δικό της φερώνυμο Πανεπιστήμιο, γεγονός που καθιστά την ίδρυσή του επείγουσα και συμβολικά σημαντική.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας, κατά την τακτική συνεδρίαση της 9ης Οκτωβρίου 2025 που πραγματοποιήθηκε στη Λαμία, κατόπιν διαλογικής και εκτενούς συζήτησης σχετικά με την Ίδρυση Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας, σημείωσε τα εξής:
- Ένα Πανεπιστημιακό ίδρυμα λειτουργεί πρωτίστως ως πνευματικός φάρος σε έναν τόπο. Αποτελεί κοιτίδα παραγωγής Γνώσης, αλλά και Πολιτισμού.
- Η Πανεπιστημιακή εκπαίδευση αποτελεί, όμως, και έναν από τους πλέον καθοριστικούς παράγοντες της περιφερειακής ανάπτυξης. Προάγει την επιστήμη, την έρευνα, την καινοτομία και εν τέλει την ανάπτυξη του κάθε τόπου, ιδίως όταν λειτουργεί οργανικά συνδεδεμένη με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις παραγωγικές του δυνατότητες. Παράλληλα, προσφέρει στους νέους ανθρώπους λόγους και ευκαιρίες να ζήσουν στον τόπο τους και όραμα για το μέλλον τους.
- Πέραν αυτών, ένα Πανεπιστημιακό Ίδρυμα αποτελεί σημαντικό χωροταξικό πόλο που προάγει άμεσα την περιφερειακή οικονομία. Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας διαθέτει κορυφαία ιστορικά και πολιτιστικά τοπόσημα, ισχυρή βιομηχανική, μεταλλευτική, αγροτική και κτηνοτροφική δραστηριότητα, τουριστικές υποδομές και παραγωγή ενέργειας.
- Εντούτοις, η Στερεά Ελλάδα παραμένει η μοναδική περιφέρεια χωρίς δικό της Πανεπιστημιακό Ίδρυμα.
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, το Περιφερειακό Συμβούλιο αποφασίζει:
Την ίδρυση Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας με έδρα τη Λαμία και ανάπτυξη Σχολών στις πέντε Περιφερειακές Ενότητες, με ακαδημαϊκά αντικείμενα προσαρμοσμένα στα κοινωνικά και αναπτυξιακά χαρακτηριστικά της περιοχής.
Καλεί το Υπουργείο Παιδείας να προβεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες, αξιοποιώντας κάθε διαθέσιμο νομοθετικό, διοικητικό και χρηματοδοτικό εργαλείο.
Η Περιφέρεια αναλαμβάνει να συντονίσει την εκπόνηση σχετικής μελέτης και συγκροτεί 7μελή Επιτροπή για επεξεργασία προτάσεων και διαβούλευση με κοινωνικούς φορείς και πανεπιστήμια.
Ωστόσο και δεν είναι μόνο η δήμαρχος Χαλκιδέων, που ερίζει για το Πανεπιστήμιο, αφού το θέλουν και υψηλόβαθμα στελέχη της ΝΔ και τανάπαλιν, παράγοντες της Φθιώτιδας. Κι έπεται συνέχεια στον εκπαιδευτικό εμφύλιο, που ήδη έχει ξεσπάσει.